się też ze mąka pszenna Szadkowską jest najlepsza na rynku, choć nigdzie nie jest reklamowana, a może właśnie dlatego...Wracając do chleba - tym razem użyłam przepisu na prosty chleb pszenny oczywiście standardowo zmieniając go o tyle, że pomieszałam różne mąki (pszenną i żytnią).Eksperymentuję również z różnymi opcjami wysypywania formy, wiem już ze super jest mąka razowa(...)razem natomiast wysypałam natłuszczoną blachę kaszką manną. Efekt ciekawy, zwłaszcza wizualnie na skórce chleba. Jedno jest pewne - nigdy nie będę już używać bułki tartej, nawet przy pieczeniu słodkich ciast
Z butelką mleczka w tlepszenicznej. Mąka kukurydziana jest ogólnie dostępna i nie tak droga jak mąka kokosowa czy migdałowa.Chleb ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak. Wykonanie jest bardzo proste, więc powinno zachęcić wszystkich, którzy mają na niego ochotę.Składniki; 6 dag drożdży 1 łyżeczki cukru 30 dag mąki kukurydzianej 1-2 jajka 300 ml mleka Sól Kminek Drożdże rozetrzyj(...)cukrem, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki kukurydzianej dodaj rozczyn, jajka, lekko podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. U mnie wersja
Apetyczna babeczkalaska wanilii + gruszka Przygotowanie zaczynamy od zrobienia kremu waniliowego - jednego z najbardziej klasycznych dodatków cukierniczych z kuchni francuskiej. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste, za to efekt - pierwszorzędny. Żółtka mieszamy trzepaczką z cukrem pudrem, dodajemy mąkę, W rondelku zagotowujemy mleko z laską wanilii, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli(...)chwila nieuwagi skutkuje pojawieniem się grudek. Krem przelewamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, co zapobiegnie powstaniu kożucha i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, możliwie jak najszybciej, żeby nie ocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy w mniejsze kulki
sama złodyczŚwiąteczne babeczki to pyszna, słodka niespodzianka dla Waszych najbliższych! W tamtym roku na blogu pojawił się przepis na babeczki mikołaje, w
KuchniaWeDwoje.plCzasem w życiu potrzebny jest minimalizm, skromność i rezygnacja z przepychu :) Taki właśnie jest nasz dzisiejszy przepis czyli nasze pierwsze eksperymentalne brownie. Żeby było wiadomo, kto
Candy PandasSałatka w tortilli – pyszny pomysł ! Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli. Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej
Kuchnia na wzgórzuPrzedstawiam Wam efekt mojego eksperymentowania z sushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można
kulinarnyJaSkładniki : wychodzi 10 naleśników o średnicy 20 cm 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4
Proste PotrawySkładniki : puszka kukurydzy 1 duże wędzone udo kurczaka puszka krojonego ananasa majonez + jogurt, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy Kurczaka pokroić w kostkę
Proste Potrawysię w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa. To takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść na raz za dużo, ale po chwili człowiek i tak ma ochotę na więcej. O tym, że czekolada to najlepszy z afrodyzjaków, z pewnością(...)czekolada dominuje w tym deserze. Całość udekorowałam różowymi, bezowymi serduszkami z wodą różaną i różanymi płatkami. Jestem tą dekoracją szczerze zachwycona; mam ochotę wykorzystać ją ponownie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a prezentuje się naprawdę wspaniale. Oczywiście, sernik bardzo malowniczo pękł, ale... Nie ma to najmniejszego znaczenia. Smakuje obłędnie! Sernik czekoladowo-różany na spodzie brownie Składniki: (na tortownicę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiski wsypujemy mąkę pszenną, sodę, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy maślankę, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście). Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć(...)ładnie urosnąć. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy Smacznego Bonus Przepis na szybki deser czekoladowy z mango Mango w lekkim syropie jest też idealne do czekoladowych deserów Tu prosty na bazie śmietanki 30%, odrobiny mleka skondensowanego niesłodzonego i czekolady Coś ala gęstsza wersja gorącej czekolady na zimno. Podgrzewamy w garnuszku 120 ml śmietanki z 80 ml mleka skondensowanego. Zdejmujemy
Słodkie okruszkiukładamy dość ciasno truskawki (zwężającym się końcem do góry). Luki między nimi dokładnie wypełniamy połową kremu (najłatwiej zrobić to szprycą, wciskając krem między owoce), wierzch wyrównujemy. Układamy drugi blat ciasta, nasączamy go pozostałym pączem, znów wykładamy truskawki i resztę kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godz., ale można również na dłużej. Na tym etapie można(...)Smacznego! Jak stworzyć dekoracje z czekolady? Czekoladowe dekoracje tortu są proste i niezwykle efektowne. Przy pomocy czekolady można tworzyć skomplikowane wzory i napisy, a wcale nie jest to takie trudne. Jeśli chcemy w ten sposób ozdobić wierzch tortu, wystarczy ze sztywnego kartonu wyciąć kształt odpowiadający kształtowi formy do ciasta (najlepiej ją po prostu odrysować) i narysować lub napisać
Ratunku obiadKlasyczne knedelki ze świeżymi truskawkami, okraszone bułką tartą z masełkiem to doskonały pomysł na prosty, ale smaczny i sycący prawdziwy domowy obiad. Składniki: 1kg obranych ziemniaków 2 szklanki pszennej mąki 2 łyżki ziemniaczanej mąki 1 jajko 500g dużych truskawek cukier 4 łyżki masła bułka tarta sól Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Przełożyć(...)dużej miski, dodać mąki, jajko, sól, łyżkę cukru i zagnieść do postaci gładkiego, elastycznego ciasta. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zasypać 2 łyżkami cukru. 3. Z gotowego ciasto formować cienkie placuszki o średnicy około 7-8 cm, na których umieścić po jednej całej truskawce, a następnie zlepić w kulkę. 4. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około
Szalona Kuchnia Ewelinydodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia Masę mieszamy z częścią owoców Smażymy z obu stron po ok. 2 min. z każdej strony Posypujemy, cukrem pudrem i owocami. Ciasto na ostatnie placuszki było dość gęste, dodałam ok. pół szklanki mleka ryżowego by ciasto było rzadsze. Ale ogólnie ciasto jest gęste od samego początku
Proste PotrawySzybkie i nie do popsucia – kopytka z kaszy jaglanej zawsze się udają! Te kopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają
Karo in the Kitchen