Choroby dietozależne Kto kształtuje nauki żywieniowe dzieci ? Co ma jeść moje dziecko ? Zasady prawidłowej diety Czego potrzebujesz, aby gotować z dzieckiem ? Ekonomia życia codziennego Śniadania I i II Obiady Przekąski/desery Kolacje W "Najlepszych przepisach dla całej rodziny" znajdziemy także cenne informacje na temat jakimi zasadami powinnyśmy się kierować podczas codziennych zakupów i jak prawidłowo powinniśmy czytać(...)informacjami odnośnie prawidłowego odżywiana i zdrowej diety, w książce znajdziemy oczywiście różnorodne przepisy kulinarne, tematycznie podzielone. Są tutaj różne wersje śniadań, na zimno i na ciepło. Są przekąski, obiady, kolacje i także desery. Wszystkie przepisy mają przypisane do siebie etykiety z kategoriami: wege, bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie, ułatwiające nam wybór przepisu w zależności od diety
Kulinarne przygody GatityWątróbka drobiowa u jednych budzi wstręt, u niektórych zachwyt. Dobrze przyrządzona z dodatkiem owocu np. gruszki, przekona największego przeciwnika. Tak przyrządzona wątróbka drobiowa, może być znakomitą przekąską, a w połączeniu z ziemniakami stworzymy pyszny obiad. Kolejnym za oprócz smaku jest czas przygotowania, który jest krótki. SKŁADNIKI : 50 dag wątróbki drobiowej 2 gruszki szklankę mleka 2-3 łyżki(...)wątróbki dodać łyżkę masła oraz gruszki, posypać majerankiem i dusić kilka minut, aż gruszki zmiękną, a wątróbka się poddusi. Wątróbkę posolić i popieprzyć pod koniec smażenia. Podawać z ciepło jako przekąska lub z ziemniakami w formie obiadu. Pod jaką postacią i w w jakim połączeniu lubicie zajadać wątróbkę? Chętnie poznam wasze smaki i połączenia. :) P.S Polecam również zupę
Basia w kuchninajbardziej ją wyróżnia – nie trzeba obierać ze skórki (czyli większość trudnej roboty z głowy). Dziś pieczona dynia w ulubionych przyprawach w wersji na ostro. Wspaniała domowa przekąska na ciepło lub zimno, dla mnie podobny smak słodkich batatów:) Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej: ciasto torcik dyniowy mech zupę krem z dyni krem z dyni(...)grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Piekę dynię na środkowej półce piekarnika przez 15 minut. Podaję z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Traktuję jako obiad wege lub przekąskę. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniprzepisie na panierowane pierogi z ciasta parzonego i stwierdziłam, że muszę się podjąć tego tematu, choć pierogi wydają się być bardzo czasochłonnym przedsięwzięciem. Smażone pierogi to wspaniała przekąska na ciepło jak i na zimno. Właśnie zajadam się zimnym, prosto z lodówki i smakuje równie wspaniale jak taki prosto z patelni. Te włoskie pierożki z ciasta parzonego noszą przepiękną(...)Śniadanie z takimi rarytasami to jest coś wspaniałego i wykwintnego. Polecam odejść od rutyny i wypróbować coś nowego, bo warto. :) Pierożki sofficini z ciasta parzonego sprawdzą się idealnie jako przekąska dla gości. Będą mile zaskoczeni oryginalnością potrawy i jej smakiem. Wioleta Gargula
MamaOskarkacukinii i czereśnie – niebanalne połączenie, ale jakie pyszne! Kolorowo, letnio, smacznie, tego mi było trzeba;) Spróbujcie, bo dziś moja wyobraźnia podyktowana głodem powędrowała naprawdę daleko Śniadanie, kolacja, przekąska na ciepło, zimno, chrupiąca, serowa poleca się gorąco! SKŁADNIKI: 4 kajzerki 4 ząbki czosnku 150 g sera góralskiego wędzonego oliwa ostra papryka i lubczyk suszony kilka plastrów cukinii garść czereśni
Zasmakuj KuchniFajny i smaczny pomysł na imprezową przekąskę lub ciepłą kolację. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka boczek wędzony w plasterkach słodka i ostra papryka sól olej Wykonanie: Pierś w kurczaka kroimy wzdłuż na około centymetrowe paski. Każdy pasek posypujemy papryką, lekko solimy, uważając, aby nie przesadzić z solą (boczek wędzony przeważnie jest dość mocno słony). Na rozgrzanym oleju
Walijskie Pichceniearomat. Najlepiej jest kroić ją w bardzo cienkie plasterki, niemalże prześwitujące, im dłużej szynka jest przechowywana po jej przygotowaniu, tym bardziej zyskuje na smaku, a użyta do przekąski na ciepło , jak w przepisie - staje się wspaniale chrupiąca, cudowna. Propozycja podania - z sosem chilli słodko kwaśnym. Grissini przepis: 150 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru
MamaOskarkaMuffiny w wersji wytrawnej. Świetna przekąska na ciepło i zimno. Z dodatkiem czarnych oliwek, cebuli i parówek, maślane, chrupiące z zewnątrz. Ciasto jest na tyle wdzięczne, że możecie do niego dodać posiekaną chili, wędlinę, ser, warzywa, jak np. kawałki cukinii, papryki czy kiszonych ogórków. Każda wersja z pewnością przypadnie do gustu. Polecam! Przepis na 18 wytrawnych muffinek. SKŁADNIKI
Zasmakuj KuchniSzybka w przygotowaniu przekąska na ciepło . Do środka włożyłam figi, ale rówież dobrze mogłyby być gruszki. W przepisie użyłam boczek wędzony surowy, ale może być szynka dojrzewająca. Do przgotowania jednej porcji potrzeba jednego lub półtora serka camembert, zależy jak dużą porcję chcemy otrzymać. Ser camembert, boczek wędzony surowy – 2 plasterki na porcję, figi – jedna sztuka na porcję, Dno naczynka
królestwo garówszybkie, bo z gotowego ciasta francuskiego wytrawne tartaletki z farszem pieczarkowym, papryką i cebulą posypane parmezanem. Aromatyczne, na gorąco, z dodatkiem dużej ilości sałaty dziś będziemy jeść:) Fajna przekąska na ciepło, zimno, do sałat wszelakich i dipów. Jednym słowem na lunch, do pracy i propozycja na imprezę, której bym się nie powstydziła. Można je ładnie ułożyć np. na świeżej
Zasmakuj Kuchnidodatki w postaci salami, pomidora i mozzarelli idealnie do siebie pasują. Znacznie lżejsza od tradycyjnej, taka mini pizza będzie smakowała też dzieciom. Parę składników, a smaczna i szybka przekąska na ciepło gotowa. 1 duża cukinia 200 g salami 2 pomidory 2 kulki mazzarelli Galbani w zalewie oliwa z oliwek pesto z bazylii lub pietruszki sól Cukinię pokroić na krążki
https:KKuchniaMniamjedne z najlepszych warzywnych kotletów jakie jadłam. Z okazji wizyty mego brata i jego dziewczyny postanowiłam przygotować sporo rożnych drobnych przekąsek na ciepło. Miedzy innymi te buraczane kotleciki. Przepis na nie znalazłam w moim najnowszym nabytku czyli w "Retro kuchni" Anny Włodarczyk. Książka to niezwykła, z klimatem, ciekawymi opisami a przede wszystkim bardzo interesującymi przepisami. Kotlety buraczane
Dzieje kuchennej Wiewiórytakie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate
Życie zaczyna się w kuchnitakie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate
Życie zaczyna się w kuchniKotlety nie muszą być nudne, mielone również:). W dzisiejszej wersji kotlecikami nafaszerowałam pieczarki. Plaster sera na każdej z nich dodaje smaku. Polecam również na imprezową przekąskę na ciepło lub zimno! 15 pieczarek średniej wielkości 500g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek 5 plastrów żółtego
Szefowa kuchni