śniadanko wielkanocne i nie tylko zresztą, bo to bardzo dobra przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno JAJKA FASZEROWANE. SKŁADNIKI: 6-8 jajek szczypiorek masło klarowane bułka tarta sól, pieprz WYKONANIE: jajka gotujemy na twardo, przecinamy wzdłuż, nie uszkadzając za bardzo skorupek, wyjmujemy jajka łyżeczką, kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy pokrojony szczypiorek, sól, pieprz
Kuchnia Beatywykorzystać wszystko, na co w danej chwili macie ochotę, lub to co w danej chwili znajdziecie w lodówce (łącznie z resztkami). Danie dobre na obiad, kolację lub przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki zimnego masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: mięso, np. kiełbasa lub boczek 300 g dyni pół cukinii
Taste Of My DayMini pizze to idealny pomysł na przekąskę zarówno na ciepło jak i zimno. Świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas kinderbali lub przyjęć dla dorosłych.Mini Pizze - Składniki:ciasto:500 g mąki tortowej1/2 szklanki letniego mleka1/2 szklanki letniej wody30 g świeżych drożdży2 łyżki oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka cukrusłoiczek marynowanych pieczarekok
Słodka StronaPaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoduża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku 3 ząbki
Słodka StronaPizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach pełniąc funkcje "drożdżowki na pikantnie". Pizzerinki są przepyszne, wyśmienicie smakują posmarowane masłem. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno.Składniki: (ok. 10 pizzerinek)3 szklanki mąki3/4 szklanki mleka25 g świeżych drożdży1 1/2 łyżki cukrujajko2 łyżki masłapłaska łyżeczka soliok. 350 g pieczarekcebulasól, pieprz
Słodka StronaCiekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim - doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno. SKŁADNIKI parówki (u mnie z szynki) żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówek opakowanie ciasta francuskiego (wystarczy do ok. 10 parówek) papryka słodka 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około
Moje Kuchenne RewelacjeWiele razy słyszałam o tej prostej przekąsce. Przymierzałam się do niej od dawna. A gdy w końcu zrobiłam…. polubiłam tak bardzo, że robię ją na prawie każde małe spotkanie. Choćby się kto jak zapierał, że nie chce, że nie lubi, że dieta czy jeszcze coś innego, po spróbowaniu… chce jeszcze;) Ręka sama sięga po taką śliwkę z boczkiem(...)następnie owijamy plastrem boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekamy aż do zarumienienia boczku (około 15-20minut) Podajemy na ciepło. Uwagi: Śliwki owijałam już boczkiem surowym, wędzonym, parzonym. Każdy się nada. Byleby były to cienkie plastry. Kiedyś z oszczędności przekroiłam boczek na pół, byleby starczyło na owinięcie śliwki jedną
Smaki Na TalerzuBiałe szparagi delikatnie podgotowane, w ciasto francuskie pozawijane, na ostro doprawione, zostały na grillu upieczone. Takie szparagi można w piekarniku przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować. Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką(...)czasie pieczenia odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniły. Jeśli nie macie grilla z pokrywą, takie szparagi można śmiało przygotować w piekarniku. Przekąska ta idealnie smakuje zarówno na zimno jak i ciepło. Smacznego
Moniki Smakołykifrancuskiego. Ileż dobroci można z niego wyczarować! Do tego zapieka się na fenomenalny złoty kolor! Używam go niezbyt często z uwagi na jego kaloryczność – w zasadzie tylko w przekąskach dla gości. W imię zasady: im bardziej oni przytyją, tym ja wyglądam przy nich szczuplej :). Ok, żarty na bok, czas zająć się rzeczami poważnymi! Przepis, który chciałabym Wam dziś zaproponować(...)był strzał w dziesiątkę, bo doszedł jeszcze kurczak. Rożki obłędnie smakują na ciepło, bardzo dobrze na zimno. Spokojnie możecie przygotować je dzień przed przyjęciem gości, jak zrobiła to Madzia dla „testu”, a następnie podgrzać chwilę w piekarniku. Uwierzcie mi, to bardzo dobra przekąska warta wypróbowania. Składniki na 12 rożków 1 opakowanie ciasta francuskiego 200-250 g mrożonego
Mojewlasne.pljaglanej w panierce z krakersów Kilka składników, kilka(naście) minut lepienia, smażenie lub pieczenie i nuggetsy gotowe! Jeżeli potrzebujecie pomysłu na obiad lub na smaczną przekąskę, to polecamy właśnie to - doskonałe na ciepło i na zimno. Dodamy tylko, że idealnie do tego nada się pyszny czosnkowy sos własnej roboty. Przepis: Nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów(...)niecodzienny sposób wykorzystać kalafiora? Na przykład tworząc z niego pyszną przekąskę, czyli nuggetsy kalafiorowe. Omnomnom. Przepis: Nuggetsy z kalafiora 3. Nuggetsy z boczniaków Boczniakowe nuggetsy to proste i aromatyczne jedzenie, które posłuży nam jako danie główne lub jako przekąska. Można chrupać na zimno i na ciepło ze swoim ulubionym sosem. W obu przypadkach boczniaki smakują rewelacyjnie! Przepis: Nuggetsy
Bananowe Polegotowanymi na twardo jajkami to bardzo smaczne oraz proste w przygotowaniu danie. Zazwyczaj potrawę taką przygotowuje się na Wielkanoc, ale można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę na przyjęciu. Pieczeń zarówno wygląda jak i smakuje rewelacyjnie. Składniki: 1 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej(...)rzędzie jajka *** *** Na wierzchu wykładamy resztę mięsa, przykrywając dokładnie jajka *** *** Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut *** *** Pieczeń można jeść na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę. U mnie pieczeń została podana jako przekąska razem z roladą schabową – PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ SCHAB Z PIEKARNIKA
Blog z ApetytemKabanosy w cieście francuskim to pyszna i szybka przekąska. Świetnie się sprawdzają na różnego rodzaju imprezach. Podajemy je na ciepło lub zimno z ulubionym sosem(...)Kabanosy owijamy paskami ciasta i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 5 minut aż ładnie się ciasto zarumieni. Przekąski podajemy z sosem na ciepło lub zimno. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliMój pierwszy wpis na blogu to propozycja bardzo prostej, szybkiej i zarazem smacznej przekąski. Składniki : kromki chleba pełnoziarnistego gruszka ser gorgonzola Na każdej kromce
Zabawa smakiemNuggetsy panierowane w nachosach Przed Wami najlepszy przepis na nuggetsy panierowane w nachosach . Idealna przekąska na karnawałowy stół. Potrzeba tylko
kuron.com.plParówki zapiekane w drożdżowym cieście to ciekawy pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Do przepisu można użyć dowolnie wybranych parówek czy innej kiełbasy. Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów z różnymi dodatkami jak ser czy musztarda. Parówki można dodatkowo owinąć boczkiem. Ja wybrałam dzisiaj najprostszy wariant, a ketchup, musztardę i korniszony podałam obok. Parówki zapiekane Składniki: 14 małych
codojedzenia