Proste w przygotowaniu i do tego smaczneKwiatki karnawałowe SKŁADNIKI:mąka - 0,5 kgżółtka jaj - 6 sztśmietana kwaśna - 250 mlcukier -2 łyżeczkiproszek do pieczenia -1 łyżeczkasmalec - 3 kostkicukier puder do posypaniamasło -1 łyżkaspirytus -0,5 kieliszkabiałko jaj -1 sztPRZYGOTOWANIE:Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wycinać
Kuchnia Danusijajek faszerowanych pastą łososiową . Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego
Kulinarne przygody GatityJest to strucla z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym razem nie doczekała sosu i uważam, że wcale nie jest jej potrzebny ;) Składniki na strucle o długości 36 cm: Ciasto: 300 g mąki 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki
Ze smakiem i z pasjąProsta, pyszna i aromatyczna. Taka jest rolada z truskawkami. Pięknie się prezentuje i fantastycznie smakuje, jeśli przygotujesz ją na wizytę znajomych czy rodziny możesz być pewna/y że długo nie postoi. Co potrzebujemy ... Na ciasto : 4 jajka 60 gr cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mechanik w kuchnizamarzyć. Tym razem postanowiłam wykorzystać sezon na rabarbar i pierwsze rodzime truskawki. Ciasto jest na tyle fenomenalne ze można wykorzystać do niego każde owoce a baza jest tylko mocno dojrzały banan. Jest wilgotne, soczyste i aromatyczne. Sprawdza się lepiej niż nasze babki. I jest super proste. Polecam także inne chlebki: dyniowy , z masłem orzechowym , ananasowy . Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMocno snickersowa, choć nieprzesłodzona. Przyjemnie treściwa w konsystencji, a jednocześnie lekka i delikatna w smaku. Efektowna, choć dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Dzisiejsza tarta
sama złodyczpomyślał) jedzeniu. Tak nieproduktywnego dnia nie miałam już od naprawdę dawna, ale na szczęście pomiędzy łykaniem tabletek przeciw grypie, a ładowaniem kolejnego odcinka, znalazłam czas na prostą, szybką i zdrową tartę , przy okazji wypróbowując nową silikonową formę . Użyłam do niej powideł śliwkowych i jabłek , bo jak głosi przysłowie "An apple a day, keeps the doctor away" , do którego(...)siemię lniane z 3 łyżkami ciepłej wody, aż do powstania gęstej zawiesiny. 2.. W dużej misce zagnieść dokładnie mąkę, zawiesinę, olej kokosowy, słodzidło. Dodawać zimnej wody, aż ciasto złączy się w zwartą masę i uformować kulę. 3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 4. Do rondelka wrzucić starte na dużych oczkach, obrane jabłka
Pland based fillepiekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli macie tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej. Konfiturę z czeremchy wymieszać z Cassisem. Blaty wyjąć z form, każdy przekroić na dwa cieńsze krążki(...)przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem (tak jak w przepisie dyniowym, dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki z kremem batatowym.Tu znajdziecie informacje o nowej książce Doroty Świątkowskiej: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
SzczyptaSmaQUwielbiam chrust, ale dieta bezglutenowa nie pozwala mi na dobranie się do popularnych wypieków z cukierni. Z tego względu zmodyfikowałam stary przepis i zastąpiłam mąkę
Ze smakiem bez glutenuNadziewana bułeczki, lekko czosnkowe, z dużą ilością pietruchy. Można je zajadać solo lub z dodatkami. Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: 12
KuchniaWeDwoje.plKochani dzisiaj przepis na pyszną sałatkę, która nadaje się na lekki obiad czy kolację, również możecie zabrać ją w pojemniku do pracy na drugie śniadanie. Ostatnio
Niezły Młynektrzeba było drastycznie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nagle okazało się, że danie, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa jest dla mnie zakazane. W tym czasie podjęłam tyle prób, żeby uzyskać idealne ciasto naleśnikowe w wersji bezglutenowej i bezmlecznej, że sama nie byłabym w stanie tego zliczyć. Placki były lepsze i gorsze, całe mnóstwo wylądowało w koszu na śmieci. Często(...)naleśniki na suchej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. 9 Naleśniki podaję z dżemem, świeżymi owocami, jogurtem kokosowym (kliknij po przepis) i sosem czekoladowym (kliknij po przepis) . Wskazówki Ciasto można przechowywać w lodówce maksymalnie
Book of spellsprzez 20 minut. Moje uwagi w przepisie nie podano o jakie drożdże chodzi. Dałam saszetkę drożdży suszonych instant (7 g). Przez pomyłkę dodałam do ciasta i żółtko i jajko. Ciasto wyrabiałam w robocie, następnie przełożyłam do miski lekko posmarowanej olejem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki. Nie do końca udało mi się uformować zgrabne rogale ;) Smarowałam białkiem. Rogaliki(...)klik! Dom z mozaikami – klik! Idę i myślę – klik! Kuchennymi drzwiami – klik! Moje kucharzenie – klik! Moje małe czarowanie – klik! Ogrody Babilonu – klik! Proste potrawy – klik! Weekendy w domu i ogrodzie – klik! W poszukiwaniu slow life – klik! Zacisze kuchenne – klik
Stare GaryNaleśniki na słodko z twarogiem dodatkowo zapiekane w sosie budyniowym to pyszne i bardzo sycące danie. Prosty sposób na podanie naleśników inaczej. Uwielbiam naleśniki i mogłabym je jeść bez końca a te zapiekane to takie urozmaicenie od tradycyjnych naleśników. Idealny pomysł na piątkowy bezmięsny obiad. Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju(...)jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron(naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na twaróg: * 500 g twarogu półtłustego (można użyć twarogu
Zrób to smacznieChleb orzechowy piekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012. To była już 7 edycja. Dołączyłam swój bochenek do olbrzymiego kosza upieczonych pysznych bochenków z całego świata! Prosty, bezproblemowy i pyszny, z bloga Smaki Mojego Domu od Joli. Bardzo polecam, 2 wersje do wyboru z dodatkiem drożdży lub tylko na samym zakwasie. Ja upiekłam bez dodatku drożdży. Chleb(...)drożdżami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 230g wody, • 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu żytniego (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej) Składniki ciasta właściwego • 455g mąki wysoko glutenowej (u mnie pszenna typ 650), • 185g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 395g wody, • 15g soli (1 łyżka), • 1,5 łyżeczki drożdży instant, • zaczyn
Leśny Zakątek