szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli * 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta) Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni
Zrób to smacznieostudzenia. Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery części. Jedną wyjmujemy i odkładamy. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, sól oraz odłożone ziemniaki. Starannie łączymy wszystkie składniki. Z ciasta formujemy małe kulki. Odkładamy na deskę posypaną mąką. Zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku. Kluseczki gotujemy partiami, na najmniejszym ogniu przez średnio 10 minut. Mieszamy delikatnie od czasu do czasu
Moja smaczna kuchniamąki 150 ml mleka 150 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest klejące, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 30 minut. 2. Ciasto dzielimy na około 10 części (można posłużyć się wagą kuchenną). Formujemy kule, które układamy
Szefowa kuchniDOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykle prosty, domowy chleb pszenno-żytni. Przepis pochodzi ze strony smakowitychleb.pl , trochę zmodyfikowany. Polecam ! SKŁADNIKI: 225g mąki pszennej 225g mąki żytniej typ 720 2 łyżeczki suszonych drożdży instant 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki ziaren kminku 300 ml ciepłej wody (około(...)stopni) ziarna kminku do posypania chleba PRZYGOTOWANIE: Krok 1 . Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w dużej misce, mieszamy do wstępnego połączenia, następnie za pomocą miksera wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (do momentu, aż ciasto stanie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski ). Ciasto na chleb można oczywiście wyrobić ręcznie. Krok 2. Wyrobione ciasto chlebowe (w misce
Moja Książka KucharskaSzybka, prosta, zwykła, tania babka. Nie wymaga ani dużego nakładu pracy ani nawet miksera a zawsze się udaje. Wystarczy tylko kilka składników, a gdy dodasz do niej ulubiony aromat za każdym razem wyjdzie inny jej smak :) Swoją babkę wzbogaciłam o pyszną domową konfiturę z borówki amerykańskiej od Przetwory z borówki . Babkę upiekłam(...)foremce aluminiowej z papierem od Stella . Foremka ta to doskonałe rozwiązanie do pieczenia babek czy pasztetów. Wyłożona została papierem silikonowym, który zapobiega przywieraniu ciasta do foremki. Bardzo jestem zadowolona z tych właśnie foremek . Składniki na babkę: * 4 jajka * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka oleju * 1 łyżeczka proszku
Zrób to smacznieW tym roku często pojawiały się u nas jako karnawałowe wypieki , nie może ich więc zabraknąć w ostatki, czyli ostatni wesoły wtorek przed Wielkim Postem. Faworki
babka w formieowsiany. Było to moje pierwsze podejście do tego rodzaju „zdrowych” słodyczy. Muszę obiektywnie przyznać, że baton wyszedł mi przepyszny. Sama jestem nawet trochę zaskoczona, że coś tak prostego może smakować tak genialnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 3 banany 3 łyżki płatków(...)jogurtem. W misce wymieszać zmiksowane uprzednio z jogurtem banany, płatki owsiane, 2 łyżki płatków migdałowych oraz 2 łyżki karmelu. Całość wyłożyć na średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Na górę ciasta wyłożyć pokrojonego w krążki banana. Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika posmarować karmelem i posypać łyżką płatków migdałowych. Smacznego! Migdały śmiało można zastąpić orzechami włoskimi
mecooksPyszny i puszysty. Delikatny i chrupiący. Nieznośnie biały. Więc z zarodkami :) Moje Dzieci kochają go Miłością Dozgonną (przynajmniej na ten czas). My, wstydliwie przyznając, również :) I do tego taki prosty w wykonaniu. I taki szybki. Naprawdę wstyd. (że dopiero teraz) Składniki 20 g świeżych drożdży 30 g zarodków pszennych 370 g mąki pszennej chlebowej 200 ml wody (najlepiej ciepłej(...)obsypania chleba Przygotowanie Mleko wymieszajcie z wodą, lekko podgrzejcie. Masło roztopcie, ostudźcie. Do mleka i wody wkruszcie drożdże, pozwólcie im się rozpuścić. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i zagniećcie ciasto, możecie użyć również miksera (końcówka hak). Wyrobione ciasto przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na ok 40 minut do wyrośnięcia. Przygotujcie formę- keksówkę. Nasmarujcie ją masłem, obsypcie mąką. Przełóżcie do niej ciasto
OliveandThymePrzepyszny, kremowy serniczek z cytrynową polewą, który regularnie pojawia się na naszym stole. Zmieniam jego smak używając różnych ciasteczek. Piekłam go już nawet na rozkruszonych* sucharach
dolcevitainmykitchenCzekoladowe babeczki o smaku bananowym. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 3 dojrzałe
KuchniaWeDwoje.plmasła 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy cytryny Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Następnie dodajemy sypkie składniki i skórki, a całość mieszamy łyżką. Ciasto będzie nieco lepkie, ja nakładałam je łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie już ręką formowałam kółka. Piekłam w 180 st. C przez 15 minut. Po kawę zapraszam
Cynamonowe szczęścieOPIS PRODUKTU Dodaj Robota kuchennego Illumina firmy Russel Hobbs do swojego kuchennego arsenału, a dzięki niemu za naciśnięciem jednego przycisku siekanie, rozdrabnianie, krojenie czy ubijanie składników stanie się dziecinnie proste, a ty za każdym razem uzyskasz dokładnie taką konsystencję swoich potraw, jakiej potrzebujesz. Piękno technologii Sterowania Kolorami Illumina polega na uproszczeniu przetwarzania żywności. Możesz swobodnie korzystać ze wszystkich funkcji(...)pierścień w blenderze Illumina zmienia kolor przy 4 różnych prędkościach pracy urządzenia - każda prędkość służy do przetwarzania innego rodzaju pożywienia: • Prędkość 1: Krojenie w plasterki / Szatkowanie / Ścieranie • Prędkość 2: Ciasto / Śmietana • Prędkość 3: Mieszanie • Praca pulsacyjna (P): Siekanie / Rozdrabnianie Robot kuchenny posiada całą gamę funkcji, które usprawniają przygotowywanie jedzenia, w tym 2,3-litrową misę z pokrywą wyposażoną w blokadę
TetiisheriPRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, wsypujemy sól do smaku i mieszamy, następnie wlewamy olej i gorącą wodę. Zagniatamy wszystkie składniki aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, w razie konieczności dosypujemy mąki kukurydzianej. Zwijamy je w kulkę, następnie wałkujemy i tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką
Kulinarne Fantazje Mariolilubiane oponki, które są bardzo puszyste :) Zazwyczaj oponki, pączki i chrust pieczemy tylko na karnawał, ale kto powiedział, że w zwykłym tygodniu nie możemy się troszkę rozpieszczać? Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu a dekoracja należy już do naszej wyobraźni. Zapraszam! Oponki z serkiem i gałką muszkatołową Składniki: 1/2kg serka typu twarożek lub Philadelphia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)łyżki cukru pudru szczypta soli olej do smażenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na około 0,5cm. Wycinać krążki a w każdym na środku wyciąć jeszcze mniejsze koła tak, żeby powstała oponka. Kłaść na dobrze rozgrzany olej łyżką cedzakową. Smażyć
Tagebuch po polskudzisiaj jest ten piękny dzień, gdy możemy objadać się pizzą do woli! W końcu międzynarodowe święto zobowiązuje, nieprawdaż...? Można wybrać drogę prostą, czyli pójście do pizzerii na rogu i wybranie ulubionego numerka z listy, który już nieraz ratował nam życie, gdy w lodówce tylko światło i/lub echo (niepotrzebne skreślić) , a chęci na przyrządzenie czegoś bardziej skomplikowanego od wody(...)naprawdę, tylko odrobinę!) bardziej skomplikowaną, i pokusić się o przygotowanie pizzy w domu. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek
Pożeraczka, czyli raz adobrze