wtedy wklęsłe. To znak, że słoiki się zamknęły, a nasze przetwory wytrzymają nawet lata. Chociaż jestem pewna, że znikną o wiele szybciej. My jeden słoiczek napoczęliśmy już dzisiaj do naleśników ;) Powyżej możecie zobaczyć gotowe słoiczki z przetworami. Jeszcze tylko naklejka z datą przygotowania oraz smakiem i gotowe. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, bo są pyszne. Domowe
Ratunku obiadsłoików ( do pełna) , zakręcić i odwrócić do góry dnem na ok. 5 minut. Nie pasteryzować. Po wystudzeniu odstawić do skrytki i mamy pyszną , pełną zdrowych owoców konfiturę do kanapek, naleśników itp. Smacznego
Smaczne ZdroweIdealne do szarlotek, naleśników, deserów lub dodatek do pieczywa. Składniki; 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta) 40 dag cukru 4 łyżeczki cynamonu 5 łyżek bułki tartej lub 2-3 łyżki kaszy manny Przygotowanie Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Gorące jabłka nakładać
RAROSSAJeśli przyjdzie Wam ochota na piątkowy obiad zrobić jakieś placuszki czy naleśniki, to śmiało mogę Wam polecić te placuszki serowe. Pewnie jedliście je już w dzieciństwie :) Są leciutkie jak chmurka i wprost rozpływają się w ustach, a swoją puszystość i lekkość zawdzięczają ubitej pianie z białek. Można podawać je z dowolnymi dodatkami, ale ja najchętniej wcinam je prosto
Delicious TitbitsAleż dzisiejsze śniadanie było pyszne. Pancakes - amerykańskie naleśniki. Te delikatne placuszki są idealną propozycją do porannej kawy z mleczkiem. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mleka 1 i 1/2 mąki 2 jajka 2 łyżeczki cukru odrobinę soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem
Salonik smakówmogą być surowe w środku. 2. MARYNATA (ok. 2 min): mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty powinien być brązowawy, radzimy spróbować odrobinę aby sprawdzić poziom dosolenia, ostrości itd. wg siebie). 3. MARYNOWANIE
Nerds Kitchenteż może być :D) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Z czasem sos zacznie gęstnieć, a kiedy się zagotuje, ściągamy go z palnika. Powinien mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki, ale na tyle rzadką aby łatwo było nim polewać nam kolejne warstwy. Jeśli jest za gęsty, dolejcie trochę zimnego mleka i dokładnie wymieszajcie. 5. MAKARON (5 min): > płaty
Nerds Kitchenzdrowsze i o wiele smaczniejsze. Nutella śliwkowa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek do gofrów, naleśników, ciast i deserów. Zachęcam do zrobienia, póki mamy sezon na śliwki Post Powidła śliwkowe z czekoladą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKasza jaglana króluje u nas już od jakiegoś czasu. Praktycznie jak tylko ugtowałam ją pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były już naleśniki jaglane, chlebki, ciasteczka, bywa często jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem
Smaczne Zdrowedżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce
Ze smakiem i z pasjągęste. 2. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu (musi być naprawdę dobrze rozgrzana!) i wlewamy porcjami nasze ciasto np małą chochelką, formując placuszki (nie rozlewamy ciasta po patelni jak naszych naleśników). Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż pancakes się zarumienią. 3. Pancakes układamy jeden na drugim, polewamy syropem klonowym i dodajemy brzoskwinię i prażone migdały. Smacznego! :) Jeśli spodobał
My Culinary Artgwarantuje dobrą zabawę ;) Dodatkowo starannie dobrane menu i drinki potęgują zabawę do niezapomnianej nocy! Jako przekąski proponujemy parówki w cieście francuskim, roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiemlub szpinakowe naleśniki z serem i łososiem Dla pań ceniących świeże witaminy proponujemy sałatke z rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami, czy spring rolls’y Dania
Kolizje Smakówleśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki.Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę wody, żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy cukier
prawdziwe jedzeniecynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki (hmmm... to może być ciekawe połączenie..). Można nim polewać lody czy naleśniki. OuzoOuzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku anyżu. Podaje się je mocno schłodzone w wysokiej szklance, najczęściej wymieszane z wodą (co powoduje zabarwienie ouzo
Chilli Czosnek i Oliwadżem powstał na specjalne życzenie Żarłoczka, który uwielbia brzoskwinie i ich połączenie z cynamonem. Myślę, że kilka słoików zje po prostu łyżeczką a nie na chlebie czy w naleśnikach. Taki to z niego łakomczuszek :D Ale co tam - niech ma skoro tak lubi, prawda ?A znacie ten banalnie prosty sposób na naklejanie etykiet na słoiki z przetworami ? Sprawdzony
Smaczna Pyza