Jednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki
Szybko Tanio SmacznieUwielbiam kombinować kolacje, aby było kolorowo i pysznie. Często korzystam z tego co pod ręką. Oto jedna z propozycji, gdyż kombinacji są setki. Co nam trzeba
LatosiowydomCiasto drożdżowe króluje w większości domów włoskich i polskich z uwagi na jego nie ograniczone możliwości komponowania z rożnymi dodatkami. Połączyłam polską z włoską tradycją zrobiłam
Kulinarne pyszności MolkiWRAPY - ROLADKI Z TORTILLI Smaczne i proste! Domowy fast food, czyli przepis na szybkie, zdrowe i pożywne wrapy z salami, sałatą, ogórkiem i papryką. Idealna przekąska
Moja Książka KucharskaPuszyste, małe plauszki na leniwe śniadanko, czy też na wynos na przekąskę. Bardzo fajnie komponują się z owocami i syropem klonowym lub miodem. Składniki: szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 1 1/4 szklanki maślanki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g masła szczypta soli Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Smażymy(...)małe placuszki na rozdrzanej patelni na rumiano na małym ogniu (gdy z jednej strony tworzą się małe pęcherzyki - można przewrócić na drugą stronę). Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są pyszne
Lena GotujeJednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki
Szybko Tanio SmacznieNieco odchudzona wersja bardzo popularnego dania. Zazwyczaj spotykałam się z tym, że ryba była obtoczona w mące i usmażona. Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją
Czerwona PorzeczkaW cieście drożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z
Radość kipiąca uśmiechem.GRAVLAX idąc za wikipedią Gravlax (lub w szw. gravad lax, dun. gravad laks, norw. gravlaks, fin. graavilohi, est. graavilõhe, isl. graflax) – tradycyjne dla kuchni skandynawskich
Jemy PijemyPyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy , to idealny deser , który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę
Kuchnia Łukaszauwielbiam śledzie, że jem je pod każdą niemal postacią i często z nimi eksperymentuję już tu pisałam, więc nie będę się nad tym rozwodzić. Przepisy na różne sałatki i przekąski śledziowe można znaleźć tutaj (klik!) . Proponowane dziś śledzie zrobiłam z myślą o świątecznym spotkaniu w pracy. Mnie smakują bardzo i na pewno będę je powtarzać nie tylko przy okazji Wigilii(...)potem zajadać 😋 Składniki : 6 płatów śledziowych cebula sól duża garść suszonych pomidorów czubata łyżka żurawin łyżeczka suszonego oregano ok. 150 ml oleju lnianego tłoczony na zimno Śledzie wypłukać, zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, trzymając je w lodówce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i posypać szczyptą soli. Wymieszać i odstawić na ok. 5 min. Suszone
Weekendy w domu i ogrodzieilość tych pasztecików jest o wiele większa. W moim przepisie wykorzystałam 2 ciasta francuskie, bo wiedziałam, że szybko znikną. A dodatkowo z barszczem to bardzo smaczna i wykwintna przekąska. :) SKŁADNIKI: ciasto francuskie 2 op. szpinak mrożony siekany 450 g. twaróg 4 łyżki czosnek 3 ząbki sól i pieprz do smaku jajko 1 szt. sezam do posypania olej(...)mocno przysmażony nada goryczy ). Dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu, aż woda zawarta w szpinaku całkowicie odparuje ( szpinak stanie się bardziej zbity). Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać twaróg, sól i pieprz. Zmiksować blenderem. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć. Paszteciki
Kuchnia Paulettesdzieci i dorosłych. Składają się w 100% z surowców roślinnych, dlatego stanowią bezpieczną i smaczną alternatywę dla wielkoprzemysłowych mięsnych parówek. Zawierają wyłącznie białka roślinne. Parówki można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco – zawsze po zdjęciu osłonki! Można je podgrzewać w wodzie, smażyć na patelni, piec na grillu lub w piekarniku. Nie zawierają konserwantów i cholesterolu. Do przygotowania produktu(...)dojrzewający ser wędzony typu holendersko - szwajcarskiego o łagodnym, lekko orzechowym smaku oraz niepowtarzalnym aromacie otrzymanym w procesie naturalnego wędzenia. Pierwszy w Polsce ser wędzony z oczkami. Doskonały do kanapek, przekąsek i sałatek. Ugotowałam jajeczko. Wykorzystalam również Ketchup bez cukru BIO , który jest idealny dla dzieci oraz wszystkich osób dbających o zdrowie. Przygotowany został na bazie koncentratu soku jabłkowego, który
Z Kuchni Do KuchniKolejny pomysł na zamiennik pieczywa to tosty serowe, które powstały na bazie znanej Wam już pizzy serowej czy rolad w wersji z kurczakiem bądź mięsem mielonym
Ola la LCHFJeśli po sobotnio-niedzielnych obiadach macie dość mięsa, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Muffinki wyszły pyszne, są bardzo syte, a najlepsze jest
Smaki ArmineWyobraźnia wyobraźnią, eksperymenty eksperymentami, ale trzeba też czasem wejść na przetarte ścieżki. Autostrady nawet. Kanapka BLT to amerykańska, czy szerzej - anglosaska, klasyka. Bacon, lettuce and tomato
zadanie-gotowanieKaszanka ( kiszka , krupniok ) – wyrób zrobiony z kaszy , krwi oraz podrobów z dodatkiem cebulki , pieprzu i majeranku.W warunkach domowych wyrabia się ją przy okazji świniobicia.Kiszka
Ostra na SłodkoSkładniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli chcecie zaspokoić niewielki głód i dostarczyć przy tym dobrego paliwa organizmowi . Najlepiej wybierać niesolone, w naturalnej formie. Te w karmelu, posypkach(...)krem. Takie produkty często nie odbiegają jakością od tych domowych. Nie trzeba nosić ze sobą łyżeczki, w sumie można je pić prosto z kubeczka. Smakują dobrze nawet na zimno i mogą mieć naprawdę dobry skład. Marwit, Zupa krem z pomidorów z bazylią, ok 6 zł/500 ml Składniki pulpa pomidorowa 46%, marchew 25%, cebula 12%, woda 12%, bazylia, czosnek
Powiedz dietom niesoczystych, polskich jabłek – bez konserwantów i cukrów. Jest doskonałym składnikiem ciast, deserów, musów, koktajli czy też lodów i sorbetów. Dzięki poręcznemu opakowaniu świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska w szkole czy pracy. Tak jak poprzednie produkt dostępny jest na Allegro w oficjalnym sklepie marki PURENA TUTAJ – KLIK! W ofercie dostępne są 4 smaki: pokazane niedawno MANGO oraz JABŁKO(...)średnica 26 cm i 4 tartaletki ) CIASTO KRUCHE: * mąka pszenna – 420 g * sól – 1 płaska łyżeczka * cukier – 2 pełne łyżki * zimne masło – 320 g * zimna woda – 160 ml NADZIENIE: * świeże jabłka – 4 szt * Przecier Jabłkowy 100% PURENA – 1 op * cukier – do smaku * mąka pszenna – 40 g * cynamon – do smaku * rodzynki
Ostra na SłodkoŚniadanie od święta – grzanki z bułeczek. A bo dawno nie było Zazwyczaj przygotowuję podobne śniadania z pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego. Dziś zasmakowaliśmy w takich;) Chrupiące, aromatyczne
Zasmakuj KuchniŚwietna przekąska na kolację lub wieczór z przyjaciółmi... pikantne, paprykowe paluszki z kurczaka w cieście francuskim, pieczone w piekarniku. Tylko 2 składniki! Szybkie i proste w wykonaniu, a wzbudzają zachwyt gości oraz domowników. Wyglądem trochę przypominają rurki z kremem, tylko zamiast kremu jest mięsko 😉 Dla dzieci można wykonać wersję łagodniejszą i zamienić paprykę ostrą na łagodną lub w ogóle(...)niej zrezygnować - dzieci te większe, jak i te mniejsze z pewnością je pokochają ❤ Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rewelacyjne smakują podane z dipami czy sosami - u mnie rządzi sos czosnkowy 😀 Składniki: 1 filet z kurczaka 1 op. ciasta francuskiego (świeżego) sól, pieprz, papryka ostra mielona 1 białko sezam (po posypania) Wykonanie: Filet z kurczaka
Kuchnia MagdaLenyłatwe pierniczki. Nie są z gatunku tych twardych, na których można połamać sobie zęby, po trzech dniach są jeszcze lepsze i bardziej miękkie. Będą idealną słodką przekąskę podczas Świąt. A dekorowanie to świetna zabawa dla dzieci :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 20 dag dag cukru 3 łyżki miodu opakowanie przyprawy korzennej 4 łyżki kawy zbożowej typu(...)rozpuszczamy z miodem, cukrem, kawą i przyprawą korzenną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do jeszcze ciepłej masy, 10 dag przesianej mąki i dobrze mieszamy. Odstawiamy, aż masa będzie całkiem zimna. Dodajemy resztę przesianej mąki, rozpuszczoną sodę oraz śmietanę. Jajka lekko ubijamy i również dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy, masa będzie się lekko kleić. Przykrywamy folią i wstawiamy
Pani na deserniej kandyzowane skórki z pomarańczy. Najbardziej lubię ten moment, kiedy jest jeszcze gorąca i można ją kroić na mniejsze kawałki, idealne do pracy, do szkoły, świetna przekąska! Bardzo polecam Wam takie szybkie w wykonaniu śniadania, są tak pyszne, że nie zostaje nawet okruszek! Pieczona owsianka pomarańczowa Składniki: 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchniadziś, co jakiś czas na blogu pojawi się propozycja na szkolne kanapki i przekąski, czyli wszystko to co można spakować do lunch boxa. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo. Pamiętajcie, że Wasze dzieci muszą w szkole zjeść energetyczny, zdrowy posiłek. Głód nie jest sprzymierzeńcem nauki, niezdrowe posiłki także. Osobiście uważam, że batonik czy ciastko od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi(...)tylko dodatkiem, nie jedynym posiłkiem wciągu kilkugodzinnego pobytu w szkole. Dziś mam dla Was przepis na słodkie tosty do szkoły. Tosty smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Także śmiało, możecie pakować je do plecaków swoich pociech. Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego 1 łyżka masła orzechowego 1 banan Wykonanie: Na kromkach pieczywa tostowego rozsmaruj masło orzechowe. Pokrój
kolorowotorcikowoJak już nieraz Wam mówiłam uwielbiam specjały z dodatkiem ciasta francuskiego( łosoś chodzi za mną już chyba od miesiąca! ). Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w
Ostra na Słodko