przepis na nalesniki - 5339 przepisów (strona:105/356)

Co to jest deser? I mój pierwszy suflet 246

Wpadłby ktoś na to, że deser może być niesłodki...? Mi się taka idea w głowie wręcz nie mieści, no chyba, że zjemy schabowego po naleśnikach z bitą śmietaną i truskawkami. Piszę o tym, bo zaczęłam się zastanawiać, jak zupełnie inne znaczenia nadajemy tym samym słowom. Dla jednego deser musi być w pucharku, inny powie, że ciasto też

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa na jeden kęs 178

jednak nachodzi mnie chętka na coś bardziej wymagającego.Tym razem motywatorem stał się dżem - siedział sobie w lodówce i czekał, co z nim zrobię. Były tosty z dżemem, i naleśniki (o mamuniu, ależ były boskie! C. jest niekwestionowanym mistrzem w tej dziedzinie), ale jakby go nie ubywało... Co, nie powiem, w gruncie rzeczy jest zaletą. W końcu przed oczami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 160

poradzę - wyszła idealna), wygrałyśmy pudełko czekoladek. W czasie pikniku, poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 154

Bardzo. Mmm... Poza tym rozmawiałam z wyjątkowo ciekawymi ludźmi, i ogromnie mi się podobało. C. też się cieszył, że go wyciągnęłam, a szczególną radość sprawił mu fakt, że góra naleśników, którą smażył od samego rana, zniknęła błyskawicznie. Ja przygotowałam finansjerki, w których zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Zobaczyłam je u Zuzi, i nie mogłam się powstrzymać, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy curd na Festiwal dyni 199

razem pokombinuję z innymi przyprawami i dodatkiem soku z cytryny, żeby był nieco bardziej wyrazisty w smaku. Konsystencja typowa dla curdu, a więc budyniowo-kremowa. Idealnie nadaje się do naleśników albo na przykład jako nadzienie do muffinek. Tak właśnie ja go wykorzystałam, ale o tym innym razem.Curd pomarańczowo-dyniowySkładniki:(na 250 g curdu)180 g musu z dyniskórka otarta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowy curd marchewkowy 182

curdami przepadam. Nie będę po raz kolejny pisać o ich cudownie aksamitnej, budyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cukier fiołkowy 183

zależy od nas ile płatków na daną partię sobie wrzucimy- tak utarty cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoikaWykorzystujemy go do posypania ciasteczek, naleśników do tego co nam wyobraźnia podsunie.Polecam bo naprawdę warto

Basia w kuchni
Mini naleśniczki przekładane - śniadanie do szkoły 294

znikają) lub owocem np. bananem, kiwi. Możliwości wszelakie. Znikają bardzo szybko. Moja mała uwielbia je zabierać na śniadanie do szkoły są na dwa kęsy. Zależało mi na zrobieniu mini naleśnika takiego aby był puszysty, lekki, nie był utopiony w tłuszczu, aby można było go paluszkami bez problemu zajadać. Ile różnych wersji ciasta zrobiłam, aby uzyskać swój cel ....nie pytajcie :)) SKŁADNIKI

Basia w kuchni
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej i awokado 191

miksujemy na gładki mus. Po wszystkim krem czekoladowy przekładamy do pucharków i podajemy z owocami, orzechami, z czym lubimy... :)Taki krem czekoladowy świetnie się sprawdzi również jako nadzienie do naleśników lub tarty

Mango Papaja
C... (zupa) Cukiniowo-Porowa! 166

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, którego brak w lodówce jest bardzo zauważalny. Używam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;)Składniki:1 duża cukinia1 ząbek czosnku1/2 średniego pora250ml bulionu1 mała marchewka1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oreganoPrzygotowanie:Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry por.W garnku na maśle podsmażamy

Kitchens Alphabet
351 + Jadłospis. 129

innej opcji.Idę odkopać walizkę.Jeszcze tylko 4dni. To już?  Wczoraj udało mi się uwiecznić (prawie) wszystko co zjadłam, a więc pokazuje wam jeszcze mój wczorajszy jadłospis. I. Naleśniki z kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkamiII. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem*z domowej oriszowo-pszennej tortilliIII. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane

More food, love and dreams
355. 150

zrolowane tosty francuskie nadziane czekoladą podane z borówkami, malinami i startą czekoladąinspiracjaŚniadanie serwowane razy dwa. Dla mnie i mamy <3 ( "to jakieś naleśniki? :) To jedno z najlepszych śniadań ever. Roztapiająca się czekolada i sezonowe owoce. *.*Aaa, to już jutro?!A dzisiaj Warszawa, ostatnie pakowanie i pieczenie jagodzianek

More food, love and dreams
464. Jaglanka trochę inaczej. 143

Budyniowa kasza jaglana z bananem i migdałamiBo była już owsianka budyniowa, i manna, serniczek i nawet naleśniki budyniowe, a o jaglance jakoś tak zapomniałam :P Spać

More food, love and dreams
Recenzja książki „Make Cooking Easier – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny 158

Przepisy są napisane w zwięzły i zrozumiały sposób. Ogromną ich zaletą są zdjęcia z przygotowań. Ja na początek skusiłam się na owsiankę z karmelizowanymi bananami oraz na naleśniki z salami i rukolą chociaż tą ostatnią zamieniłam na bazylię.Wszystko wyszło pyszne i nie mam się do czego przyczepić dlatego chętnie będę testować kolejne przepisy.Jedynym minusem książki jest dla mnie

Mienta blog
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 286

bekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki temu dodatkowo spulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki, ale nadal pozostawać lejąca, konsystencja podobna do tej jaką ma gęsta śmietana. Ciasto dobrze jest odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Jeśli po tym czasie zgęstnieje, rozcieńczcie

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania