Pieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez podgotowania ) nie upieką się w piekarniku nawet za sto lat. Pani siedząca obok mnie wypowiadała to z takim przekonaniem, że pozostałe osoby znacznie jej przytakiwały. Ja jako osoba deczko nieśmiała zajęłam się(...)jasne, czy na ten bok, czy może nie. A dyskusja trwała i koniec końców był taki, że Panie stwierdziły, że z piekarnika to tylko najlepsze wychodzą ciasta :) Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode
Kuchnia z widokiem na ogródOd kilku lat piekę sama chleb. Nauczyłam się jeszcze we Włoszech, kiedy tam pracowałam.Ten przepis to najprostszy i najszybszy sposób aby upiec swoje pieczywo.Będzie
Pasje JolkiCiasteczka, które zachwycają smakiem, a na dodatek przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki razem, żadnego rozdzielania białka od żółtka, czy czegoś w tym stylu, dlatego też przygotowanie ich nie wymaga dużej ilości czasu, a przy robieniu ich mogą pomagać nam nasze pociechy :) Na pewno wielką radość sprawi im wycinanie foremkami ciasteczek, a później splejanie(...)jajka25 dag cukru pudru200 dag margaryny2 płaskie łyżeczki amoniaku15 dag smalcucukier waniliowydodatkowo:marmolada lub dżem (u mnie porzeczkowy)cukier puderPrzygotowanie:Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Jedne z dziurką, a drugie bez.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będą złote.Po ostudzeniu ciastko bez dziurki smarować marmoladą
charlotte gotujeWertuję sobie codziennie wszelakie blogi i stronki kulinarne... uczę się, podglądam, szukam inspiracji, ciekawych przepisów i takie różne refleksje mnie nachodzą. Naprawdę mało jest blogów z prostymi, niewyszukanymi, polskimi, regionalnymi przepisami. Czasami muszę wręcz odwoływać się do szukania w internecie co kryje się pod nazwą potrawy na jakimś blogu, bo zwyczajnie nie wiem. Nie mówię wcale, że jest(...)Szkoda, że tak mało blogerek (blogerów) zamieszcza je na swoich blogach...czyżbyśmy wstydzili się naszych pysznych rodzimych potraw? Czyżby kluski na parze (kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była
Walijskie PichcenieDzis zrobimy bardzo prosty ale pyszny tort … Beda nam potrzebne - Na biszkopt kakaowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na biała maseśmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na kakaowa maseśmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka biszkopty do tiramisu Wykonanie(...)Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki. Białą czekoladę połamać i zalać połową
Z Kuchni Do Kuchniszkoły i takie same bułeczki maślane piekła moja babcia, gdy do niej przyjeżdżałam na weekend. A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki(...)studzimy. W misce miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z solą. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy zaczyn, mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię wam nie ubije, to nic, deser i tak będzie pyszny) . Formę przykryć folią spożywczą i umieścić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Ciasto łatwo wyjmiemy z tortownicy, jeśli ogrzejemy przez chwilę blaszkę nad parą wodną, albo podważymy ciasto nożem. Przed podaniem ozdobić ciasto owocami. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnibyć niezwykle odprężająca opcja. Jednocześnie dotarło do mnie, że Halloween już za chwilę; został niecały tydzień! A ja w polu. Szybko więc zakasałam rękawy, i wrzucam pierwszą propozycję. Proste, kruche ciasteczka, z intrygującym smakiem cytrynowo-cynamonowym, w polewie czekoladowej i z krzywymi pajęczynami na wierzchu - ale przecież ma być strasznie, prawda...? Ciasteczka robi się i piecze szybciutko(...)białka 150 g cukru pudru Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta biszkoptowa rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym. Puszysta a zarazem wilgotna i znika szybciej niż jej samo przygotowanie. Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej + 2 płaskie(...)mogla . Wsypać mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na jabłka, równomiernie rozłożyć na całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło rolada
W garach u GosiMokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka
Gotowanie...to proste !Inspirowałam się przepisem z tej książki , jednak sporo zmieniłam. Ravioli wyszło naprawdę dużo, starczyło jeszcze do odgrzania na następny dzień. Właśnie takie ravioli są na zdjęciu
Corner With Recipesjajko * 125 g masła * dżem brzoskwiniowy, morelowy (u mnie dżem z brzoskwiń Stovit ) * cukier puder do posypania * foremka w kształcie jajka Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Jedną połowę ciastek układać na formę wyłożoną
Zrób to smacznieoprószenia naleśników Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlewamy mleko, wodę gazowaną i wbijamy 1 jajko. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką, tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję (bez grudek). Naleśniki smażymy na odrobinie oleju kokosowego na małej patelni. Każdy naleśnik smarujemy masłem orzechowym, składamy według upodobań i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkizostawić żeby trochę przeschnął, albo przygotować na świeżo. Mąki przesiewamy przez sito, dodajemy jajko i żółtko, szczyptę kurkumy, aby nadać ładniejszy kolor i szczyptę soli do smaku. Zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać 1 - 2 łyżki wody), wyrabiamy je przynajmniej 10 minut. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto
Quinoa Raz!chwilķę, przygotowujecie słodkości na Wielkanocny stół z dziećmi? Polecam mini babeczki do wielkanocnego koszyczka, które upieczecie z Waszymi pociechami. Niech dzieci uczestniczą w świątecznej krzątaninie! To doskonała zabawa Bardzo prosty przepis i szybki w wykonaniu. Babeczki upiecz w specjalnych foremkach silikonowych lub metalowych. Nie polecam ustawiać babeczek na blasze w samych papilotkach, rozjadą się. Składniki; 140 g mąki pszennej(...)uzyskania „piaskowej” konsystencji. Do sypkich składników dolewamy połowę mleka i miksujemy dalej. Dodajemy jajko, pozostałe mleko i aromat cytrynowy, miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami lub formy silikonowej i wstawiamy do pieca na 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy babeczki na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Artykuł Mini babeczki do wielkanocnego
Rusty Fork