proste ciasto - 15398 przepisów (strona:634/1027)

" Witrażyki " kruche ciasteczka z okienkiem 117

W tym roku ich nie będę robić, ponieważ inne ciasteczka będą królować na stole świątecznym, ale przepis podam gdyż są bardzo efektowne i nie tylko wspaniale

Gotowanie...to proste !
Babka jogurtowa 174

Składniki : 2 szklanki mąki 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt naturalny  150 g 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju Przygotowanie ; Jajka utrzeć z

Proste Potrawy
Brownie Klasyczne 135

wydziwiać, liczy się smak. Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych wypieków. Nie jest to sernik, ani nie jest to szarlotka, więc pozostaje tylko jedno, BROWNIE! Tradycyjne, proste i szybkie w wykonaniu, najlepiej smakujące na ciepło z jakimiś śmietankowymi dodatkami. Nie wiem jak dla Was, ale w Brownie liczy się dla mnie chrupiąca skórka i miękkie, czekoladowe wnętrze(...)łączymy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 20-30 minut. Czas jest uzależniony od mocy piekarnika - pamiętajcie aby po około 20 minutach

Słodkie Przyjemności
Pierogi z kapustą i białym serem – kuchnia podkarpacka 219

kuchni stanowią warzywa i nabiał. Pierogi ze świeżą, obgotowaną i poszatkowaną kapustą, do której dodaje się podsmażoną cebulkę oraz pokruszony biały ser, są przykładem smacznej, domowej kuchni opartej na prostych składnikach, dostępnych o każdej porze roku. Ten rodzaj farszu do pierogów popularny jest nie tylko na Dukielszczyźnie, ale też w innych miejscowościach wschodniego Podkarpacia. Przepis pochodzi z publikacji wydanej(...)Dukla pt. „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem. Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 70 pierogów: Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka oleju 1 jajko sól (nieco więcej niż pół łyżeczki) Farsz: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 3-4 łyżki

Trzeci talerz
Muffinki kakaowe 155

Szybki i prosty przepis na przepyszne muffinki, do których wykonania można zaprosić dzieci, które bardzo chętnie pomogą. Składniki: 250 g mąki niepełna szklanka cukru 3 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 2 jajka Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki. Mokre składniki przelewamy do suchych mieszamy(...)szybko i niedbale. Ciasto wlewamy do foremek lub papilotek i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut

Motylkowa Kuchnia
DOMOWE BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM 148

Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis na bułeczki orkiszowo- pszenne, które robię wtedy kiedy nie chce mi się stać długo w kuchni. Polecam! PRZEPIS NA DOMOWE BUŁECZKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM(...)pszennej - 180 g mąki orkiszowej - 2 łyżki płaskie mąki żytniej - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy - woda około 1 szklanki, tak aby wyrobić elastyczne miękkie ciasto - paczka drożdży instant Mąki wymieszaj z drożdżami dodaj pozostałe składniki, wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, ciasto podziel na mniejsze

SMYKWKUCHNI
Moskole 129

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm. Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią. Podajemy z masłem czosnkowym

PatiGotuje
Kokosowa tarta z truskawkami 558

Kokosowa tarta z truskawkami 2017-06-05 09:32:15 Porcje 16 Sezon na truskawki uważam za otwarty! Inauguracją tego sezonu jest lekka tarta kokosowa z truskawkami. Banalnie prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Tarta jest cudownie kokosowa - kruchy, kokosowy spód i delikatny kokosowy krem. Do tego truskawki delikatnie muśnięte majowym słońcem. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą(...)przekonajcie się sami. Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 40 min Kruche ciasto 340 g mąki 200 g masła 1 jajko 50 g cukru pudru 40 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem kokosowy 220 ml śmietany kremówki 200 g serka

Wędrówki po kuchni
Bułki maślane. 167

Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam. Składniki: 1 kg maki,  2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży,  1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru. Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy ,  przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy(...)pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min.  Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości. Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki. Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,  gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki

chleba naszego
Marokański chleb 163

wody nasiona sezamu i semoliny do posypania chlebków oliwa W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj  ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania sprężystego gładkiego ciasta.  Jeśli zagniatasz ręcznie wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie sprężyste i miękkie. Uformuj z ciasta kulę i umieść w misce posmarowanej wewnątrz oliwą. Przykryj miskę folią lub czystą ściereczką

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kruche ciasteczka cukrem 127

dodatkowo:  gruby cukier, ew.zwykły  jajko+łyżka mleka  Przygotowanie: Do miski lub bezpośrednio na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, pokruszone drożdże i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut.  Blat stolnicy oprószamy mąką, wyjmujemy część ciasta i wałkujemy. Dość cienko ale nie za cienko ;) Grubość zależy od naszych

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 177

jedna z tych potraw, która wywodząc się z dawnej kuchni słowiańskiej, zdobyła ogromną i popularność w kuchni polskiej. Są bardzo popularne w województwie pomorskim. Składniki na 25-30 pierogów ciasto: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli  1 szklanka gorącej wody  farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 250 g twarogu półtłustego 500 ml mleka do smaku sól

Życie zaczyna się w kuchni
Chleb prawie pszenny 113

Prosty chleb pszenny z foremki. Lekko się kruszy, nie jest wilgotny w środku. Oryginalny przepis pochodzi stąd , zastąpiłam jedynie zakwas pszenny zakwasem żytnim. Proporcje na blaszkę 21x10 cm. 340 gram mąki typ 650 1 1/2 łyżeczki soli 4/5 szklanki wody 110 gram aktywnego zakwasu żytniego Mąkę wymieszać z solą. Dodać zakwas, a następnie partiami wodę cały czas mieszając. Wyrabiać przez(...)chwilę ciasto aż będzie jednolite, może delikatnie kleić się do dłoni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej bochenek. Owinąć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia aż do brzegów formy.  Piekarnik nagrzać do 200C grzałką "góra i dół". Do nagrzanego włożyć wyrośnięty chleb. Przed zamknięciem drzwiczek można wrzucić na dno 1-2 kostki lodu. Wtedy skórka będzie

Czerwony Gupik
Kakaowe babeczki z mascarpone i malinami 168

śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: maliny do dekoracji Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtko, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowujemy cienko

Czerwona Porzeczka
Pszenno- żytni chleb na serwatce z surowymi ziemniakami 159

Składniki: (na 1 duży bochenek)   Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 5 łyżek letniej serwatki (tej pozostałej po twarogu- klik ) 1/2 łyżeczki cukru 40 g mąki pszennej   Ciasto: 200 g mąki pszennej typ 650+ mąka do podsypywania ciasta 200 g mąki żytniej typ 720 cały powyższy rozczyn 200 ml letniej serwatki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu

Nastoletnie Wypiekanie