Dziś kontynuacja cyklu: Amelka gotuje a w niej kolejna super szybka propozycja na ciepłą przekąskę lub kolację
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKlasyk – ryba i kiszona kapusta. Ten klasyk przedstawiam Wam w bardzo nie klasycznej formie. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można podawać na obiad lub ciepłą przekąskę/przystawkę. Na 4 porcje potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400 g białej ryby, ok. 200 g kiszonej kapusty. Kapustę wyciskamy, żeby pozbyć się jak najwięcej soku. Rybę przyprawiamy solą
Kucharzycawięc mam nadzieję nadrobić z sylwestrowym menu. Sałatka słonecznik – mój tegoroczny faworyt Nadziewane muszle makaronowe – mój imprezowy klasyk :) Cukinia z gorgonzolą w cieście francuskim – idealna przekąska na ciepło także dla wegetariańskich gości. Rolada szpinakowa z łososiem – już dawno za mną chodzi – może wreszcie dojdzie Nadziewane pomidory – w sam raz na raz :) Koszyczki(...)niż się wydaje! Sałatka leśna polana – nawet jeśli nie w Sylwestra to niedługo na pewno ją zrobię. Wygląda super prawda? Kebab na patyku – jeszcze jedna propozycja przekąsek na ciepło – dla facetów jak znalazł :) Koreczki z szynki konserwowej – czyli coś bez czego żadna domówka się nie może obejść. Jest trochę pracy ale… znikną na pewno
Mama z miastaBardzo pomidorowe, ziołowe, chrupiące i aromatyczne. To przekąska z grzanki pochodząca z Włoch. Smaruje się ją oliwą, rozgniecionym czosnkiem, zapieka w piecu. Obecnie wersji jest wiele, w zależności od upodobań kulinarnych. Można coś dodać więcej, z czegoś zrezygnować, przyprawiać po swojemu i modyfikować smaki. Poza tym - umówmy się(...)taką grzankę można położyć prawie wszystko. SMoże być serowo, ziołowo, warzywnie, mięsnie..;D Ja uwielbiam pomidorową wersję z mieszanką ziół i przecierem pomidorowym. Polecam na przystawkę, śniadanie, kolację, ciepłą przekąskę na imprezie. Do ich przygotowania wykorzystałam (jakże by inaczej;) włoski chlebek - ciabattę. Składniki: 3 małe ciabatty pokrojone - wyszło 12 lekko skośnych kromek 100 g przecieru pomidorowego (3 łyżki
Zasmakuj Kuchnirazy ją robiłam. Nadzienie można modyfikować, ale dla mnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka
Di gotujerazy ją robiłam. Nadzienie można modyfikować, ale dla mnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g
Di gotujePrzekąska smaczna, łatwa i szybka w zrobieniu. Nie raz mamy telefon... "możemy wpaść za pół godziny?..." i wtedy się zaczyna co tu szybko zrobić. Jak dla mnie takim rozwiązaniem jest ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone(...)się rozkręca na dobre, tym razem w cieście wylądowały brokuły a że kocham ser pleśniowy to i również w nim wylądowały. 40 minut z upieczeniem i mamy gotową ciepłą przekąskę.SKŁADNIKI : na 4 osoby czas ok 40 minut (przepis autorski)1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mała brokuła świeża 2 cebule czerwone 3 plastry boczku pancetta
Basia w kuchniCałe szczęście te czasy minęły, a bakłażan - bo o nim mowa - podbił europejskie stoły i podniebienia. Oto przepis na smażonego bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki 1 bakłażan 1 cebula 100 g żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju kokosowego kilka szczypt ziół prowansalskich sól(...)dodajemy bakłażana. Smażymy aż z bakłażana odparuje cała woda. Mieszamy co kilka minut. Dodajemy fasolkę szparagową, sos sojowy i zioła prowansalskie. Jeszcze kilka minut smażymy i mieszamy. Podajemy jako ciepłą przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ciekawostki o bakłażanie oraz inne przepisy z tym warzywem w roli głównej można znaleźć w poście Ciekawostki kulinarne: bakłażan
My Chcemy Jeśćjajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta i oliwki to składniki tej ciepłej przekąski. Składniki 1 mały brokuł 1 opakowanie sera feta light 3 jajka 4 łyżki płatków jaglanych 100 ml mleka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz garść(...)brokuły. Mieszamy i następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy zielone i czarne oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako ciepłą przekąskę. Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy B. Brokuły są bogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę
My Chcemy Jeśćpatelni, nie jest to na pewno wersja dietetyczna, ale cóż;) Najlepszy jest już taki przestudzony letni, podawany z ziemniaczkami i surówką, równie dobrze spisze się jako ciepła przekąska. Składniki 1 kabaczek vegeta pieprz sól mąka jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób 1. Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster
Kuchenne aromatyKruche tartinki z grzybami Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad! Składniki Ciasto: 20 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 jajko 1 płaska łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz: 30 dag maślaków 1 cebula 2 jajka pęczek szczypiorku cienkiego 1 łyżka(...)wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz posiekany drobno szczypiorek,wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut. Podawać na ciepło
Wanilia i Kardamonświęta możemy sobie na nie pozwolić. Jest ona bardzo sycąca, ale je się z wielką przyjemnością. Nadzienie z serka ziołowego daje kremowy i delikatny smak. Polecam jako ciepłą przekąskę na różnego rodzaju imprezy - do % idealna 😉 Składniki: 5-6 dużych ziemniaków ok. 150 g boczku wędzonego, parzonego 100 ml mleka 150 g serka ziołowego pęczek szczypiorku 100 g sera żółtego pieprz(...)ziemniaków, układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenyduża że przy dwóch osobach było tego na dwa obiady i jeszcze część trafiła do zamrażalnika. Tort wygląda pięknie więc myślę że sprawdzi się też jako oryginalna przekąska na ciepło podczas domowych imprez takich jak urodziny, chrzciny, komunie. Będzie zaskoczeniem dla gości podczas przyjęcia. Moje dziecko też zjadło ze smakiem więc myślę że w roli obiadu dla dzieci może(...)plasterki. Dodajemy oliwki dla dekoracji. Pieczemy jeszcze 5-7 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Gotowe! Tort lepiej smakuje następnego dnia kiedy placki tortilli nasiąkną płynem z farszu. Przekąski na ciepło – dietetyczny tort na słono – tani, zdrowy i pyszny obiad
Mama z miastaProdukty DayUp wszyscy znamy pod postacią jogurcików lub wersji z tapioką. Tym razem na celowniku mamy jaglanki w trzech apetycznych smakach 😍 Trzeba przyznać, że te szybkie przekąski w tubkach fajnie się sprawdzają w życiu na wysokich obrotach i bardzo się cieszymy, że jest ich tak duży wybór. Mamy nadzieję, że firma nadal będzie kombinować z innymi produktami aby poszerzać swój(...)Jaglanki wypadły bardzo ciekawie i smacznie. Smaki są dość przewidywalne ale też reprezentują dobrze znane zestawy smakowe. Możliwość ich podgrzania w gorącej wodzie dodatkowo sprawia, że można cieszyć się ciepłą przekąską miedzy zajęciami np. w pracy. Czy można się tym najeść? Raczej nie, więc na konkretne śniadanie jest za małe, jednak zabije niespodziewanego głoda :P Jednej z nas najbardziej smakowała
Candy PandasEkspresowe i smaczne danie inspirowane meksykańskimi smakami. Tym razem burrito zrobiłam z cukinią, wyszło smaczne i pożywne , idealnie sprawdzi się na ciepła przekąskę w letnie dni. Doskonały sposób na imprezową przekąskę, wystarczy zrobić wcześniej farsz a potem zamknąć w tortilli i podgrzać na patelni grillowej lub samym grillu. Uwielbiane również przez najmłodszych. SKŁADNIKI: 8-10 placków
Wanilia i Kardamonsezonie , ten się jednak już powoli kończy więc trzeba korzystać puki się da Prosty przepis na smakowitą przystawkę ze szparagów owijanych bekonem , który najpierw smarujemy pastą pieczarkową . Doskonała ciepła przekąska lub przystawka . Polecam to danie każdemu , jest proste w przygotowaniu , efektowne , a nade wszystko smaczne Oczywiście najlepiej serwować je z sosem holenderski , wtedy taki zestaw jest po prostu genialny
Ogrodnik w podróżypysznym, chrupiącym ciastem. Calzone z mięsem mielonym i sosem BBQ pierwszy raz zrobiłam na obiad – uważam, że domowych fast-foodów nigdy za wiele . Kolejny raz już jako ciepła przekąska na imprezę, mimo że zrobiłam z potrójnej porcji, to zabrakło. Reszta przekąsek zalegała w lodówce przez kolejnych kilka dni, bo na każdego przypadło po 3 duże calzone, więc nikt
Słodkie Gotowaniesmażony w boczku , ciepła przekąska. Świetnie sprawdzi się podczas imprezy. Można wcześniej przygotować, a podsmażyć w ostatniej chwili. 150 g sera twardego - emmentaler, gouda..., 10 cienkich plasterków boczku wędzonego surowego, tłuszcz do smażenia, Ser pokroić na 10 jednakowych kostek, których boki muszą być mniejsze niż szerokość plastrów boczku. Plasterki boczku przekroić w poprzek na pół. Zawinąć ser w boczek
królestwo garówMoją słabością jest pizza i naleśniki , i dlatego uwielbiam łączyć te dwie potrawy gdyż z tego wychodzi wyjątkowe danie.Dziś przygotowałam szybką i ciepłą przekąskę na bazie skladników do pizzy zastępując jednakże ciasto drożdżowe naleśnikiem. Naleśniki 4 sztuki 12 plasterków ser żółtego Keczup Oregano,bazylia ,czosnek granulowany 8 plastrów szynki konserwowej papryczki zielone plastry pomidora sałata
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkistałych propozycji domowego menu. Powiem szczerze, że samo nadzienie jest tak dobre, że mogłabym je jeść bez końca. Wszystko jest łatwe, szybkie i smaczne. Jest to fajna ciepła przekąska zarówno na co dzień (chociaż niekoniecznie codziennie! :)), jak i na imprezę dla gości. W naszym domu obowiązuje zasada: jeśli coś bardzo smakuje mężczyźnie, to znaczy, że jest dobre Bo wiecie
Mojewlasne.plTakie kotlety znakomicie sprawdzą się na domowych imprezach jako ciepła przekąska. Możemy w ten sam sposób zrobić niewielki kąski i podać je z frytkami i sosem czosnkowym. 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do gyrosa 200 g krakersów Sól Pieprz 2 jajka Krakersy rozbijamy na drobną panierkę. Możemy to zrobić za pomocą blendera lub zwykłego tłuczka i woreczka. Filet
VioletoweKucharzenieTakie chrupiące śledzie możemy podawać do obiadu lub jako ciepłą przekąskę . 30 dag.płatów śledziowych 100ml.mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka 10dag.masła **************************** 1. Filety śledziowe wypłukać w zimnejzwodzie , a nastepnie namoczyć 2-3godz.w mleku.Osaczyć i osuszyć. 2. Filety obtoczyć najpierw w mące , następnie w roztrzepanych jajkach , a na końcu w bułce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPieczarki świetnie nadają się na ciepłą przekąskę lub kolację. Mało pracy a jakie smaczne i nie potrzeba dużo składników. Do tej potrawy dobrze jest użyć większych pieczarek. Ja robiłam je na Sylwestra ale zapomniałam dodać przepis. Nadrabiam więc zaległości. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkrzydełka w miodzie i keczupie robi się szybko i smakują wyśmienicie. Idealne na obiad czy jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki: 1 kg skrzydełek 4 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie W miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą ketchup, miód, olej oraz przyprawy. Marynatą polewamy skrzydełka (najpierw odcinam z nich lotki
e-PrzepisyKulinarnepieczarkami i serem żółtym to pyszny pomysł na obiad. Podane z ziemniakami z wody i surówką z buraczków lub kapusty, smakują wręcz obłędnie. Sprawdzą się idealnie również jako ciepła przekąska na imprezie. [embed]https://youtu.be/KFD33VUx-00[/embed] Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki) jajko 3 łyżki bułki tartej 5-6 pieczarek cebula 100 g sera żółtego sól, pieprz
e-PrzepisyKulinarneomlety w towarzystwie chleba pełnoziarnistego, obiad to z reguły kasza, ryż a do tego ryba, strączki lub ciekawie przyrządzone mięso - często z orientalną nutą - co uwielbiam :) Popołudniowe przekąski - ciepła zupa (tajska lub z dyni) lub warzywa z hummusem, kolacja - wszelkiego rodzaju sałatki lub posiłek na ciepło (chili con carne, faszerowana cukinia). Hitem były drugie śniadania - zawsze coś
Moje Kuchenne RewelacjeSchab w warzywach to propozycja na smaczne mięsko do obiadu lub na ciepłą przekąskę. 0,5 kg schabu bez kości 1 duża cebula 1 papryka 1 nieduża cukinia 10 pieczarek 4 spore marchewki Pół niedużej kapusty pekińskiej przyprawa pikantna do grila sos amerykański lub majonez olej rzepakowy Vegeta, sól, pieprz Mięso pokroić na kotlety, przekręcić
Praktyczna plProsty przepis na efektowne imprezowe muffiny jajeczne z szynką i papryką. Idealne na śniadanie czy ciepłą przekąskę imprezową. Przepis zainspirował mnie do nakręcenia pierwszego filmiku kulinarnego. Składniki (na 12 porcji): 12 plasterków szynki 5 jajek ok 100 ml mleka (1/3 szklanki) kawałek papryki czerwonej pół czerwonej cebuli 100 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka lub ostra Przygotowanie Jajka wbijamy
e-PrzepisyKulinarneKultowe opiekane kanapki, czyli panini przygotowywane na bazie włoskiej ciabatty. Ciepła przekąska, którą robi się w kwadrans. Składniki: bułka np. ciabatta szynka parmeńska cukinia ser kozi lub mozarella czerwone pesto sól Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię pokroić na plastry, oprószyć solą i usmażyć na patelni grillowej. Ser pokroić, plastry szynki zawinąć w rulony. . Ciabatte przekroić na pół, dolną połówkę posmarować
wyzwania kuchenneprzepis na pyszne, kruche cebulowe roladki schabowe z ogórkiem kiszonym. Swój wyraźny cebulowy smak zawdzięczają marynacie z mleka i cebuli. Idealnie nadają się na niedzielni obiad, albo jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na roladki schabowe: 6 plastrów schabu bez kości grubości około 3 cm . szklanka mleka 3 cebule 2 ogórki kiszone musztarda sól, pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneszparagi. Tym razem proponuję podsmażyć je z pieczarkami. W tym duecie pieczarki przejmują smak od szparagów i to szparagi nadają charakteru potrawie. Tak podsmażone szparagi sprawdzą się jako ciepła przekąska lub dodatek do obiadu. :) Składniki: 400 g -500 g pieczarek pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy lub bezzapachowego oleju kokosowego (polecam Skworcu ) duża łyżka masła sól pieprz Przygotowanie
Smak mojego domuMałe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkazamówić to, co Maciej Nowak, czyli wszystko z karty i potem to zjeść, Jeśli jest to niemożliwe to absolutnym minimum jest po jednym daniu z każdej kategorii – przystawkę, przekąskę ciepłą, zupę, danie główne i deser. No i oczywiście ze 2 wina i herbatę, żeby zobaczyć, czym się poi gości. Dobrze by też było dowiedzieć się, kim są właściciele
Ugotowane pozamiataneprzepyszne danie ,przekąska,ciepła kolacja, jak również każdy inny posiłek! Dość proste do wykonania.Cieniutkie ciasto i masa ...pycha składniki Ciasto tutaj 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 mała cebula sól ,pieprz czarny do smaku 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie 100-150g koziego sera ,lub ricotty-może byc więcej 1 szklanka śmietany light 1 / 2 filiżanki sera parmezan Druga
w mojej kuchniPyszna tarta z kapustą i grzybami, która cudownie komponuje się z kubkiem barszczu czy jako ciepła przekąska przy wieczornym kieliszku wina . Składniki: Foremka 30cm Ciasto 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka wody szczypta soli Masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na stolnicy lekko
Gotowanie i blogowaniefont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne danie na obiad lub ciepłą kolację a także ciepła przekąskę gdy wpadną goście. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosizebraliśmy wprost z drzewa, pyszne! Na szczęście i u nas można je dostać. Nasze ulubione dodatki: ser pleśniowy i szynka dojrzewająca i powstała z nich prosta ale pyszna, ciepła przekąska. składniki: 10 fig 100 g sera z niebieską pleśnią 20 plasterków szynki dojrzewającej ponadto: 20 pomidorków koktailowych 20 listków bazylii Ser pokroić na plasterki. Figi przekroić na połówki
6niebofajnego zapachu i smaku. Podstawową nutę smakowo - zapachową daje oregano i czosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki. Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób): 2 kg małych cukinii 500 g mielonej łopatki 100 g kaszy jaglanej 2 duże cebule 4 łyżki oliwy 6 ząbków czosnku
Smak mojego domuSzybka i bardzo smaczna, ciepła przekąska w śródziemnomorskim stylu. Małe grzanki, pachnące czosnkiem, zapiekane z pomidorami i dwoma rodzajami sera, podane ze świeżą bazylią - pycha! składniki: 6 kromek bagietki (pełnoziarnistej) 100 g sera mozzarella 100 g sera pleśniowego 2 pomidory ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy świeże listki bazylii Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, mieszanką posmarować kromki
6niebowykonanie ich nie jest skomplikowane, nie zajmuje dużo czasu, a same placuszki są fajną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. I co ważne, zwłaszcza dla małych brzuszków, są one ciepłą przekąską :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 1 pełna szklanka mąki - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru - szczypta soli
WielopokoleniowoZapiekane parówki z serem i śliwką, zawinięte w boczek to ciepła przekąska niejednej imprezy z czasów PRLu. Szybko można je przygotować, odstawić i czekać na odpowiedni moment, kiedy to trzeba wstawić je do piekarnika. Można wstawić wszystkie naraz, albo dawkować emocje ;) Jest tylko jedne małe ale... kiedyś parówki były inne.... parówki, śliwki wędzone (suska sechlońska), ser żółty, boczek wędzony
królestwo garówDzisiaj propozycja na ciekawy obiad lub ciepłą przekąskę na zbliżającego się Sylwestra :) Zapraszam na faszerowaną paprykę. Zawsze, gdy ją zrobię, zastanawiam się, dlaczego tak rzadko ją piekę. Faszerowana papryka jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Zdecydowanie częściej musi gościć na moim stole :) Paprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :) Składniki: 10 małych papryk
Smak mojego domuBardzo smaczne kawałeczki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. Pieczone w piekarniku, więc bez dodatkowego tłuszczu. Idealne na przekąskę, ciepłą kolację, spotkania w gronie przyjaciół. Podawać z salsami warzywnymi lub domowymi dipami. 2 filety z kurczaka 1 jajko płatki kukurydziane MARYNATA: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki mielonej(...)nich każdy kawałek kurczaka. Układać na blachę jeden przy drugim tak, aby się nie dotykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20min. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Przystawki Tagged: filet z kurczaka , płatki śniadaniowe
https:KKuchniaMniamPrezentuję dziś pyszne danie, które zaskoczy każdego. Robi się go niewiarygodnie szybko. Kanapeczki z chleba tostowego podane inaczej pięknie udekorują stół i zapewne zachęcą wszystkich do skosztowania. Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę. Składniki: • 6 kromek chleba tostowego • 6 plasterków wędliny • Pół czerwonej papryki • 8 oliwek czarnych • 3 łyżki kukurydzy • 2 łyżki zielonego groszku • 30 g sera feta w kostkach
Podróż w kulinariaCukinia faszerowana ryżem i mięsem może być zarówno lekkim daniem obiadowym, jak i ciepłą przekąską na przyjęcia i imprezy. Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie, w wybranym momencie, włożenia na pół godziny do piekarnika. Składniki: 100 g ryżu 1,5 szklanki wywaru warzywnego 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g mielonej karkówki pół kilo pomidorów
Smak mojego domuTani ale jednocześnie niebanalny dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha! Składniki: Około 700 g ziemniaków (waga po obraniu), 200 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 płaty wafla, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków lub własna kombinacja ulubionych przypraw, olej, Na panierkę: 2 jajka
Nie tylko w kuchniczosnkiem. Proste i szybkie, a smakuje bardzo ciekawie. Sprawdza się jako dodatek do obiadów dokładnie tam gdzie tradycyjna forma fasolki, ale może też być podana po prostu jako ciepła przekąska
Milion Smakówmałe "kotlety mielone" w kształcie cylindrów o długości około 5 centymetrów, które swój charakterystyczny smak zawdzięczają mięsu baraniemu i odpowiednim przyprawom. Można je jeść bez dodatków jako ciepłą przekąskę, można dodać do nich pieczone ziemniaki i surówkę i jeść jako pełnowartościowy obiad. W każdym wydaniu smakują po prostu pysznie
Milion SmakówNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Paszteciki są ciekawym rozwiązaniem na zarówno ciepłą przekąskę, jak i na danie jedzone na zimno. Jeśli mamy chwilę czasu warto go poświęcić na ich wykonanie. Drożdżowe, miękkie ciasto połączone z kapustą i mięsem mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze
psgotujemysię głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Wybornie smakuje zwłaszcza podsmażona na maśle z odrobiną czosnku. Tak przygotowaną ciepłą przekąskę można jeszcze urozmaicić posypując np. prażonymi orzechami lub serem pleśniowym. Dziś, na surowo – surówka z sałaty rzymskiej i papryki. Składniki: - 2 główki sałaty rzymskiej - 1 żółta papryka
mojewypiekiinietylkozwinąć w rulon i podsmażyć na maśle. Aromaty się połączą, ser rozpuści. Doda też to dodatkowego posmaku. Gotowe naleśniki można posypać dodatkowo parmezanem. Prosty szybki sposób na obiad lub ciepłą przekąskę:) Smacznego
Basia w kuchniSzybka i ciepła przekąska na podwieczorek :) Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu :) Mniam :) Składniki: 3-4 jabłka 2 jajka 4 łyżki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok 4 -5 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki cukru olej Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w talarki, wycinając środki. Jajka miksujemy w misce na jednolitą
ChilliJemyCrostini na śniadanie lub ciepłą przekąskę w czasie dnia to zawsze dobry pomysł. Jest to tradycyjne danie włoskie, którego początki sięgają jeszcze średniowiecza - a crostino po włosku znaczy po prostu "mały tost". Podaje się je z różnymi dodatkami od zwykłej oliwy do mieszanek mięs i warzyw. Crostini z delikatnym musem z kaczej wątróbki i zielonym ogórkiem to coś
Milion SmakówDość ciekawe śniadanie, które da się zrobić w 30 minut, choć na pierwszy rzut oka wydaje się bardziej skomplikowane do przygotowania. Może też być podane jako ciepła przekąska, która na pewno znajdzie swoich amatorów. Połączenie smaków jajka, szynki parmeńskiej, koziego sera i pieczonej papryki daje interesującą kompozycję, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem z dodatkiem dobrego masła
Milion Smakówpominąć i danie będzie pasowało do kuchni meksykańskiej jak znalazł. Smak bez ostrej nuty sosu jest lekko słodki i też bardzo smaczny. Takie tortille sprawdzają się dobrze jako ciepła przekąska a nawet na kolację czy obiad - wszystko zależy od ilości
Milion Smakówmięsem lub kapustą i grzybami. Ja robię je z najróżniejszymi farszami. Dziś propozycja krokietów z farszem serowo-pieczarkowym. Takie danie idealnie nadaje się na obiad, jak również na ciepłą przekąskę na przyjęcia. Składniki: (na około 12-14 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 4 szklanki mąki pszennej 4 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 jajka szczypta soli Farsz: 600 g pieczarek
Słodkie okruszkiPrzepis na nietypowo zdobione tosty, do których zrobienia potrzebujemy formy do muffinek. Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę. Składniki: 12 kromek chleba tostowego 150 g dobrej wędliny, szynki czy kiełbasy 4-5 pieczarek mała cebulka 150 g sera żółtego garść oliwek sól, pieprz, papryka czerwona w proszku Przygotowanie Wędlinę, pieczarki cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy
e-PrzepisyKulinarneJeśli lubicie kalafiora, to polecam takie jego gotowanie.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki. Składniki: _________________________ 1 kalafior około 1,2 kg 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej szczypta soli świeży tymianek Przygotowanie: _________________________ Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i wrzucić
Gosia gotujepolecam gotowanie jej z dodatkiem mleka i cukru.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki. Składniki: 1 kg brukselki 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru kilka gałązek szczypiorku kilka listków bazylii Przygotowanie: Brukselkę przebrać
Gosia gotujePewnie większości znane ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Świetny sposób na szybką ciepłą przekąskę na każdego rodzaju imprezę czy dla niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym. SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko
Kto ugości moich gości?Takie makaronowe babeczki z powodzeniem można zrobić na ciepłą przekąskę na Sylwestra ale nie tylko. Nie dość, że ładnie się prezentują to są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Pochwalę się, że te babeczki zdobyły jedną z nagród drugiego stopnia w jednym z konkurów na makaronowe dania. A nagrodą jest karta upominkowa do Ikea i zestaw makaronów Mama Mia.Rozwi
Ewa w kuchniPlacki ziemniaczane zna chyba każdy. Są idealne jako ciepła przekąska bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam:- 1 kg ziemniaków- 180-200 g wędzonego boczku- 1 duża cebula- 2 jajka- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są mączyste
W poszukiwaniu inspiracjidziś bez malin tylko same gruszki i smażone wątróbki drobiowe. Nie robiłam do tego żadnego dodatku typu ryż czy ziemniaki - obgotowana gruszka zupełnie nam wystarczyła. Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe . * Można przygotować takie gruszki ze świeżych obgotowanych w lekkim syropie
Buniabaje w kuchniformy do pieczenia muffinek. Nasze "babeczki" nałożyć do 2/3 wysokości. Na koniec wszystkie wyrównać łyżeczką. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 190 oC. Są bardzo dobre jako ciepła przekąska. Ja podałem z "żagielkiem" z kiszonego ogórka
Kulinarny karnet Christophera