suchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać np. z owocami i syropem klonowym
Zgrabne Gotowaniemasa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Na samym końcu do masy dodać jagody, wymieszać ostatni raz. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać z syropem klonowym. Smacznego! A poniżej zdjęcia prawdziwych Amerykańskich pancakes
Zgrabne Gotowaniejuż w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze
Blondynka Gotujesobotę wieczorem ogarnęłam się, że nie mam ani grama pieczywa na niedzielne śniadanie. Mogłabym usmażyć placuszki czy naleśniki, ale zamarzyły mi się świeże, chrupiące bułeczki. Gdy podzieliłam się tą myślą ze znajomymi na FB od razu posypały się propozycje przepisów. Wszystkie zanotowałam i będę ew. stopniowo próbować, ale kilka minut później zagniatałam ciasto na bułki z przepisu od Margarytki
Smaczna Pyzaprzepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć ją z mąką pszenną. Tak też zrobiłam przygotowując bułeczki. ROZWIŃ
Smaczna PyzaSmak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów. Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi.Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka
Grunt to przepis!stosowany przez kobiety w ciąży Co równie istotne miód ma naprawdę wspaniały smak i doskonale nadaje się do wypieków (np. świątecznych pierniczków:), jak również do twarożku, kanapek i naleśników. Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam i pogotowałam 2 minutki, włożyłam do słoiczków stawiając je do góry dnem i gotowe!Mmmm, już mi się buzia śmieje na pachnące latem naleśniki, serwowane zimową porą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaciasta + 1 łyżka do smażenia. Jajka rozbić, biała ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokłanie zmiksować, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać (dzięki temu nalesniki są puszyste). Smażyć na rozgrzanej patelni lekko wysmarowanej olejem (smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem, potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się). Naleśniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabędą po usmażeniu bardzo soczyste w środku a chrupiące z zewnątrz. Z podanych składników przygotowujemy ciasto do panierowania pałek z kurczaka - powinno mieć konsystencję gęściejszą od tradycyjnego na naleśniki. Podudzia maczamy w cieście naleśnikowym, wkładamy do bułki tartej, obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią. Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie, to oczywiście
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakeczupu + 2 łyżki wodyParty Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezuSkładniki na ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło
Monia miesza i gotujesilikonową formą w kształcie kwadratu. W numerze jak zwykle 5 przepisów, tym razem: Sieja w ziołach, jagody z ajerkoniakiem, ciasto rumowo-rodzynkowe, zapiekanka drobiowa z selerem i naleśniki z pikantnym nadzieniem. Te ostatnie najbardziej mi się spodobały i zamierzam je wkrótce zrobić. Forma wydaje się solidna. Ciekawe jest to, że każda jest innego koloru. Polecam Wam także stronę internetową
Fabryka pomysłówmleko połączyć ze sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwiele lepiej niż zwyczajny kotlet. Poza tym, nie są trudne, a i mniej kaloryczne ze względu na fakt, że były pieczone w piekarniku. Słyszałam także o sakiewkach z naleśników, te musiałyby równie efektownie wyglądać jak te z mięsa. Kusi mnie ta wersja! Następnym razem będę dalej kombinować, bo odkąd prowadzę bloga zrobiłam się bardziej otwarta na smaki i potrawy
Fabryka pomysłówkuchni włoskiej Kamis ½ szklanki przecieru pomidorowego Bazylia Oregano Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać, pokroić na podłużne plastry. Posypać przyprawą włoską. Patelnię (ja użyłam tej do naleśników) posmarować olejem za pomocą pędzla. Ułożyć na niej cukinię i podsmażyć z obu stron. Następnie połowę wyłożyć na dnie kokilek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na patelni
Fabryka pomysłów