różana bądź inna dowolna marmolada Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do masła. Ręką wyrobić ciasto. Odrywać kawałki i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zrobić palcem dziurkę w każdej kulce i nadziać ją marmoladą różaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około
Zrób to smacznieDziś polecam bardzo proste do zrobienia bułeczki do hamburgerów, choć w zupełności do zwykłych kanapek mogą być. Przepis bardzo prosty, wystarczy wszystko wyrobić i odstawić. Przepis znalazłam na blogu Szefowa w swojej kuchni . Składniki: 680 g mąki pszennej 200 ml wody 200 ml mleka łyżeczka cukru 7 g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko(...)sezam do posypania Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki wsypać do miski. wyrobić i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto podzielić na około 10 części, uformować kulki i lekko je rozpłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około
Ewusiowe SmakiKorzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak i aromat suszonych wędlin a szynka szwarcwaldzka jest jedną z moich ulubionych. Idealnie pasuje do tarty ze szparagami gdyż nadaje szparagom specyficznego, lekko słonawego smaku - pychota! Polecam - tarta ładnie się prezentuje i można(...)jeść zarówno na ciepło jak i zimno. W wersji mini idealnie się sprawdzi jako oryginalna przystawka. Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: klika szparagów obranych i blanszowanych (patrz poprzedni przepis) tyle samo plastrów szynki co szparagów 5 łyżek śmietany żółtko łyżeczka startego parmezanu
sierotka maRysia w kuchninabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda, że to wszystko brzmi logicznie? : ) Z oryginalnego ciasta jogurtowego została chyba tylko ilość mąki i jajek, tych ostatnich nie udało mi się sprawnie niczym zastąpić – próbowałam zastąpić je olejem kokosowym, ale nic dobrego z tego nie wyszło…poza tym, ilość(...)która zastąpiłaby jajka jest jak dla mnie przerażająca. Na razie więc będzie z jajami…w sam raz na niedzielne śniadanie z jajem, czyż nie? : ) Ten przepis jest niesamowicie prosty. Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do keksówki, wkładamy do piekarnika i czekamy, aż wyrośnie! Składniki: 3 jajka 0,5 szklanki mleka kokosowego 0,5 szklanki mleka ryżowego (użyłam waniliowego z Rosmanna
Fill The Bowlbyło elastyczne, dodajemy łyżeczkę imbiru. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować. Nożem kroimy ciasto na kwadraty o boku 5-6 cm. Nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy rogi ze sobą tworząc kwadratowe sakiewki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jak klasyczne pierogi, czyli(...)wypłynięcia, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas. Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym. Jest to bardzo proste i tanie danie, jednak niezwykle smaczne. Osobiście przepadamy za tymi pierożkami :) Mamy nadzieję, że również posmakują Wam i będziecie często je robić u siebie w domu :) Życzymy smacznego
vegetaniechleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu i bardzo smaczne bułeczki razowe. Składniki: - 1 ½ szklanki mąki pszennej; - 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej; - 1 ½ szklanki wody; - 15g świeżych drożdży; - 3 łyżki oleju rzepakowego; - 3 łyżki słonecznika(...)obtoczenia; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozprowadzić niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, słonecznik (3 łyżki) i wlewamy drożdże. Dodać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt. Dla ułatwienia ręce
dom-agi.plkupnych buteleczek, czy tak popularnego u nas cukru wanilinowego. Zrobienie go jest dziecinnie proste, a wychodzi taniej niż kupno gotowego. Można go trzymać przez wiele miesięcy i jak wódka się nie psuje, a wręcz przeciwnie aromat jego się zwiększa. Ekstrakt stosuje się do aromatyzowania ciast i deserów, co serdecznie polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjednego dodałam ziarna ( podpatrzone u Joanny ). Najsmaczniejszy ponoć wychodzi z garnka żeliwnego, ja jednak jeszcze takiego nie posiadam i skuszona doświadczeniem dziewczyn upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Upiekł się doskonale! PROSTY CHLEB Z GARNKA / wg EWY 350 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli (dałam 1,5 ) 1,5 łyżeczki oliwy 20 g świeżych(...)miski wsypać obie mąki, sól, oliwę, resztę ciepłej wody i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wymieszać łyżką, a gdy masa będzie zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki wody. Miskę z ciastem chlebowym owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Ciasto dość mocno urośnie, więc polecam większą miskę. Następnego dnia rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb
Pieguskowa KuchniaChrupiące, pachnące ciasteczka cynamonowe gotowe w kilka minut. Umilą każdy jesienno-zimowy wieczór. Czas wykonania: 1 h (20 min przygotowania + 3 partie po
KuchniaWeDwoje.plPyszne, chrupiące i z nuta piernikową. Chrupie je o każdej porze, nawet nocą ;) tak mi smakują, a no nie tylko mi oczywiście dlatego polecam wam ten
Gotowanie...to proste !Do przygotowania tych rogalików potrzebne są trzy tylko składniki.Rogaliki są przepyszne.Jako nadzienie trzeba użyć marmolady nie np.dżemu bo dżem wypłynie podczas pieczenia albo użyć
Mała w garnku mieszaNa zaproszenie Amber z bloga Kuchennymidrzwiami . pl piekłam chleb marchwiowy. Przepis nie był skomplikowany :) 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania ( u mnie
Proste PotrawyPrzepis dostałam od p. Agnieszki. Przymierzałam się długo, aż wreszcie dojrzałam do kolejnego tortu:) Składniki na biszkopt : 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku
Proste Potrawytego nie tylko jedną, ale obie ręce C. we własnej osobie; nie ma więc najmniejszej szansy, żeby udało mi się cokolwiek znaleźć. Niemniej, patrząc na ten polny, prosty bukiecik pomyślałam, że taki właśnie kubek całkiem do niego pasuje. Myślę, że mojej Mamie też by się taki bukiecik spodobał. Nie wiem dlaczego, ale zaczęłam rozmyślać o wiankach, które dla mnie(...)zręczne palce Mamy robiły z nich cuda. Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy, Mamo . Oczywiście, taki dzień nie mógłby się obyć bez tortu. Albo chociaż jakiegoś porządnego ciasta z kremem. Ja pomysł znalazłam w Indulgent cakes wydawnictwa The Australian women's weekly - książce, która za każdym razem, gdy po nią sięgam, wywołuje u mnie niepowstrzymany ślinotok. Absolutnie cudowne
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrików, które w prosty sposób ułatwiają przygotowanie - nie tylko tortu. Poniżej podaję przepis na tort, który wyczarowałam na warsztatach. (Co prawda robiliśmy odrobinę mniejsze.) Jest przepyszny i jednocześnie tak prosty w przygotowaniu, że nawet osoba początkująca poradzi sobie z nim bez problemu. Sprężysty biszkopt pięknie wyrasta, a krem czekoladowy wprost rozpływa się w ustach. Do tego ganache czekoladowy... Pycha(...)masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość. (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.) Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien mieć złoty kolor
Di gotuje