Pierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany
Kulinarna PatilogiaRolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym... Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej. A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku. Pyszna
Gospodyni MiejskaDzień dobry!Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem. Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że
Pora coś zjeśćJednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki
Szybko Tanio SmacznieUwielbiam kombinować kolacje, aby było kolorowo i pysznie. Często korzystam z tego co pod ręką. Oto jedna z propozycji, gdyż kombinacji są setki. Co nam trzeba
LatosiowydomCiasto drożdżowe króluje w większości domów włoskich i polskich z uwagi na jego nie ograniczone możliwości komponowania z rożnymi dodatkami. Połączyłam polską z włoską tradycją zrobiłam
Kulinarne pyszności MolkiWRAPY - ROLADKI Z TORTILLI Smaczne i proste! Domowy fast food, czyli przepis na szybkie, zdrowe i pożywne wrapy z salami, sałatą, ogórkiem i papryką. Idealna przekąska
Moja Książka KucharskaPuszyste, małe plauszki na leniwe śniadanko, czy też na wynos na przekąskę. Bardzo fajnie komponują się z owocami i syropem klonowym lub miodem. Składniki: szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 1 1/4 szklanki maślanki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g masła szczypta soli Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Smażymy(...)małe placuszki na rozdrzanej patelni na rumiano na małym ogniu (gdy z jednej strony tworzą się małe pęcherzyki - można przewrócić na drugą stronę). Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są pyszne
Lena GotujeJednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki
Szybko Tanio SmacznieNieco odchudzona wersja bardzo popularnego dania. Zazwyczaj spotykałam się z tym, że ryba była obtoczona w mące i usmażona. Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją
Czerwona PorzeczkaW cieście drożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z
Radość kipiąca uśmiechem.GRAVLAX idąc za wikipedią Gravlax (lub w szw. gravad lax, dun. gravad laks, norw. gravlaks, fin. graavilohi, est. graavilõhe, isl. graflax) – tradycyjne dla kuchni skandynawskich
Jemy PijemyPyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy , to idealny deser , który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę
Kuchnia Łukaszauwielbiam śledzie, że jem je pod każdą niemal postacią i często z nimi eksperymentuję już tu pisałam, więc nie będę się nad tym rozwodzić. Przepisy na różne sałatki i przekąski śledziowe można znaleźć tutaj (klik!) . Proponowane dziś śledzie zrobiłam z myślą o świątecznym spotkaniu w pracy. Mnie smakują bardzo i na pewno będę je powtarzać nie tylko przy okazji Wigilii(...)potem zajadać 😋 Składniki : 6 płatów śledziowych cebula sól duża garść suszonych pomidorów czubata łyżka żurawin łyżeczka suszonego oregano ok. 150 ml oleju lnianego tłoczony na zimno Śledzie wypłukać, zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, trzymając je w lodówce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i posypać szczyptą soli. Wymieszać i odstawić na ok. 5 min. Suszone
Weekendy w domu i ogrodzieilość tych pasztecików jest o wiele większa. W moim przepisie wykorzystałam 2 ciasta francuskie, bo wiedziałam, że szybko znikną. A dodatkowo z barszczem to bardzo smaczna i wykwintna przekąska. :) SKŁADNIKI: ciasto francuskie 2 op. szpinak mrożony siekany 450 g. twaróg 4 łyżki czosnek 3 ząbki sól i pieprz do smaku jajko 1 szt. sezam do posypania olej(...)mocno przysmażony nada goryczy ). Dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu, aż woda zawarta w szpinaku całkowicie odparuje ( szpinak stanie się bardziej zbity). Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać twaróg, sól i pieprz. Zmiksować blenderem. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć. Paszteciki
Kuchnia Paulettes