Dziś mieliśmy w planach wyjście na obiad do restauracji jednak plany się trochę zmieniły i ostatecznie wychodziliśmy na kolację. Nie mieliśmy możliwości ugotowania już niczego w
BaRepasDziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka
Kuchnia z widokiem na ogródjajkiem i posypać sezamem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piec około 25 minut (tak długo, aż ciasto francuskie uzyska lekko złoty kolor). Powyższa przekąska smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
Ugotowaćużywam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał. Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki. Proporcje na bardzo dużą blachę (może być nawet ta duża z wyposażenia piekarnika) 400 g mąki pszennej 1/3 kostki drożdży
Jadło i czytadłoZgłodniałem po wieczornych zajęciach. Zastanawiałem się co tu sobie zrobić na kolację i tak wpatrywałem się w tę lodówkę i pustka. Zamknąłem ją. Znów otworzyłem i
BaRepasInspiracje, z których czerpię swoje pomysły przenoszone na talerz czerpię z wielu miejsc. Ostatnio wirtualnie za pomocą FB poznałem bardzo bliską kulinarnie mi osobę. Wymieniamy się
BaRepasMój czteroletni syn ma bardzo okrojone menu. Nie przepada za nowymi smakami i niestety wszystko co chcę mu pokazać, a czego nie zna, musi odbywać się
BaRepasCoś mnie łapie. Jakieś grypsko okrutne. Nie wiem, czy też tak macie, ale ja lubię w trakcie choroby wszystko na ciepło jeść. Dodatkowo zawsze tracę
BaRepasTak się ostatnio naoglądałem różnie przygotowywanych cebularzy, a tak na prawdę nie wiedziałem co to takiego. Pomyślałem sobie przyjdzie i czas i okazja na to. I
BaRepasI stało się. Zostaliśmy z Żoną Mą słomianymi rodzicami na najbliższy tydzień. Spakowany w stosunku 1-3, gdzie trzy to ilość zabawek, młody, pojechał na
BaRepassłodzik i kakao. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dość często mieszając. Gdy otręby się rozgotują, dodajemy aromat migdałowy i mieszamy. Deser jest gotowy. Pyszny na ciepło i zimno. Idealna przekąska także do pracy. Pyszne także jako odmiana śniadaniowej, tradycyjnej owsianki. Jeżeli ktoś woli rzadsze musi skończyć wcześniej gotowanie
Humanistka w kuchniSto lat, sto lat...usłyszałem rano. Jak miło;) Żona Ma od rana krząta się po kuchni w przygotowaniu tortu dla mnie, a ja między kąpielą wodną
BaRepasMam problem z ilością jedzenia. Często pytacie mnie, w jaki sposób wykorzystać resztki z dnia poprzedniego, co można z czym połączyć, by stworzyć całkiem nową potrawę
BaRepasroli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach Składniki (na ok. 10-12 muffinek):-100 g suchej kaszy jaglanej- ok. 200 g mrożonego szpinaku
Kuchnia Ellie