mnie wszelakie przekąski z ciasta francuskiego na ciepło i zimno niezastąpione. Do dipów, past, wspaniałe, w rozmaitych smakach. Dziś okrągłe pizzerinki pachnące pastą warzywną ajvar i łagodnym żółtym tartym serem posypane czarnym sezamem HELIO . Polecam, bo proste i ładnie wyglądające przekąski znikają pierwsze, i to ze smakiem! Coś na ząb;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 spore łyżki pasty warzywnej(...)środkowej półce piekarnika do zrumienienia. Gotowe wykładam na talerz i smakuję w gronie najbliższych, na ciepło lub zimno Do przepisu wykorzystałam czarny sezam HELIO . SMACZNEJ przekąski i imprezy! Polecam na ciepło i zimno
Zasmakuj KuchniKolorowo zrobiło się na talerzu :) Te kolorowe kwadraciki, przypominające mini kanapeczki są dobrym pomysłem na ciepłą przystawkę. Najlepsze w nich jest to - że tak naprawdę możemy
Taste Therapyprzygotować wcześniej, a w Sylwestra jedynie dokończyć. Dlatego ja już mam przygotowany sos romesco , który wykorzystam do nadzienia francuskiego ciasta. Przystawki z francuskiego ciasto to najszybsze i najprostsze przekąski na ciepło. Popularne zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Lubimy mini pizze i od dawna są one w moim sylwestrowym menu. Tutaj fantazja nie ma granic. Pizze można obłożyć krewetkami(...)salami, pieczarkami, pleśniowym serem, a nawet rybą. Mięsna czy jarska, każdy znajdzie coś dla siebie. Małe pizzerinki na Sylwestra to super pyszna przekąska. Menu sylwestrowe przyrządzam najczęściej w formie bufetu. W moim sylwestrowym bufecie znajdują się różne dipy do warzyw, owoców i chleba. Bardzo lubię zielony hummus z awokado na bazie ciecierzycy. Jarskie dipy, grillowane warzywne to świetna odskocznia
codojedzeniaOchłodziło się, oj jak jest teraz przyjemnie. Chociaż lubię jak jest ciepło, to powoli te codzienne burze męczyły. Dzisiaj przygotowałam coś na ciepło. Lekka przekąska z cukinii i dojrzałych pomidorów, całość z odrobiną oregano i dobrą oliwą. Brzmi pysznie, prawda? Składniki : * mała cukinia * 2 pomidory * kulka mozzarelli * łyżka oregano * sól, pieprz * oliwa z oliwek
Magiczne Życie Martyjeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno ! Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie
Kulinarne przygody GatityNajprostsza i chyba najbardziej popularna przekąska na ciepło :) Dodatkowo można dodać inne ulubione składniki, ser, ketchup itp. :) Polecam Składniki: (na 18 sztuk) Opakowanie ciasta francuskiego Parówki 250 g/ 6 sztuk jajko sezam Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na 18 kawałków. Każdą parówkę podzielić na 3 równe części. Parówkę położyć na kawałku ciasta francuskiego zwinąć w rulon(...)brzeg. ( Dzięki temu ciasto nie będzie się otwierać podczas pieczenia). Zwinięte parówki w cieśnie nacinam lekko nożykiem, smaruje rozmąconym jajkiem a następnie posypuje odrobiną sezamu. Tak przygotowane przekąski przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje
Kulinarne przygodypieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy żółtym serem i układamy po plasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach 450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki(...)ziemniaczanej nakładamy pomidory z papryką, a na drugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki
My Chcemy JeśćChoroby dietozależne Kto kształtuje nauki żywieniowe dzieci ? Co ma jeść moje dziecko ? Zasady prawidłowej diety Czego potrzebujesz, aby gotować z dzieckiem ? Ekonomia życia codziennego Śniadania I i II Obiady Przekąski/desery Kolacje W "Najlepszych przepisach dla całej rodziny" znajdziemy także cenne informacje na temat jakimi zasadami powinnyśmy się kierować podczas codziennych zakupów i jak prawidłowo powinniśmy czytać(...)informacjami odnośnie prawidłowego odżywiana i zdrowej diety, w książce znajdziemy oczywiście różnorodne przepisy kulinarne, tematycznie podzielone. Są tutaj różne wersje śniadań, na zimno i na ciepło. Są przekąski, obiady, kolacje i także desery. Wszystkie przepisy mają przypisane do siebie etykiety z kategoriami: wege, bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie, ułatwiające nam wybór przepisu w zależności od diety
Kulinarne przygody GatityWątróbka drobiowa u jednych budzi wstręt, u niektórych zachwyt. Dobrze przyrządzona z dodatkiem owocu np. gruszki, przekona największego przeciwnika. Tak przyrządzona wątróbka drobiowa, może być znakomitą przekąską, a w połączeniu z ziemniakami stworzymy pyszny obiad. Kolejnym za oprócz smaku jest czas przygotowania, który jest krótki. SKŁADNIKI : 50 dag wątróbki drobiowej 2 gruszki szklankę mleka 2-3 łyżki(...)wątróbki dodać łyżkę masła oraz gruszki, posypać majerankiem i dusić kilka minut, aż gruszki zmiękną, a wątróbka się poddusi. Wątróbkę posolić i popieprzyć pod koniec smażenia. Podawać z ciepło jako przekąska lub z ziemniakami w formie obiadu. Pod jaką postacią i w w jakim połączeniu lubicie zajadać wątróbkę? Chętnie poznam wasze smaki i połączenia. :) P.S Polecam również zupę
Basia w kuchninajbardziej ją wyróżnia – nie trzeba obierać ze skórki (czyli większość trudnej roboty z głowy). Dziś pieczona dynia w ulubionych przyprawach w wersji na ostro. Wspaniała domowa przekąska na ciepło lub zimno, dla mnie podobny smak słodkich batatów:) Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej: ciasto torcik dyniowy mech zupę krem z dyni krem z dyni(...)grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Piekę dynię na środkowej półce piekarnika przez 15 minut. Podaję z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Traktuję jako obiad wege lub przekąskę. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniprzepisie na panierowane pierogi z ciasta parzonego i stwierdziłam, że muszę się podjąć tego tematu, choć pierogi wydają się być bardzo czasochłonnym przedsięwzięciem. Smażone pierogi to wspaniała przekąska na ciepło jak i na zimno. Właśnie zajadam się zimnym, prosto z lodówki i smakuje równie wspaniale jak taki prosto z patelni. Te włoskie pierożki z ciasta parzonego noszą przepiękną(...)Śniadanie z takimi rarytasami to jest coś wspaniałego i wykwintnego. Polecam odejść od rutyny i wypróbować coś nowego, bo warto. :) Pierożki sofficini z ciasta parzonego sprawdzą się idealnie jako przekąska dla gości. Będą mile zaskoczeni oryginalnością potrawy i jej smakiem. Wioleta Gargula
MamaOskarkacukinii i czereśnie – niebanalne połączenie, ale jakie pyszne! Kolorowo, letnio, smacznie, tego mi było trzeba;) Spróbujcie, bo dziś moja wyobraźnia podyktowana głodem powędrowała naprawdę daleko Śniadanie, kolacja, przekąska na ciepło, zimno, chrupiąca, serowa poleca się gorąco! SKŁADNIKI: 4 kajzerki 4 ząbki czosnku 150 g sera góralskiego wędzonego oliwa ostra papryka i lubczyk suszony kilka plastrów cukinii garść czereśni
Zasmakuj KuchniFajny i smaczny pomysł na imprezową przekąskę lub ciepłą kolację. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka boczek wędzony w plasterkach słodka i ostra papryka sól olej Wykonanie: Pierś w kurczaka kroimy wzdłuż na około centymetrowe paski. Każdy pasek posypujemy papryką, lekko solimy, uważając, aby nie przesadzić z solą (boczek wędzony przeważnie jest dość mocno słony). Na rozgrzanym oleju
Walijskie Pichceniearomat. Najlepiej jest kroić ją w bardzo cienkie plasterki, niemalże prześwitujące, im dłużej szynka jest przechowywana po jej przygotowaniu, tym bardziej zyskuje na smaku, a użyta do przekąski na ciepło , jak w przepisie - staje się wspaniale chrupiąca, cudowna. Propozycja podania - z sosem chilli słodko kwaśnym. Grissini przepis: 150 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru
MamaOskarkaMuffiny w wersji wytrawnej. Świetna przekąska na ciepło i zimno. Z dodatkiem czarnych oliwek, cebuli i parówek, maślane, chrupiące z zewnątrz. Ciasto jest na tyle wdzięczne, że możecie do niego dodać posiekaną chili, wędlinę, ser, warzywa, jak np. kawałki cukinii, papryki czy kiszonych ogórków. Każda wersja z pewnością przypadnie do gustu. Polecam! Przepis na 18 wytrawnych muffinek. SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchni