proste ciasto - 15398 przepisów (strona:648/1027)

Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym 159

stężenia, im dłużej tym lepiej. Rada: sernik pozostawiony w lodówce na kilka godzin, łatwo i ładnie będzie się kroił. Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem,  delikatnie okrawamy nożem. Wierzch dekorujemy jarzynami, jagodami i miętą. Cukier... budzi skrajne emocje, choć każdy z nas jego smak zna… lubi go, delektuje się nim, pociesza, uspokaja, wspomina, marzy(...)towarzyszy nam od pierwszych chwil naszego życia, a cukier to przede wszystkim źródło energii, która jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania. Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia!  POCZYTAJ

Moniki Smakołyki
Aromatyczne ciasto z rabarbarem i karmelem! 147

temp. 170 stopni C, do suchego patyczka Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie. Wyjmujemy z tortownicy i wykładamy na paterę.  Możecie dodatkowo ciasto oprószyć cukrem pudrem. Ciasto smakuje najlepiej z filiżanką dobrej kawy ;-) Do stylizacji zdjęć wykorzystałam piękną zastawę Duo Koronka dostępną w sklepie  Garneczki . W skład zestawu wchodzą patera , talerzyki deserowe , filiżanki ze spodkami,   cukierniczka i mlecznik(...)piękny wzór przypominający koronkę i wydaje mi się, że jest ponad czasowa. Biała zawsze będzie dobrze prezentowała się na stole ;-) Polecam Wam ten przepis i to ciacho, bardzo proste i szybkie w wykonaniu, idealne na rodzinne spotkanie, bądź deser, czy podwieczorek.  Życzę Wam smacznego! Pięknego dnia Kochani

SMYKWKUCHNI
Chleb żytni z ziarnami 261

Prosty chleb żytni z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ilości składników na formę 25x11 cm Zaczyn (18-24 godziny 35->23oC) 30 g zakwas żytni 100% 3 g sól 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 155 g woda Ziarna (2-3 godziny) 25 g słonecznik 25 g sezam(...)siemię lniane 150 g woda wrzątek Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30oC) zaczyn (cały) ziarna  250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 50 g mąka jasna pszenna 40 g woda  5 g drożdże 24 g melasa 5 g sól + ziarna do posypania foremki i chleba Foremkę posmarować margaryną

Przepisy na domowy ser i chleb
Świąteczne ciasteczka renifery. 135

gorzka czekolada kolorowe perełki cukrowe biały lukier Przygotowanie; Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, Dodać posiekane masło, rozcierać w palcach przez chwilę. następnie dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było za suche wtedy dodać trochę więcej śmietany. Ciasto włożyć do lodówki i chłodzić około pół godz. Następnie wyjąć, krótko zagnieść i wałkować na grubość około

Radość kipiąca uśmiechem.
Bezglutenowe i bezlaktozowe bułki rozetki 138

extra vergine 8 g soli 1 roztrzepane jajko Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wsyp do miski  powoli wlewaj rozpuszczone drożdże szybko mieszając. Dodaj miód, sól i oliwę i ciasto dokładnie wyrób - najlepiej rękoma. Musi być gładkie i  jednolite. Z ciasta uformuj kulę, a następnie podziel ją  na ok. 8-10 części. Z każdej uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż

Kuchnia bezglutenowa
Eklery z kremem i malinami 142

Opis: Smakowite eklerki z serkiem mascarpone oraz z dodatkiem malin. Są delikatne i słodkie, ale nie przesłodzone. Może się wydawać, że ich przygotowanie jest skomplikowane, ale jest to bardzo prosty przepis. Przygotujemy je na prawdę szybko. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka wody 120 g masła szczypta soli 120 g serka mascarpone 100 g malin (świeżych(...)łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Do rondelka wrzucamy wodę, masło oraz szczyptę soli. Wszystko razem gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy. Ciasto powinno odchodzić od garnka. Odkładamy do ostygnięcia. Gdy ciasto już ostygnie ucieramy je z jajkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyciskamy eklerki o długości

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
MUFFINY 145

proszku do pieczenia  * szczypta soli * 250 ml mleka lub wody gazowanej * 80 ml oleju * 2 jajka Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie porcje ( w jednej było 2/3 ciasta w drugiej pozostała 1/3). Do mniejszej porcji ciasta dodać łyżkę kakao. Do blaszki do muffinek ułożyć papilotki, wlewać ciemne ciasto

Zrób to smacznie
Pieczony naleśnik z jabłkami 204

też czasem pod nazwą dutch baby. Ich jedyną wadą jest to, że pieką się dużo dłużej niż smaży się tradycyjne, jednak są warte tego czasu ! Samo przygotowanie jest banalnie proste. Jeżeli jednak macie ochotę na coś szybszego to zachęcam do wypróbowania placuszków twarogowych z karmelizowanym jabłkiem TUTAJ , albo placuszków z ricotty z grillowaną gruszką i miodem TUTAJ . Składniki(...)łyżki erytrytolu 1/2 łyżeczki cynamonu małe jabłko Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz jabłka) umieszczamy w misce i łączmy ze sobą za pomocą miksera lub zwykłej łyżki tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję- takie jak do cienkich tradycyjnych naleśników. Jabłko obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto przelewamy do żaroodpornego naczynia i na wierzch układamy jabłka. Całość pieczemy w piekarniku

Moja Micha
Prosty chleb pszenny 158

Miękki, z grubą skórką.. najlepszy świeży z masełkiem i odrobiną soli. Prosty do zrobienia i nie wymagający wielkiego nakładu pracy. Można go przygotować, upiec wieczorem i mieć świeży na śniadanie. Na 1 bochen : 500 gr. mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży 3 łyżki zakwasu razowego aktywnego ok. 330 ml ciepłej wody łyżeczka drobnej soli Sposób wykonania: Do miski przesiać(...)mąkę, wsypać sól, wkruszyć drożdże, dodać zakwas i wodę. Całość najpierw wymieszać w misce, a następnie przełożyć ciasto na blat oprószony mąką. Zagniatać krótko tylko do połączenia składników. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Następnie ciasto należy odgazować – wbić w nie pięść

Niebieski kubek z kawa
O zajęciach w szkole cukierniczej. Część druga 153

podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane.  Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż, nie rozpadnie się? Czy smak spełni wymagania? Tym razem cały ten stres odpadł; naszym zadaniem było przygotowanie tortu na wymyśloną przez nas okazję. Mój miał się nadawać na mały(...)dawna marzyłam o przygotowaniu piętrowego tortu, gdy więc nadarzyła się okazja, nie mogłam sobie odmówić! Róże są moją mocną stroną, poza tym wyglądają bardzo efektownie i elegancko. Tort jest prosty, ale takie właśnie podobają mi się najbardziej. Efekty? Nauczyciel był naprawdę zadowolony, a ja dumna jak paw. Ten tort to znów efekt pracy zespołowej; razem z koleżankami przygotowałyśmy tort

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domek z piernika 201

kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ja lubię to robić wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym trudniej będzie nam je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Małym nożykiem wycinamy kształty od szablonu – na każdy domek będziemy potrzebować po 2 elementy. Nastawiamy(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone pierniki. Pierniki pieczemy około 5 – 7 min aż będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na „klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia

Ciastkozercy
Tartaletki z zapiekanymi jabłkami i borówkami 145

sezon jabłkowy trwa. Dziś zapraszam was na tartaletki z jabłkami i borówkami, które zrobiłam z mamusią. Są szybkie i proste. Borówki jeszcze można kupić. Mama jednak zaopatrzyła nas w sporą ich ilość i mamy je zamrożone.       Składniki:   250 g mąki pszennej (typ 480) 80 g cukru 1 jajko szczypta soli 200 g borówki (świeże(...)jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła cynamon Przygotowanie:   Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek

Lili w kuchni
Puszyste placki z jabłkami 442

kroić na pół i wyjdą nam ładne okrągłe paserki. Obrane jabłko kroimy w plasterki i wkładamy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry jabłka obtoczone w gęstym cieście. Smażymy z obydwu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placki układamy na talerzu na papierowym ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki podajemy od razu posypując je cukrem(...)smaczne na zimno. Jak pisałam powyżej w przepisie, do placków użyłam wody gazowanej przygotowanej w specjalnym ekspresie, który możemy ustawić na naszym kuchennym blacie. SodaStream to estetyczny, niewielki i prosty w obsłudze ekspres do napojów gazowanych, pozwalający na szybkie przygotowanie pełnego bąbelków napoju. Po prostu wkładamy do niego butelkę, wkręcamy ją, przyciskamy kilkukrotnie przycisk

Kulinarne przygody Gatity
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 208

wstawić coś specjalnego. Zastanawiałam się nad ciastami, deserami, w końcu, w tak wyjątkowy dzień jak ten powinnam opublikować coś szczególnego. Po dłuższym przemyśleniu, stwierdziłam, że to nie może być ciasto, gdyż za 3 dni, w moje urodziny takowe mam w planach wstawić. Postawiłam więc, na coś lepszego. Lepszego pod tym względem, że jest to podstawa masy przepisów. Zazwyczaj przez chęć(...)kupnych kostek rosołowych, które nazywane są "niezdrową chemiczną bombą". Jedynym ich plusem jest to, że dzięki nim zyskujemy trochę czasu, ale nic więcej! Dlatego chciałabym Wam pokazać, w jak prosty sposób możemy przyrządzić domowy koncentrat bulionu warzywnego, który starczy nam na dłuugi czas. Jest zdrowszy, obfity w warzywa, wiemy co w nim jest, a przede wszystkim smakuje o niebo lepiej

Be Fit Be Strong