Dziś kontynuacja cyklu: Amelka gotuje a w niej kolejna super szybka propozycja na ciepłą przekąskę lub kolację
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKlasyk – ryba i kiszona kapusta. Ten klasyk przedstawiam Wam w bardzo nie klasycznej formie. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można podawać na obiad lub ciepłą przekąskę/przystawkę. Na 4 porcje potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400 g białej ryby, ok. 200 g kiszonej kapusty. Kapustę wyciskamy, żeby pozbyć się jak najwięcej soku. Rybę przyprawiamy solą
Kucharzycawięc mam nadzieję nadrobić z sylwestrowym menu. Sałatka słonecznik – mój tegoroczny faworyt Nadziewane muszle makaronowe – mój imprezowy klasyk :) Cukinia z gorgonzolą w cieście francuskim – idealna przekąska na ciepło także dla wegetariańskich gości. Rolada szpinakowa z łososiem – już dawno za mną chodzi – może wreszcie dojdzie Nadziewane pomidory – w sam raz na raz :) Koszyczki(...)niż się wydaje! Sałatka leśna polana – nawet jeśli nie w Sylwestra to niedługo na pewno ją zrobię. Wygląda super prawda? Kebab na patyku – jeszcze jedna propozycja przekąsek na ciepło – dla facetów jak znalazł :) Koreczki z szynki konserwowej – czyli coś bez czego żadna domówka się nie może obejść. Jest trochę pracy ale… znikną na pewno
Mama z miastaBardzo pomidorowe, ziołowe, chrupiące i aromatyczne. To przekąska z grzanki pochodząca z Włoch. Smaruje się ją oliwą, rozgniecionym czosnkiem, zapieka w piecu. Obecnie wersji jest wiele, w zależności od upodobań kulinarnych. Można coś dodać więcej, z czegoś zrezygnować, przyprawiać po swojemu i modyfikować smaki. Poza tym - umówmy się(...)taką grzankę można położyć prawie wszystko. SMoże być serowo, ziołowo, warzywnie, mięsnie..;D Ja uwielbiam pomidorową wersję z mieszanką ziół i przecierem pomidorowym. Polecam na przystawkę, śniadanie, kolację, ciepłą przekąskę na imprezie. Do ich przygotowania wykorzystałam (jakże by inaczej;) włoski chlebek - ciabattę. Składniki: 3 małe ciabatty pokrojone - wyszło 12 lekko skośnych kromek 100 g przecieru pomidorowego (3 łyżki
Zasmakuj Kuchnirazy ją robiłam. Nadzienie można modyfikować, ale dla mnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka
Di gotujerazy ją robiłam. Nadzienie można modyfikować, ale dla mnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g
Di gotujePrzekąska smaczna, łatwa i szybka w zrobieniu. Nie raz mamy telefon... "możemy wpaść za pół godziny?..." i wtedy się zaczyna co tu szybko zrobić. Jak dla mnie takim rozwiązaniem jest ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone(...)się rozkręca na dobre, tym razem w cieście wylądowały brokuły a że kocham ser pleśniowy to i również w nim wylądowały. 40 minut z upieczeniem i mamy gotową ciepłą przekąskę.SKŁADNIKI : na 4 osoby czas ok 40 minut (przepis autorski)1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mała brokuła świeża 2 cebule czerwone 3 plastry boczku pancetta
Basia w kuchniCałe szczęście te czasy minęły, a bakłażan - bo o nim mowa - podbił europejskie stoły i podniebienia. Oto przepis na smażonego bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki 1 bakłażan 1 cebula 100 g żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju kokosowego kilka szczypt ziół prowansalskich sól(...)dodajemy bakłażana. Smażymy aż z bakłażana odparuje cała woda. Mieszamy co kilka minut. Dodajemy fasolkę szparagową, sos sojowy i zioła prowansalskie. Jeszcze kilka minut smażymy i mieszamy. Podajemy jako ciepłą przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ciekawostki o bakłażanie oraz inne przepisy z tym warzywem w roli głównej można znaleźć w poście Ciekawostki kulinarne: bakłażan
My Chcemy Jeśćjajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta i oliwki to składniki tej ciepłej przekąski. Składniki 1 mały brokuł 1 opakowanie sera feta light 3 jajka 4 łyżki płatków jaglanych 100 ml mleka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz garść(...)brokuły. Mieszamy i następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy zielone i czarne oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako ciepłą przekąskę. Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy B. Brokuły są bogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę
My Chcemy Jeśćpatelni, nie jest to na pewno wersja dietetyczna, ale cóż;) Najlepszy jest już taki przestudzony letni, podawany z ziemniaczkami i surówką, równie dobrze spisze się jako ciepła przekąska. Składniki 1 kabaczek vegeta pieprz sól mąka jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób 1. Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster
Kuchenne aromatyKruche tartinki z grzybami Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad! Składniki Ciasto: 20 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 jajko 1 płaska łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz: 30 dag maślaków 1 cebula 2 jajka pęczek szczypiorku cienkiego 1 łyżka(...)wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz posiekany drobno szczypiorek,wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut. Podawać na ciepło
Wanilia i Kardamonświęta możemy sobie na nie pozwolić. Jest ona bardzo sycąca, ale je się z wielką przyjemnością. Nadzienie z serka ziołowego daje kremowy i delikatny smak. Polecam jako ciepłą przekąskę na różnego rodzaju imprezy - do % idealna 😉 Składniki: 5-6 dużych ziemniaków ok. 150 g boczku wędzonego, parzonego 100 ml mleka 150 g serka ziołowego pęczek szczypiorku 100 g sera żółtego pieprz(...)ziemniaków, układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenyduża że przy dwóch osobach było tego na dwa obiady i jeszcze część trafiła do zamrażalnika. Tort wygląda pięknie więc myślę że sprawdzi się też jako oryginalna przekąska na ciepło podczas domowych imprez takich jak urodziny, chrzciny, komunie. Będzie zaskoczeniem dla gości podczas przyjęcia. Moje dziecko też zjadło ze smakiem więc myślę że w roli obiadu dla dzieci może(...)plasterki. Dodajemy oliwki dla dekoracji. Pieczemy jeszcze 5-7 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Gotowe! Tort lepiej smakuje następnego dnia kiedy placki tortilli nasiąkną płynem z farszu. Przekąski na ciepło – dietetyczny tort na słono – tani, zdrowy i pyszny obiad
Mama z miastaProdukty DayUp wszyscy znamy pod postacią jogurcików lub wersji z tapioką. Tym razem na celowniku mamy jaglanki w trzech apetycznych smakach 😍 Trzeba przyznać, że te szybkie przekąski w tubkach fajnie się sprawdzają w życiu na wysokich obrotach i bardzo się cieszymy, że jest ich tak duży wybór. Mamy nadzieję, że firma nadal będzie kombinować z innymi produktami aby poszerzać swój(...)Jaglanki wypadły bardzo ciekawie i smacznie. Smaki są dość przewidywalne ale też reprezentują dobrze znane zestawy smakowe. Możliwość ich podgrzania w gorącej wodzie dodatkowo sprawia, że można cieszyć się ciepłą przekąską miedzy zajęciami np. w pracy. Czy można się tym najeść? Raczej nie, więc na konkretne śniadanie jest za małe, jednak zabije niespodziewanego głoda :P Jednej z nas najbardziej smakowała
Candy PandasEkspresowe i smaczne danie inspirowane meksykańskimi smakami. Tym razem burrito zrobiłam z cukinią, wyszło smaczne i pożywne , idealnie sprawdzi się na ciepła przekąskę w letnie dni. Doskonały sposób na imprezową przekąskę, wystarczy zrobić wcześniej farsz a potem zamknąć w tortilli i podgrzać na patelni grillowej lub samym grillu. Uwielbiane również przez najmłodszych. SKŁADNIKI: 8-10 placków
Wanilia i Kardamon