szkoda by było, gdyby takie pyszne owoce się zmarnowały. Kuchnię mieliśmy na tarasie, więc gotowanie tam było czystą przyjemnością (ach ten widok). Pierwszą porcję zjedliśmy od razu, z naleśnikami które zrobiłem. Za drugim razem dodaliśmy jeszcze cytryny (też prosto z drzewa) – efekt był rewelacyjny. Tym razem udało się zachować kilka słoiczków:) Składniki: świeże figi – 1 kg świeże cytryny
Gotuj z MisiemKilka dni temu zrobiłam do naleśników krem z mascarpone i malinami - był pyszny. Jak zakupiłam jagody, to zaraz pomyślałam o podobnym połączeniu z mascarpone, ale w formie deseru. Drugi deser jest z kolei z awokado i czarnymi porzeczkami. Oba są super proste i super smaczne:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyChodziły za mną od dawna, aż w końcu wszyscy się doczekaliśmy i wakacji, i obiecanych cudownych pancakesów..., czyli w sumie naleśników, tyle że trochę bardziej puszystych, a bardziej znanych jako amerykańskie. Można podawać je na słodko z ulubioną polewą, np.: z syropem klonowym lub z mniszka lekarskiego, różnymi konfiturami, np. z konfiturą truskawkową czy z dowolnymi owocami i cukrem
Delicious TitbitsTruskawki już się kończą, te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:)składniki:2 kg oczyszczonych truskawekok 1 kg cukru2 opakowania środka żelującegoTruskawki wsypać do garnka, podgrzać aby puściły
Monia miesza i gotujenieczęsto mam okazję ich nazbierać więcej niż garść.Ten rok jest jednak wyjątkowy dla mnie i poziomek. Najpierw przywiozłam cały słoik pachnących owoców od Margarytki i zjedliśmy je z naleśnikami. A już kilka dni później sama zbierałam dojrzałe poziomki w podlaskim lesie. W tajemnicy powiem Wam, że nazbierałam ponad litr, ale ile zjadłam na miejscu to mój słodki sekret
Smaczna PyzaJest bardzo prosty i uniwersalny. Może stanowić sos do właściwie każdego rodzaju makaronu, od spaghetti, przez cannelloni, a na lasagne kończąc. Może również być farszem do nadziewania warzyw, naleśników, empanadas (czyli rodzaju pierożków), a także stanowić bazę do niezliczonej ilości innych potraw. Dlatego lubię go tak bardzo. Ok. Rozpisałam się, ale już dość, to przecież sos ma być gwiazdą
Ratunku obiadilością skórki, ponieważ według mnie ma o wiele ciekawszy, głębszy smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd można wykorzystać do przełożenia ciasta, udekorowania babeczek lub jako smarowidło do naleśników, gofrów czy po prostu tostów. Gdybyście jednak nie zjedli go od razu, to już niedługo na blogu pojawi się bajeczny deser właśnie z orange curd. Będzie pysznie, obiecuję
Ratunku obiadczas całkowicie zakryta wodą.) Efekt? Najlepsza masa krówkowa na świecie :) Jeśli takiej masy nie zużyję całej do ciasta, przechowuję ją zawsze w lodówce, przełożoną do słoiczka i zjadam z naleśnikami czy goframi. Pycha
Ratunku obiadNigdy nie jadałam ciepłych śniadań, a zwłaszcza naleśników czy omletów (to były dla mnie dania obiadowe), nie jadałam zup, ani duszonych mięs. Wszystko się zmieniło:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWczorajsze moje śniadanie to pokłosie przepisu na zapiekany rabarbar i licznych moich przepisów na naleśniki/pankejki:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyzrobieniu musu do naleśników zostało mi jeszcze 1/2 ananasa, w sam raz do wykorzystania w deserze (choć u mnie to było śniadanie), na którego pomysł natrafiłam u Marty Gessler. Jak zwykle co nieco zmodyfikowałam. Deser tak mi się spodobał, że zaraz zrobiłam drugą jego wersję, tym razem na bazie gruszki:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydżem brzoskwiniowy, u mnie w domu zawsze robi go siostra. W tym roku jednak ma konsystencję bardziej konfiturową, ale i tak jest pyszny. Już następnego dnia pałaszowałam posmarowane nim naleśniki... Składniki: 1 kg brzoskwiń 1-1,5 szklanki cukru Wykonanie: 1. Brzoskwinie myjemy i usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę. 2. Wrzucamy do garnka, zasypujemy
Pasja Smakurozpoczynającym się latem postanowiłam przygotować słodki obiad. Normalnie tego nie robię, a nawet więcej, jestem przeciwna takim obiadom. Słodycze owszem jadam, ale na deser i wszelkie słodkie pierogi czy naleśniki są dla mnie właśnie deserem. A ponieważ dziś zamiast pięknego przedednia lata mamy raczej ponurą jesień to poszłam w zaparte i osładzam sobie ten zimny i deszczowy dzień
Przysmaki Karolkipofarciło... Skoro wiosna czas ruszyć z domu. Zdecydowałam się na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;) Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już
Sajkofanka smaku