proste ciasto - 15398 przepisów (strona:648/1027)

Makaron chow mein z kurczakiem 168

Makaron chow mein z kurczakiem to nasza azjatycka propozycja na pyszny obiad. Makaron jest bardzo prosty w przygotowaniu ale ma oryginalny smak dzięki połączeniu odpowiednich przypraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska 164

mojprzepisna.pl – Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska Przepis na warzywny makaron, który bardzo przypadł mi do gustu, gdy byłam na poście

moj przepis na
Naleśniki czosnkowe. 134

Dzisiaj bardzo smaczne czosnkowe naleśniki. Znakomite o każdej porze dnia. Szybko się robi, a smakują de luxe:) Potrzebujemy twaróg, śmietanę, czosnek, sól, pieprz,paprykę, ogórek świeży

chleba naszego
delikatne placuszki serowe, czyli wschodnie syrniki 127

Polecam na podwieczorek lub na słodkie śniadanie. Pyszne, bardzo delikatne placuszki z sera twarogowego, jajek i mąki. Wyśmienite z cukrem pudrem lub dżemem czy kwaśną śmietaną

babka w formie
Herbata owocowa Kwiatowy Ogród 145

Otrzymałam do degustacji kilka herbat oraz kawę ziarnistą ze sklepu   cafe Tomy  tea Ta którą widzicie nosi nazwę Kwiatowy Ogród. W jej skład wchodzą

Proste Potrawy
Tort czekoladowo-kawowy 200

mojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój

moj przepis na
Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną 171

Kuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo

Oryginalny smak
Maślane bułeczki z czekoladą 143

palmowym – won! Postanowiłam upiec takie bułeczki sama. Powiem wam, że nie jest to trudne, nie wymaga umiejętności akrobaty i jakiś magicznych sztuczek. No, może trochę cierpliwości wymaga. Przepis jest prosty i bułki są cudnie dobre. Może trochę szybko schną, ale nie będą jak te sztuczne twory ze sklepu – wiecznie sprężyste. Potrzebujemy: 1 szklankę ciepłego mleka 110 g rozpuszczonego(...)łyżki rodzynek 2 łyżki groszków czekoladowych do pieczenia lub dwie łyżki drobno posiekanej czekolady gorzkiej*. Mówiłam, że będzie prosto. Wszystko wrzucamy do miski i wyrabiamy albo hakami do ciasta, albo drewnianą łyżką. Ciasto ma być dobrze połączone i delikatnie lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i dzielimy

ladykitchen
Czeskie knedliki. 168

ciepłego mleka. Zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i zaczyn drożdżowy. Następnie wlać resztę mleka i wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Chwilę zagnieść. Podzielić na 4 części i uformować podłużne bagietki. Przykryć ściereczką. W dużym garnku zagotować wodę

Agusiowe smakołyki
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 136

ognia, odciskamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę (ja posiekałam). Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor (około(...)robiłam pierogi gotowane, o pieczonych właściwie zapomniałam. Warto było „odkurzyć” ten przepis. Użyłam również już wypróbowanej mąki typu Manitoba . Cóż mogę powiedzieć o tych pierogach? Sam przepis jest banalnie prosty. Upieczone i wystudzone pierogi można zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Wiem, wiem – tradycyjne – gotowane, odsmażone na rumiano – nie ma lepszych. Niekoniecznie. Pieczone drożdżowe pierogi

mojewypiekiinietylko
CHLEBKI WYPIEKANE DO ŻURKU 119

miski , dodać sól ,pokruszone drożdże swieze ,zakwas lub mąkę żytnia jak go nie mamy lub mąkę pszenną , wlać najpierw 200ml ciepłej wody i wyrabiać  mikserem na jędrne ciasto ,.Jeśli jest potrzeba dolewamy po trochu resztę wody bo misimy pamiętać że każda mała jjest  inna. 2.Wyrobic ciasto elastyczne ,jędrne i gładkie.Wyjac z miski na stolnice lub blat

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
DOMOWE PÓŁBAGIETKI Z MIODEM I ŻURAWINĄ 110

mąki pełnoziarnistej np. żytniej - 1 szklanka wody - 3 łyżki miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - od 1/2 do 3/4 szklanki mleka (tak aby zagnieść elastyczne ciasto) - duża garść posiekanej żurawiny Drożdże w kubku zalej ciepłą ( nie gorącą!) wodą, dodaj trochę mąki i odstaw na 15 minut. Mąki wymieszaj z solą w misce, dodaj miód, rozczyn i resztę

SMYKWKUCHNI
Oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej 83

wiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła - 1 jajko + 1 żółtko - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżka cukru - cukier puder do oprószenia - 1 l oleju Ser przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać

CookYourself
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 148

ognia, odciskamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę (ja posiekałam). Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor (około(...)robiłam pierogi gotowane, o pieczonych właściwie zapomniałam. Warto było „odkurzyć” ten przepis. Użyłam również już wypróbowanej mąki typu Manitoba . Cóż mogę powiedzieć o tych pierogach? Sam przepis jest banalnie prosty. Upieczone i wystudzone pierogi można zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Wiem, wiem – tradycyjne – gotowane, odsmażone na rumiano – nie ma lepszych. Niekoniecznie. Pieczone drożdżowe pierogi

mojewypiekiinietylko
Halloweenowe mini pizze "pająki" 167

Prosta halloweenowa przekąska - spajderinki - mini pizze "pająki". Imprezowy finger food rozbawi dzieci, zapewniam i na twarzach dorosłych zagości uśmiech! Trochę z nimi zabawy, szczególnie przy układaniu pajęczych odnóży, taka zabawa dla cierpliwych. Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki. Do pizzy polecam drakula drink (przepis  tutaj ), pyszny i zdrowy(...)pomidorowy. Zapraszam do zabawy! Składniki na ciasto (12 sztuk): 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 115 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka drożdży instant Składniki na sos do pizzerinek: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3-4  łyżki wody 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!