ponieważ jest on nieco delikatniejszy w smaku niż cebula. Taka wersja śledzików bardzo przypadła nam do gustu i zdecydowanie będę do niej wracać. Jest to prosta, smaczna i zdrowa przekąska ze śledziem w roli głównej zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Składniki – śledzie w porach: 500 g śledzi typu matias 1 duży, gruby por (tylko jasna(...)wersji bez laktozy można pominąć pieprz czarny świeżo mielony oregano suszone inne przyprawy opcjonalnie kawałeczek jabłka (ok 50 g) Śledzie opłukać a następnie włożyć do miski, zalać zimna wodą i zostawić najlepiej na cała noc. Wymoczone płaty śledziowe wyjąć z wody i osuszyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Pora umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż a następnie drobno pokroić
Ola la LCHFsię do marynowania, kiszenia, gotowania, grillowania, smażenia, duszenia, przygotowywania sałatek, surówek… i nie tylko. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym . Składniki: - 1 rzodkiew japońska/daikon - łosoś wędzony na zimno - czarny sezam - awokado - sok z limonki (lub cytryny) - olej (sezamowy, kokosowy…) Dodatkowo: - kilka rzodkiewek (do dekoracji) - kostki lodu - roszponka (do dekoracji) - wykałaczki Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski(...)szybka, zdrowa i bardzo smaczna sprawdzi się na każdej imprezie… i nie tylko. Dla jej walorów zdrowotnych i kulinarnych gorąco polecam i życzę smacznego. Inspiracją była dla mnie Intrygująca przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym znaleziona na blogu Be Fit Be Strong . Przepis na Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piątek – WIELKANOC
mojewypiekiinietylkowygląda mieszanka w środku :) Zalety warzywek od Barmar: - gotowe do spożycia na zimno - idealne po krótkim odgrzaniu - łatwe w przechowywaniu - łatwe w transporcie - długi okres trwałości, do 3 lat - nie wymagają chłodzenia - skracają czas przygotowania posiłku - eliminują w kuchni "brudne" procesy - oszczędność do 80% energii - zużywanie 100% produktu - zero odpadów Zadacie pytanie: ale do czego można wykorzystać takie warzywa(...)licząc słodkich potraw :)). Warzywa Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia, pomysł, a miejsce na warzywka zawsze się znajdzie :) Polecam Wam bardzo serdecznie produkty Barmar
Zdrowie na języku :PSernik to pyszne ciasto, które kochają wszyscy. Nie może go więc zabraknąć na świątecznym stole. Mimo, że wygląda na skomplikowany, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste
BabskiePorady.pl - Przepisyużywać hummusu? Ja dotychczas odkryłam chyba tylko trzy funkcjonalności, ale jestem przekonana o tym, że jest ich dużo więcej :) Po pierwsze - stosuję hummus jako sos do przekąsek - do pieczywa, warzyw - np. papryki, marchewki czy innych ulubionych i chrupiących :) Po drugie - jako smarowidło do kanapek lub dodatek do nich. Idealnie smakuje kanapka z hummusem, orzechami laskowymi i garścią(...)swój pomysł na hummus? Podziel się nim! Hummus Składniki: 250 g cieciorki ugotowanej na miękko* 5 łyżek sezamu jasnego łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno ok 70 ml zimnej wody przegotowanej sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku szczypta soli Ziarna sezamu upraż na jasno-brązowy kolor. Uważaj, żeby nie przypalić ziaren, bo są wtedy
Gary Bez dnaznaleźć klikając opcję "w podróży" w menu znajdujące się po prawej stronie. Ten nieaktywny sposób, z uwagi na towarzyszące mu dobrodziejstwa dziesiątej muzy, skupia się na wszelkich formach małych przekąsek. Jedną z bardziej popularnych są frytki. Znalazłem kiedyś informację na temat tego, w jaki sposób przygotowuje się je w Kenii. Często wrzucam przepisy przy okazji moich podróży, ale nie zanosi(...)katastrofa klimatyczna będzie już na takim etapie, że raczej Kenia przyjedzie do mnie. Dlatego zrobię wpis przy okazji innej podróży. Czekałem na ten wpis do momentu, w którym będzie zimno, żeby poczuć się podczas mrozu jak w słonecznej Afryce :) Dodatkowym bodźcem był wyjazd nad polskie morze, gdzie wpasowały się tam idealnie. Jeden i najważniejszy powód, to to, że zasadniczo
Kryzysowa Książka KucharskaDziś mam dla Was prostą przekąskę/deser przygotowany na bazie nasion szałwii hiszpańskiej czyli popularnych nasionek chia :) Pudding chia naprawdę nie jest trudny do zrobienia i w zależności od tego na jaką bazę się zdecydujecie, tak będą smakowały nasionka – ja wybrałam mleko kokosowe. Nada się jednak każde mleko roślinne lub krowie, a nawet ulubiony sok z owoców. Jeśli(...)kokosowe, polecam Wam pełnotłuste (ważne, żeby na puszce nie było napisu „light”) jest dużo smaczniejsze i ma lepszą konsystencję. Pudding chia możecie zrobić na dwa sposoby. Na zimno, czyli zalać nasionka mlekiem i zostawić w lodówce, najlepiej przez całą noc lub na ciepło, czyli gotować nasionka w mleku na małym ogniu tak długo aż napęcznieją. Drugi sposób wymaga
Ciastkozercypowstała pieczeń rzymska. Składniki: łopatka 800 g pieczarki 200 g czosnek 4 ząbki suszone pomidory 4 sztuki jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta 3 łyżki woda zimna 100 ml Dodatkowo: jajka 3 szt Wykonanie: Łopatkę myjemy i mielimy na średnich oczkach. Dodajemy starte pieczarki jajo,bułkę tartą ,czosnek zmielony, pomidorki pokrojone drobniutko,sól i pieprz. Zalewamy wodą(...)folie i przekładamy do keks-ówki. Pieczemy jakąś godzinkę w 200 stopniach.Odwijamy folię i dopiekamy z 10 minut by się przyrumieniło nam.Kroimy w plastry grubsze i możemy mieć przekąskę na kolację
Różowa kuchniapoczątkujących, nauka od zera, ale jeśli ktoś ma już wprawę w przygotowywaniu słodkości, a ma ochotę wyczarować słodkości z Małą Cukierenką, to też oczywiście zapraszam. Uczestnicy przygotują sernik na zimno z truskawkami, waniliowy sernik jogurtowy z malinami, żel owocowy i marchewkowe kuleczki z bakaliami. Nauczymy się też doskonałego wykańczania naszych słodkich, ale zarazem lekkich przysmaków idealnych na lato. Serniki pięknie(...)lato, bez pieczenia. 2. Wykonania kremu na bazie serka mascarpone. 3. Pracy z żelatyną. 4. Dekorowania ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego zakończonego tylką. 5. Przygotowania pysznej i zdrowej przekąski. 6. Przygotowania żelu owocowego i udekorowania nim deseru. – Każdy z uczestników spotkania otrzyma materiały drukowane zawierające wszystkie poznane receptury, – Uczestnicy warsztatów będą mogli zabrać do domu wyroby. Łącznie każdy
Mała CukierenkaDobra sałatka to świetna przekąska w ciągu dnia, a także świetny pomysł na imprezowy stół. Wzbogacając ulubione warzywa o kawałek jakiegoś mięska, poczynimy ją bardziej syta i dzięki temu może byc też samodzielnym daniem. Polecam te brokułową! Zapraszam Składniki: 30 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebulka dymka plus szczypiorek kilka gałązek natki(...)groszku z kukurydzą szklanka makaronu świderki 2 łyżki majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W drugim garnuszku w osolonej wodzie gotujemy al dente brokuła, ugotowanego przelewamy zimna wodą, aby zachował kolor. Piersi z kurczaka kroimy w małe kawałeczki, oprószamy przyprawą do kurczaka, smażymy, osączamy. Papryki, cebulkę , szczypiorek i natkę drobno kroimy. Wszystko mieszamy razem w salaterce, doprawiamy
Z Majeczką w kuchniBardzo podobną sałatkę robiłam już jakiś czas temu, przepis znajdziecie tutaj . Sałatka bardzo nam zasmakowała, więc postanowiłam ją zrobić ponownie, ale nie byłabym sobą
Kulinarne przygody Gatitywindow="on" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2018/07/golabki_bez_zawijania_min.jpg" /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.7.1" title="Ziołowe Pieczarki Panierowane – Szybka Przekąska" url="https://e-przepisykulinarne.pl/2018/07/ziolowe-pieczarki-panierowane-szybka-przekaska/" url_new_window="on" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2018/07/pieczarki_panierowane.jpg" /][/et_pb_column][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.7.1" title="Śledzie W Sosie Tatarskim(...)window="on" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2017/05/nalesniki_meksykanskie.jpg" /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.7.1" title="Jajka W Sosie Chrzanowym Na Zimno" url="https://e-przepisykulinarne.pl/2017/04/jajka-sosie-chrzanowym-zimno/" url_new_window="on" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2017/04/jajka_dip.jpg" /][/et_pb_column][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.7.1" title="Rolada Szpinakowa Z Tuńczykiem
e-PrzepisyKulinarneDomowe masło ze śmietanki kremówki Nie jesteśmy skazani na masło ze sklepu - z różnymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku oraz koloru. Pyszne masło może zrobić sobie
KorniszonkiŚwietna szybka przekąska. Aromatyczne, panierowane oliwki. Składniki: oliwki np zielone 3 łyżki mąki - ekologiczna Szymanowska 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego olej do głębokiego smażenia - rzepakowy Polski pokruszone płatki kukurydziane 1 jajko 1 łyżka mleka Wykonanie: Do mąki dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Jajko roztrzepujemy(...)mące z przyprawami następnie w jajku i płatkach kukurydzianych i smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu. Są idealne na ciepło, jak również nie tracą nic podane na zimno
Malinowe Pocałunkikombinacja smakowa w głowie aż doczekała swojej premiery :) Robi się ją w parę chwil rozkosz smakowa .... podbiła moje kubki smakowe. Pyszne jak i na śniadanie i jako popołudniowa przekąska. Dalszą opowieść pewnej brzoskwini zakończę zdjęciem :) niech się samo obroni. SKŁADNIKI :przepis autorski brzoskwinie 3 szt większe ser pleśniowy typ. "niebieski"(użyłam połowy ) szynka prosciutto 6 plastrów tymianek(...)szynką - układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kawałeczkami masła oraz tymiankiem - całość zapiekamy w tem. 180 stopni ( z termoobiegiem ) przez 10 minut Gotowe pyszne na ciepło jak i na zimno słodka brzoskwinia jest lekko twarda, słodka ser pleśniowy roztopiony, szynka chrupiąca a całość podbija świeży tymianek . Polecam
Basia w kuchni