nosem gdy się go dopiero poznaje ;) ). Dlatego rano, zaraz po przebudzeniu udaliśmy się do restauracji na śniadanie - a tam, wszystko czego dusza zapragnie, mięsa, sery, owoce a nawet naleśniki. I choć w tym miejscu nie o jedzenie nam chodziło, miło było rozpocząć tak smacznie dzień. Po kilkudziesięciu minutach zwiedzania, pożegnaliśmy się z Zamkiem i udaliśmy się w stronę Wrocławia
Słodkie Przyjemnościsłodki, ale absolutnie nie przesłodzony ….Dziś mam dla Was swoją wersję kremu kasztanowego!Jest fantastycznym zamiennikiem dla znanych kremów czekoladowych!Świetnie pasuje do świeżego pieczywa … do naleśników … deserów , a nawet ciast.Spróbujcie!Warto!SKŁADNIKI:* jadalne kasztany – 300 g* woda – ok.200 ml* cukier puder – ok.150 g* wanilia – 1 laska* śmietana kremówka
Ostra na Słodkoczas dość dużym) i odczekać chwilę, tak, by spód się ściął.Kiedy to nastąpi ( masa z wierzchu wciąż będzie płynna), zacząć energicznie poruszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już
Gotowanie to kochanieplasterki lub zetrzyj na tarce.Do miski wbij jajka, rozkłóć. Dodaj jogurt naturalny , wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (najlepiej przez sitko), mieszaj, aż masa będzie dosyć gęsta (trochę bardziej, niż na naleśniki). Wsyp 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wrzuć jabłka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Nabieraj na dużą łyżkę ciasto z kawałkami jabłek i wlewaj
Gotowanie to kochanieŁOSOŚ W NALEŚNIKACH MUCHOMORKI Z POMIDORÓW GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
W kuchennym oknie Ewycebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią.Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi
mojewypiekiinietylkosmak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju. Z różnych powodów w naszym jadłospisie bardziej popularne są jednak naleśniki. A może warto sięgnąć po przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też. Składniki: - 2 jajka- 3 łyżki śmietanki kremówki
mojewypiekiinietylkoćwiartki, oprószamy solą i papryką – smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju arachidowym. Ponieważ w mojej kuchni nie używa się tyle tłuszczu, jak w węgierskiej, usmażyłam je na patelni do naleśników (bardzo płytkiej). Po godzinie polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki (w oryginale – cienkie paski). Rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy pokrojone mięso, oprószamy solą, tymiankiem. Po chwili (polędwiczki smażą się bardzo
mojewypiekiinietylkodołu do ustudzenia. Z powyższych proporcji wyszły mi 2 słoiki ok. 1/2 l każdy.Moja konfitura jabłkowa była użyta do herbaty i rosyjskich ciasteczek. Wspaniale się z sprawdza do naleśników, czy też do pieczywa na śniadanie lub kolację. Zresztą sama, bez żadnych dodatków, smakuje wyśmienicie. Jabłko z cytryną zapewnia niezwykłe wrażenia smakowe. Mogę tylko polecić i życzyć smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkowyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni LubięRicotta i suszone pomidory - bardzo lubię ten duet. To połączenie składników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już naleśniki czy też kwiaty cukinii. Tym razem nadziałam makaronowe muszle i wyszła bardzo pyszna zapiekanka.składniki:25 muszli makaronowych, użyłam makaronu Czaniecki250 g ricotty10 dużych suszonych pomidorów z oleju1 mała cebula1 żółtkosól,pieprzstarty ser żółtymasło
Monia miesza i gotujesiły. Małżona nie karmię, sobie i dzieciom gotuję niewiele, zupa na szybko i naleśniki. Dzisiaj całkiem na zimno ale nie na słodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie!Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm.po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtułyżka posiekanego koperkupół
Dzieje kuchennej WiewióryMiałam bardzo męczący dzień. Przygotowałam dwa dania obiadowe, naleśniki, upiekłam chleb a wszystko to między sprzątaniem, odprowadzaniem Córci w deszczu i wywiadówką. Udało mi się i z czystym sumieniem zasiądę do Top Chefa.Danie z ryb jakie dzisiaj przyrządziłam jest naprawdę pyszne choć pachnie z początku mało zachęcająco (zniewalające połączenie cebulowych i gotowanej ryby...). Przepis
Dzieje kuchennej WiewióryOdkąd odkryłam mąkę gryczaną jemy jej coraz więcej. Naleśniki gryczane weszły do kanonu drugich śniadań a i słodkości pachnące gryką polubiliśmy bardzo. Ciasteczka znalezione na blogu Addio Pomidory upiec musiałam. Powstały dwie wersje, dla tych co mogą czekoladę i dla tych, którym zakazana. Obie pyszne. Wykorzystałam do nich stempel... tak wreszcie mam stempelek do ciastek, zakupiony w sklepie
Dzieje kuchennej Wiewióry