proste ciasto - 15398 przepisów (strona:637/1027)

Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 299

będzie bardzo gęsta i powinna powoli spływać z ubijaczki.   Moje jajka ważyły 440g. Wagę jajek dzielimy na dwa. Potrzebna waga cukru to 220g, potrzebna waga mąki – 220g. Z prostego równania policzymy ile potrzeba kakao: 220g mąki : 3 = 73.3 (zaokrąglamy do 75) Proporcja 1:2 – od 220g mąki odsypałam 1/3 jej wagi i dokładnie tyle samo dodałam kakao(...)jest, żeby nie robić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt

Karo in the Kitchen
Ciasteczka cytrynowo - imbirowe 172

soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki,  oraz imbir. Wyrabiamy ciasto i formujemy lub wykrawamy foremkami ulubiony kształt ciasteczek. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Kakaowe placki jogurtowe :) 187

islandzkiego) 50 ml mleka 1 łyżeczki oleju kokosowego  Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju) przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy i nakładaj porcję ciasta, ok. 1 łyżka. Przewróć placki na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki.  Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wymieszałam pozostałą ilość jogurtu (50 g) z połową banana i miodem

Zdrowie na języku :P
Imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami 219

migdały prażone z solą himalajską Quick Snack Moreso opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, masło lub margarynę (siekam nożem, aby szybciej zagnieść ciasto), cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto ręką. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem (ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc

Słodkie okruszki
Kakaowo-waniliowe muffinki czapki Mikołaja 162

pieczenia,sodę,cukier.  Do suchych składników dajemy mokre i mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na pół i do jednej połowy dajemy kakao i mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką-raz jasne,raz ciemne do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy około 25 minut do suchgo patyczka w temp 180 stopni. Studzimy. DEKORACJA Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno .Odkładamy(...)barwniki w proszku) Czerwonym kremem robimy szprycą dużą rozetę na każdej babeczce,potem białą robimy pompon i pasek dookoła czapki. Ja na każdej czapeczce dołożyłam cukrową śnieżynkę. I gotowe :) proste,łatwe,pyszne,wilgotne i mikołajkowe babeczki :) Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe bułeczki z szynką i serem 166

dzisiaj mam dla was prostą przekąskę idealną na wieczór ze znajomymi czy jakąś domową imprezkę czyli bułeczki z serem i z szynką.  Składniki dobra szynka, nie za chuda ser emmentaller (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 15 g drożdży jajko 250 g mąki razowej pół szklanki letniego mleka duża łyżka roztopionego masła 1 łyżka cukru szczypta soli Z drożdży, mleka, łyżki(...)mąki i łyżki cukru robimy zaczyn. Zostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, jajko, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i rozciągamy na kształt prostokąta. Układamy na to szynkę na całej powierzchni a na to ser. Zwijamy w rulon

Delusional Trine
Jabłkowe babeczki z cynamonem 214

Chciałabym podzielić się z Wami szybkim i prostym przepisem na jabłkowe babeczki z cynamonem. Są naprawdę pyszne i zawsze się udają :) Składniki: - 2 jabłka - 210 g cukru - 2 łyżeczki cynamonu - 280 g mąki - 1 łyżeczka sody - 100 g masła - 1 jajko - 250 ml maślanki - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, mąkę, maślankę, sodę, cynamon oraz sól. Wszystko ucieramy a na koniec dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i wykładamy przygotowanym ciastem formy na babeczki. Pieczemy w 180 C przez około 15 - 20 minut. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Zazulki 117

Jedne z najlepszych, tak prostych w wykonaniu, domowych ciastek jakie kiedykolwiek jadłam. Idealny sposób by łatwym sposobem zachwycić gości. Składniki -2,5 dag drożdży -1/4 szkl. śmietany -500 g mąki -150 g margaryny -150 g smalcu -cukier wanilinowy -3 jajka -słoik dżemu porzeczkowego (używam domowego, z tego przepisu. Sklepowe mogą być zbyt słodkie) -250 g cukru pudru -orzechy(...)ziemne drobno zmielone lub pokrojone Przygotowanie Drożdże rozmieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać do miski. Dodać margarynę, smalec, drożdże ze śmietaną, żółtka, cukier wanilinowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować do ok 0,5cm (im cieńsze, tym lepiej). Z ciasta wycinać szklanką kółka. Posmarować cienko dżemem. Białka ubić z cukrem pudrem aż będą sztywne. Pokryć dżem ubitą pianą, posypać orzechami. Piec w 180st

Zielona Kuchnia
Zapiekane brzoskwinie 172

window.adsbygoogle || []).push({}); Brzoskwinie obieramy że skórki. Foremki (u mnie wyszli 6) smarujemy masłem i obsypujemy cukrem pudrem, układamy w nich pokrojone w plastry brzoskwinie. Resztę składników miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto powinno być lejące ale nie za rzadkie. Zalewamy brzoskwinie. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem

Delusional Trine
Jaki robot kuchenny wybrać? 162

miksery, blendery, malaksery i roboty kuchenne wielofunkcyjne. Miksery służą przede wszystkim do ucierania i mieszania składników, blendery do rozdrabniania, a malaksery do mieszania, siekania, rozdrabniania, szatkowania oraz wyrabiania ciasta. Odrębną kategorię stanowią roboty kuchenne wielofunkcyjne , które zgodnie z nazwą stanowią połączenie funkcji kilku urządzeń. Przykładem może być robot kuchenny MK-F800 firmy Panasonic. Urządzenie posiada aż 33 różne funkcje(...)podczas przygotowywania posiłków. Robot kuchenny powinien cechować się wysoką jakością i starannym wykonaniem, bo wówczas daje gwarancję długiej żywotności sprzętu i jego wydajności. Dzięki niemu gotowanie stanie się szybkie, proste i przyjemne. Robot kuchenny – jaki wybrać? Znając specyfikę poszczególnych rodzajów robotów, możemy zdecydować o tym, jaki robot kuchenny kupić, dopasowując go do własnych, indywidualnych potrzeb. Wybór robota kuchennego

Codogara
Wiśnianka z lanymi kluseczkami 262

Wiśnianka to jedyna zupa owocowa jaką jadłam w dzieciństwie. Prosta, jedynie z cukrem i zabielana śmietaną. Jadłam ją ze zwykłym, białym chlebem… Moją wersję wzbogaciłam o lane kluseczki, ale również sprawdziłby się tutaj zwykły makaron. Wiśnie wydrylowałam… i właśnie brakowało mi tej góry pestek zbieranych obok talerza ;) 500 g wiśni 1 1/2 l wody 1/2 łyżeczki cynamonu(...)goździki 3 łyżki cukru 1/4 szklanki śmietanki 30% LANE KLUSECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Przygotować lane kluseczki umieszczając wszystkie składniki na ciasto w miseczce. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. Ciasto powinno być kleiste. Przetrzeć przez odpowiednie sito nad gotującą się i posoloną wodą. Zagotować. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Wiśnie

https:KKuchniaMniam
Ganasz czekoladowy do ciast i deserów 443

Polewa czekoladowa w wersji ganasz, czyli na śmietance 30% (lub 36%) - idealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej bez masła, zanim jeszcze wystygnie świetnie nadaje się do konsumpcji jako gorąca czekolada, np. z dodatkiem bitej śmietany (najlepiej niesłodkiej). Można też część gorzkiej czekolady zastąpić czekoladą mleczną, a nawet z bakaliami, dla urozmaicenia(...)pół z gorzkiej i mlecznej czekolady. Przepis był na blogu już parę miesięcy, ale zapomniany i zakurzony. Dodałam w końcu zdjęcia, aby ułatwić Wam przygotowanie ganaszu, który jest naprawdę prosty. Na zdjęciach polewa w I wersji w proporcjach 1:1. Smacznego! Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Pełnoziarniste placuszki ryżowe bezglutenowe :) 167

Placuszki bezglutenowe są wykonane w 100% z mąki ryżowej, pełnoziarnistej. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz nie sprawiają trudności podczas smażenia. Są delikatne i puszyste, nieco suche, dlatego polecam je zjeść np. z jogurtem, domową konfiturą czy mnóstwem owoców :)  Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju(...)mnie ryżowo-kokosowe  (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki  Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki.  Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.  Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki

Zdrowie na języku :P
Czekoladowe ciasteczka z Nutellą 232

Jeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka to proste ciasteczka czekoladowe – są cieniutkie, mocno kakaowe i nie za słodkie. Mój ideał :) Postanowiłam upiec je w nowym wariancie: z Nutellą w środku, czy może być coś lepszego? :) Wykorzystałam do nich silikonowe foremki na cakepops ( pamiątki z wakacji ), ale jeśli nie macie foremek na zdjęciach będzie pokazany jeszcze jeden(...)którego wystarczy zwykły kieliszek. Składniki na ciasteczka + Nutella lub inny krem czekoladowy Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Bez chłodzenia będzie ciężko je rozwałkować. Jednorazowo wyciągamy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania