proste ciasto - 15398 przepisów (strona:660/1027)

Bezglutenowy omlet biszkoptowy z dżemem figowym i orzechami włoskimi 206

Idealny na podwieczorek lub kolację, lekki, banalnie prosty w przygotowaniu omlecik biszkoptowy na pewno posmakuje każdemu. Dodatek wspaniałego dżemu figowego i orzechów włoskich dostarczy nam niebywałej przyjemności dla podniebienia. Składniki: 60g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam brązowy ryż w młynku do kawy) 1 jajko 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżeczki dżemu figowego 10g orzechów włoskich Olej kokosowy do smażenia   Sposób(...)przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę. Do żółtka dodajemy mąkę oraz ksylitol, potem białka. Ciasto delikatnie mieszamy łyżeczką. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wylewamy ciasto, smażymy aż się zarumieni, następnie nakładamy dżem figowy i posypujemy orzechami. Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
Ciasteczka miodowe (z karobem) 185

obtaczania Masło utrzeć z cukrem do puszystości.  Nadal mieszając - dodać jajko i miód. Wsypać, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.  (Ciasto powinno być miękkie i odrobinę lepkie.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i opcjonalnie obtoczyć je w cukrach (1 kulka - 1 rodzaj cukru). Kuleczki ułożyć na blasze wysłanej

Di gotuje
Pierogi ruskie 155

smaku masło 1 łyżka   Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól,  jajko i masło,nie zapomnijmy o wodzie by była gorąca lecz nie wrzątek.Wyrabiamy ciasto i wałkujemy podsypując mąką.Wycinamy kółka szklanką. Ziemniaki obieramy,kroimy na ćwiartki i myjemy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczkiem do ziemniaków

Różowa kuchnia
Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem 120

bardzo lubię takie połączenia. Praktycznie z tych samych składników zrobiłam dwa wspaniałe śniadaniowe przepisy i kolejny już do kolekcji przepis na owocowy koktajl! Zmiksowałam koktajl marchewkowo - pomarańczowy i przygotowałam prostą sałatkę z kuskusem, którego tak dawno nie jadłam, a mam spore zapasy przeróżnych kasz, więc będzie się działo!  Kuskus świetnie smakuje w połączeniu nie tylko z mięsem(...)znajdziecie oczywiście na blogu! Oto niektóre polecane przeze mnie połączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Składniki

Moja smaczna kuchnia
Serniczki z patelni 106

dlatego pieczenie serników pozostawiam póki co naszej Mamie - mistrzyni w tym fachu. Jednak kiedy nachodzi nas ochota na sernik, potrzebne jest szybkie, łatwe rozwiązanie - serniczki z patelni. Są super proste, szybkie w przygotowaniu i po prostu pyszne. Sprawdźcie sami! Czego potrzebujemy? (na około 8 sztuk) - 1 kostkę twarogu, - 1 jajko, - 3 łyżki mąki, - łyżeczka cukru waniliowego. dodatkowo : cukier puder(...)jajko i cukier. Jeśli nie lubicie grudkowatej struktury twarogu (jak ja), możecie użyć blendera, dzięki temu serniczki będą bardziej kremowe. 2. Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy. 3. Z ciasta formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące, a następnie spłaszczamy. 4. Kładziemy na patelni i smażymy do zarumienienia. Polecam smażyć na oleju rzepakowym lub kokosowym. Na maśle szybko się przypalają. Serniczki

two broke sisters
Kopytka 185

Kopytka to szybkie i proste danie, ale kto ich nie lubi, jedni wolą gotowane a inni odsmażane ale w każdej postaci są przepyszne. Kopytka Składniki: - 1 kg ziemniaków - 300-350 g mąki - 1-2 jajka - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy(...)oprószamy górę mąką. Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładamy partiami kluski, zamieszamy

Kulinarne życie
Tort – pomysł na dekorację VII "Barbie - motyl" 236

pomysł. Raz w roku staram się przygotować taki tort, na widok którego moja księżniczka podskoczy z radości. W tym roku znowu się udało :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to prosty pomysł na dekorację domowego tortu – bez użycia masy cukrowej, bez skomplikowanych technik – po prostu smaczny domowy tort przygotowany przez mamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły(...)blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając

Trzeci talerz
Jajka faszerowane 174

Propozycja na koniec intensywnego tygodnia. Wykonanie mój mąż. Mój mąż w piątkowy wieczór przygotował mi takie oto jajka faszerowane brokułami, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Były przepyszne

moj przepis na
Naleśniki dyniowe 136

Przepyszne naleśniki z dodatkiem puree z dyni, który nadaje im piękny żółto-pomarańczowy odcień. Proste w przygotowaniu, wyśmienite zarówno na słodko jak i wytrawnie. Polecam! Składniki: (na około 10 sztuk) 3 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl puree z dyni, np. domowej roboty 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej(...)łyżka oleju szczypta soli 2-3 łyżki cukru (pomijamy, jeśli chcemy naleśniki na wytrawnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu nakładać porcje ciasta i rozprowadzić po patelni. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło

Nastoletnie Wypiekanie
Ciastka z kaszą manną 93

Gdy piekłam pierniczki które będą czekały już od teraz do świąt, naszła mnie ochota na jakieś smakowite ciasteczka i padło na te z kasza manna. Ciastek

Gotowanie...to proste !
FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru 150

Kolejny bezglutenowy wypiek. Tym razem z dynią! Purée robiłam po raz pierwszy w życiu i w sumie żałuję, że tak późno. To dziecinnie proste! Posłużyły mi przepisy znalezione w internecie. Było tego wiele i właściwie niewiele różniły się od siebie, więc nie będę podawała źródła. W każdym razie najważniejsze, że wyszło. ^^  I na dodatek bez białego cukru! Jako(...)miodu i rodzynek! W sumie sama się zdziwiłam, że cokolwiek mi wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy

Kuchnia Ellie
Bułki mieszane z ostropestem i chia 144

Kolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki  na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej  300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania(...)łyżeczki nasion chia 4 łyżeczki mielonego ostropestu  1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciastoCiasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Ze smakiem i z pasją
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 153

Dzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie(...)można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro , w nim mój przepis

codojedzenia
EKSPRESOWE BUŁECZKI NA SODZIE 144

ROBI SIĘ JE BŁYSKAWICZNIE,NIE TRZEBA CZEKAĆ AŻ WYROSNĄ,TANI I PROSTY PRZEPIS-A PRZY TYM SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE SKŁADNIKI: 400ML MAŚLANKI 450 G MĄKI 1 ŁYŻECZKA SODY 1,5 ŁYŻECZKI SOLI DODATKOWO-KILKA PLASTERKÓW SALAMI,KILKA OLIWEK,ŁYŻKĘ OLIWY I ULUBIONE ZIOŁA PRZYGOTOWANIE: MĄKĘ,SODĘ,SÓL,MIESZAMY BARDZO DOKŁADNIE I DOPIERO PO WYMIESZANIU DODAJEMY MAŚLANKĘ(I JAK MAMY CHĘĆ(...)JAKIEŚ SUCHE DODATKI NP.SŁONECZNIK,ZIOŁA,SUSZONĄ CEBULKĘ,ALE NIE JEST TO KONIECZNE) MIESZAMY SZTYWNĄ RĘKĄ NIE UGNIATAMY CIASTA!! W RAZIE POTRZEBY DOSYPUJEMY MĄKĘ,ALE NIE ZA DUŻO WYKŁADAMY NA BLAT POSYPANY MĄKĄ,LEKKO RĘKĄ ROZKŁADAMY NA PŁASKO NASZE CIASTO,NA GRUBOŚĆ OK 2 CM NOŻEM ROZCINAMY NA KAWAŁKI WYKŁADAMY NA BLASZKĘ POSYPANĄ MĄKĄ SMARUJEMY DELIKATNIE OLIWĄ I LEKKO WCISKAMY

Swojskie jedzonko
Dzikie zrazy z sarny 199

Ostatnio miałam możliwość przetestowania świetnych szybkowarów, które przysłała mi Firma ASTON  . W nawale pracy i w fali upałów, przyznaję, że  ciężko było mi 

Niezły Młynek