proste ciasto - 15398 przepisów (strona:625/1027)

Makaron z białym serem na słodko 140

Taki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na

kuchnia doski
Sałatka litewska 196

Dzisiaj bardzo stary przepis, który przypomniał mi się podczas ostatniej wizyty mojej rodziny z Wilna. Zawsze tak jest, że jak wujek przyjeżdża do Polski

Niezły Młynek
Przyprawa korzenna do piernika 174

Składniki :40 g kory cynamonu, może być zmielona2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru1 całe ziarno gałki muszkatołowej15 ziaren ziela angielskiego2 łyżki goździków2 łyżeczki ziaren kolendry - ja dałam

Proste Potrawy
Orzechy w czekoladzie- walentynkowa propozycja 172

Składniki : dowolna ilość orzechów czekolada gorzka  Przygotowanie : Czekoladę pokruszyłam i rozpuściłam w łaźni wodnej Jeszcze w gorącą włożyłam obrane kawałki orzechów, mieszałam stopniowo wkładane orzechy

Proste Potrawy
Lubimy Kwiatki i Świeczki - Zróbmy sami pływające świeczki 161

Lubisz kwiaty ? http://stylowi.pl/1655730 Wykonaj sama swoją własną dekorację z kwiatów i to nie musi być wielki bukiet w wazonie :) Wystarczą naczynia domowe szklanki, słoiki

Niezły Młynek
Domowe puree z dyni 224

placków, którym chcemy nadać lekkiej słodyczy. Kolejny rodzaj dyni, którą mogę polecić to dynia piżmowa, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i beżowej skórce. Z jej słodkiego, delikatnego miąższu przygotujesz pyszne ciasta a także świetną zupę krem. Sposób przechowywania musu dyniowego Puree z dyni można przechowywać na kilka sposobów. Po upieczeniu i zmiksowaniu można je przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić, zamknąć(...)razu przygotować jej większy zapas. Dzięki temu, w każdym momencie, kiedy przyjdzie Ci ochota na danie z dodatkiem musu dyniowego będziesz mieć go zawsze pod ręką. Sprawdź jak proste jest przyrządzenie puree z dyni i zrób zapasy na całą zimę! :) Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mojego Instagrama , dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście

Book of spells
Leniwe z ricottą 115

smaczny, prosty w przygotowaniu i szybki obiad na słodko. W towarzystwie świeżych truskawek i bitej śmietanki super smakuje-dzieci będą zachwycone. Polecam Składniki: 250 g ricotty jajko cukier wanilinowy (16g) ok. 1 szkl mąki pszennej + do podsypania oraz : 2 l wody łyżka oleju łyżeczka soli Przygotowanie: Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrem a następnie dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort z owocami 155

Szykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając

Programista w kuchni
Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 189

wyborny i zawsze się udaje. DOMOWY CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ Do przygotowania chleba potrzebujemy aktywnego zakwasu żytniego. Zakwas to nic innego jak drożdże dzikie, który przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz czystego słoika, letniej przegotowanej wody i mąk żytniej typ 720. Do słoika dodaj 3 czubate łyżki mąki i dodaj wodę, tak aby powstała gęsta masa, konsystencji śmietany. Przykryj(...)gazą i odstaw na 24h. Po tym czasie powtórz czynność, i tak przez  4- 5 dni. Mając zakwas możemy zacząć robić zaczyn na chleb.  ZACZYN NA CHLEB. CIASTO NA CHLEB. 120-150 ml zakwasu wymieszaj z 170 g mąki żytniej typ 720, dodaj trochę wody przegotowanej o temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien być bardziej gęsty niż sam zakwas

SMYKWKUCHNI
Pieczony kalafior 130

obieramy z liści, myjemy i wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Pieczemy aż będzie miękki. Z mąki, wody, dużej ilości papryki oraz innych ulubionych przypraw robimy gęste lejące się ciasto. Kalafior wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż lekko ostygnie i smarujemy go ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu aż ciasto zrobi się rumiane

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 203

ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Smacznego! We wrześniowej piekarni udział wzięli: Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste

Stare Gary
KRUCHE CIASTECZKA 99

mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli  Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować

Zrób to smacznie
KRUCHE CIASTECZKA 172

mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli  Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować

Zrób to smacznie
Bułeczki śniadaniowe 111

mąki 12,5 gram świeżych drożdży 175 ml mleka 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 35 gram cukru 1 jajko Wszystkie składniki, oprócz jajka wymieszać i zarobić na jednolite ciasto. Wyrabiać po tym czasie jeszcze 15 minut. Miskę oprószyć mąką, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie podzielić na części, uformować bułeczki

Czerwony Gupik