Kupiłam dziś w Lidlu cukinię z zamiarem zrobienia mussaki. Robiąc dzieciom naleśniki zmieniłam swój plan i powstały placki. Składniki: 400 g mąki 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli jajko woda mleko oliwa z oliwek do smażenia 3 cukinie sól pieprz czosnkowy (ja użyłam Kotanyi) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na tarce na dużym oczkach.Do miski wrzucamy mąkę,jajko,odrobinę
Wielki apetytNigdy nie wpadłabym na to, że niedojrzałe pomidory mogą tak bosko smakować. Delikatnie kwaskowate z waniliową nutką. Idealnie sprawdza się do naleśników, ciast a nawet na bułeczkę podczas plenerowego wypadu nad rzekę. Składniki: 1 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów 500 g cukru (ja używam Królewskiego) 1 szklanka wody 1 cytryna sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu
Wielki apetytwolne, więc pewnie jak to choróbsko zostawi mnie już w spokoju to ruszę z ochotą do kuchni :). Jak na razie moje jedzenie składa się z kanapek z pasztetem sojowym, naleśników i owoców... W weekend majowy miałam jednak czas i siłę na wege grilla
wegetalerzepowoduje tycie". Jeśli nie wiecie co zrobić z resztkami owoców, ziół, albo tłustej śmietany, możecie przygotować domowe lody, które potem świetnie sprawdzą się jako dodatek do szarlotki, gofrów czy naleśników. Bazują na śmietanie i mleku, nie dodajemy do nich jajek, nie musimy też mieć specjalnej maszyny do lodów. Wystarczy ubić śmietanę ze słodzonym mlekiem skondensowanym i dodać zmiksowany dodatek
W kuchni wieczoremjakości. Było nawet akwarium ze świeżymi homarami! Ogólnie miejsce zrobiło na mnie ogromne wrażenie, mogłabym tam chodzić godzinami i się po prostu zachwycać. Zjeść można wszystko - od owsianki, przez naleśniki, hamburgery aż do sushi. Każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli akurat nie jesteś głodny - kup przyprawy, świeże zioła, mięso, ryby lub ciasteczka. Nikt nie wyjdzie stamtąd głodny
Pożeraczka, czyli raz adobrzewersji na słodko, podobnie jak masło sezamowe, doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek
Kto ugości moich gości?przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach katarze, czy zapaleniu oskrzeli.Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm. Syrop świetnie smakuje dodany do herbaty, czy naleśników
w mojej kuchniPRZEPISY: Jeśli lubicie rabarbar, to na blogu znajdziecie przepisy z jego wykorzystaniem. Jest: – ciasto budyniowe z rabarbarem – drożdżówki z rabarbarem – naleśniki z rabarbarem – pyszne fornetti z rabarbarem – ciasto ucierane z rabarbarem – ciasto drożdżowe z rabarbarem Koniecznie zajrzyjcie
Ostra na SłodkoPrzepis na mleko ryżowe to podstawa diety bez mleka krowiego, na pewno ułatwia zastąpienie dań mlecznych. Na takim mleku robimy kaszki dla dzieci, owsiankę lub naleśniki. Ryż gotujemy co najmniej godzinę w wodzie z dodatkiem soli i oleju. W razie potrzeby dolewamy wody. Ryż miksujemy i przesiewamy przez sitko. Rozrzedzamy przegotowaną wodą do pożądanej gęstości
prawdziwe jedzeniepowstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor. Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki. Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów. SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) Na dużą proszę podwoić składniki! CIASTO: * masło
Ostra na Słodkosuchych wcześniej pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), lub jako słodka polewa do ciast, naleśników, lodów czy racuchów. Migliori fiori di tarassaco scelta alla fine di aprile e metà maggio. Ingredienti: 1000 teste
w mojej kuchnipiekłam na małej patelni o średnicy (nie chcę tutaj skłamać) 18 cm - po prostu mniejszej niż takie tradycyjne do smażenia.) Ciasto nie rozleje nam się jak na typowe na naleśniki - musimy je rozprowadzić drewnianą szpachelką. Ważne żeby nie była to cienka warstwa ciasta, a mająca ok. 0,5 - 1 cm grubości. Chwilę smażymy z jednej strony po czym przewracamy
Jedzeniomaniadrobno), koncentrat, suszone pomidory (również drobno pokrojone), olej, papryczkę, sól, pieprz i zioła. Wszystko blendujemy na gładką masę i odstawiamy do przestygnięcia. Pasta już jest gotowa :) Idealna do kanapek, naleśników, mięs i zarazem bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam
Jedzeniomaniacytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W każdej wersji, w każdym wydaniu, choć najbardziej ot tak, prosto ze słoiczka. Jest banalnie łatwy, efektowny, a do tego wszechstronny. Nadaje się do naleśników, placków, kanapek, a nawet jako nadzienie do tarty cytrynowej z bezą. LEMON CURD /zmodyfikowany przepis z: Moje Wypieki / sok i skórka z 4 cytryn 2 całe jajka 2 żółtka
W kuchni Karmel-itkistarszych dzieci można dodać prawdziwe kakao Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. I to wszystko. Proste, a jakie niezwykłe! ja podałam ją Oskarkowi z naleśnikami z mleka owsianego :) Skomentuj
MamaOskarka