dlatego warto sporządzić sobie takie w formie przesmażonej (prażonej), zamknąć je w szklanym słoiczku i cieszyć się nimi zimą, gdy potrzebujemy nieco więcej rozgrzania. Jak wiecie pasują zarówno do naleśników, gorącej herbaty czy jabłecznika.. A najlepiej smakują na ciepło, dlatego też tym razem naszych przesmażonych antonówek nie schowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego
Symfonia Smakówmusiałam się martwić o śniadanko, bo zrobiłam je wczoraj wieczorem i rano spokojnie czekało na mnie w lodówce. A tak się prezentowało zanim je spałaszowałam :P ~ Owsiany naleśnik z serkiem twarogowym i jagodami ~ Składniki: 30g płatków owsianych jajko 150ml wody gazowanej 150g serka twarogowego garść jagód (u mnie mrożone) stevia/cukier/miód Płatki owsiane zalewamy wodą, dodajemy jajko, coś(...)posłodzenia i miksujemy. Następnie wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię teflonową i podsmażamy z obu stron. Ostudzony placek naleśnikowy smarujemy serkiem twarogowym i składamy w trójkącik. Tak przygotowanego naleśnika wstawiamy do lodówki. Rano podgrzewamy jagody tak, aby puściły sok i polewamy nim nasze śniadanko:) Kocham jagody :D Kojarzą mi się z leniwym, ciepłym latem. Niestety wakacje już dawno za pasem
Kuchenny Skrawek NiebaJeśli ktoś nie lubi/ nie umie smażyć naleśników to polecam krokiety w waflach. Kupne wafle wystarczy tylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i dały się zawijać...Składniki:farsz:1,5 kg karkówki,700 g surowego boczku,500 g kapusty kiszonej,1 kostka drobiowa,2 cebule,sól,pieprz.dodatkowo:20 dużych wafli,4 jajka,bułka tarta.Przygotowanie: Robienie krokietów podzieliłam
Aga w kuchniprezentuję Wam jedną z moich ostatnich propozycji pomidorowych. Dżem z pomidorów z lawendą i limonką, na słodko! :-) Pewnie zapytacie do czego go wykorzystam? Większość dżemów i konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie do nich go użyję. Czy do czegoś jeszcze? Ze świeżym pieczywem i dobrym masłem będzie również wybornie smakować. Do przygotowania pomidorowego
Pora coś zjeśćdobrze, że o tym powiem ale w tym musie w ogóle nie czuć dyni... Za to ma on smak pysznego, wyrafinowanego kremu i idealnie nadaje się do naleśników, gofrów i... sami zobaczycie z czym ja go połączę bo z pewnością podzielę się moim pomysłem z Wami. Składniki: szklanka puree z dyni (dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Mango Papajawpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już mi wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką... Dżem śliwkowy Składniki:700 g śliwek węgierek100 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówWykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatityszafka wystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest
SMYKWKUCHNITakie jabłka przydadzą się zimą do ciast, naleśników itd. jabłka cukier - ilość wedle upodobań i kwaśności jabłek Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Jabłka smażyć kilka minut, aż będą miękkie.Dodać cukier do smaku i wrzące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami, odwrócić do góry dnem
Moje domowe kucharzenieSkładniki : 2 duże dzwonka ryby mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek) jajko sól, pieprz olej do smażenia sok z cytryny Przygotowanie: Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed
Proste PotrawyPrzygotowanie: Wszystkiego składniki połączyć i gotować na małym ogniu Gotujemy do momentu, aż sos będzie spływał z łyżki cieniutką nitką - będzie wtedy wystarczająco gęsty i gotowy do polania gofrów, naleśników czy lodów, oczywiście po jego wystudzeniu :) Uważać, by nie przegotować, bo straci smaczną płynność
Proste PotrawyWitaminy z grup B oraz minerały : potas, żelazo, krzem, magnez, a także kwas krzemowy. Można użyć go do pieczenia piernika, słodzenia herbaty, a także polać nim naleśniki.Warto poczytać o tym w sieci, ale wpierw zrobić miodzio, póki mlecze w pełnym rozkwicie :)Termin przydatności jest dość krótki, bo trwa kilka miesięcy. Moje uwagi :Zajrzałam do słoiczków z syropem
Proste Potrawynasion gryki. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem i gorzkim posmakiem. Zawiera dużo białka, skrobi, witamin z grupy B i soli mineralnych.W połączeniu z innymi makami świetnie nadaje się do naleśników, blinów i do wypieku chleba.2. Mąka RyżowaMąka ryżowa najczęściej uzyskiwana jest z ryżu białego i brązowego. Może być grubo lub drobno mielona. Surowe ziarna ryżu (wyłuskane lub niewyłuskane
NaKońcuJęzykaBanany co o nich wiecie oprócz tego gdzie można je kupić i jaki smak mają ;) W okresie jesienno- zimowym to jeden z moich ulubionych owoców...Pyszne koktajle, naleśniki idealny owoc do ich przyrządzania...Ponieważ nie jestem zwolenniczką gotowych maseczek, peelingów, uważam że zarówno warzywa jak i owoce dzięki naturalnym wartościom jakie posiadają lepiej spełnią swoje zastosowanie a niżeli chemia
NaKońcuJęzykadomowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy, oraz powidła śliwkowe bez cukru, one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady z chili Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiany. Cóż, Blondynka :) Przecież ten pojemnik, nie ma sitka jak typowy shaker. Ale kawa pięknie wymieszała się z mlekiem. Na drugi dzień podniosłam poprzeczkę o wiele wyżej. Ciasto na naleśniki, ale gryczane, ciasto na wodzie, a nie na mleku. Bez skrupułów umieściłam wszystkie składniki bez uprzedniego wymieszania, mąki, wodę, jajko, roztopione masło. Chwilę potrząsałam pojemnikiem i co? I miła
Blondynka Gotuje