proste ciasto - 15398 przepisów (strona:638/1027)

Degustacja w BelEtage 233

kluseczki smakowite, a sos świetnie dopełniał całość. Słodko-kwaśny, lekko korzenny, ale przy tym nie dominujący w potrawie. Powiem, że taki sos mogłabym wyjadać łyżką, polać nim lody lub ciasto – był po prostu pyszny!  Miałyśmy też przyjemność poznać szefa kuchni – pana Artura Górę, który przygotował dla nas to pyszne menu, jak również dyrektora hotelu – pana Marcina Ankiersztejna, który osobiście(...)kolacja nam smakuje.  Zapowiadając deser dyrektor hotelu powiedział, że jest bardzo ciekawy naszej reakcji, gdyż zazwyczaj wywołuje on (deser oczywiście;) na gościach wielkie Wow! Miało być to coś prostego, ale zaskakującego. Tonęłam w domysłach: płonące owoce? smażone lody? Z tymi lodami muszę powiedzieć, że byłam blisko;) I rzeczywiście – deser wyglądał zjawiskowo! Były to orzechowe lody zapieczone w bezie

Obiad gotowy
Pierniczki 138

łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski  i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Bułeczki pszenne 109

posypania Sposób przygotowania Drożdże i cukier dać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wieszać i odstawić na 10 min. Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać

Pink Envelope
KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 136

różana bądź inna dowolna marmolada Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do masła. Ręką wyrobić ciasto. Odrywać kawałki i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zrobić palcem dziurkę w każdej kulce i nadziać ją marmoladą różaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około

Zrób to smacznie
Bułki do hamburgerów z sezamem 111

Dziś polecam bardzo proste do zrobienia bułeczki do hamburgerów, choć w zupełności do zwykłych kanapek mogą być.  Przepis bardzo prosty, wystarczy wszystko wyrobić i odstawić. Przepis znalazłam na blogu  Szefowa w swojej kuchni . Składniki: 680 g mąki pszennej 200 ml wody 200 ml mleka łyżeczka cukru 7 g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko(...)sezam do posypania Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki wsypać do miski. wyrobić i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto podzielić na około 10 części, uformować kulki i lekko je rozpłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około

Ewusiowe Smaki
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 184

Korzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak i aromat suszonych wędlin a szynka szwarcwaldzka jest jedną z moich ulubionych. Idealnie pasuje do tarty ze szparagami gdyż nadaje szparagom specyficznego, lekko słonawego smaku - pychota! Polecam - tarta ładnie się prezentuje i można(...)jeść zarówno na ciepło jak i zimno. W wersji mini idealnie się sprawdzi jako oryginalna przystawka. Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: klika szparagów obranych i blanszowanych (patrz poprzedni przepis) tyle samo plastrów szynki co szparagów 5 łyżek śmietany żółtko łyżeczka startego parmezanu

sierotka maRysia w kuchni
Słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. 157

nabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda, że to wszystko brzmi logicznie? : ) Z oryginalnego ciasta jogurtowego została chyba tylko ilość mąki i jajek, tych ostatnich nie udało mi się sprawnie niczym zastąpić – próbowałam zastąpić je olejem kokosowym, ale nic dobrego z tego nie wyszło…poza tym, ilość(...)która zastąpiłaby jajka jest jak dla mnie przerażająca. Na razie więc będzie z jajami…w sam raz na niedzielne śniadanie z jajem, czyż nie? : ) Ten przepis jest niesamowicie prosty. Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do keksówki, wkładamy do piekarnika i czekamy, aż wyrośnie! Składniki: 3 jajka 0,5 szklanki mleka kokosowego 0,5 szklanki mleka ryżowego (użyłam waniliowego z Rosmanna

Fill The Bowl
Weekend ! Czas na coś trudniejszego :) 141

było elastyczne, dodajemy łyżeczkę imbiru. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować.  Nożem  kroimy ciasto na kwadraty o boku 5-6 cm. Nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy rogi ze sobą tworząc kwadratowe sakiewki.  Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jak klasyczne pierogi, czyli(...)wypłynięcia, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas. Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym. Jest to bardzo proste i tanie danie, jednak niezwykle smaczne. Osobiście przepadamy za tymi pierożkami :) Mamy nadzieję, że również posmakują Wam i  będziecie  często je robić u siebie w domu :) Życzymy smacznego

vegetanie
Bułeczki pszenne razowe 127

chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu i bardzo smaczne bułeczki razowe. Składniki: - 1 ½ szklanki mąki pszennej; - 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej; - 1 ½ szklanki wody; - 15g świeżych drożdży; - 3 łyżki oleju rzepakowego; - 3 łyżki słonecznika(...)obtoczenia; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozprowadzić niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, słonecznik (3 łyżki) i wlewamy drożdże. Dodać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt. Dla ułatwienia ręce

dom-agi.pl
Domowy ekstrakt waniliowy 191

kupnych buteleczek, czy tak popularnego u nas cukru wanilinowego. Zrobienie go jest dziecinnie proste, a wychodzi taniej niż kupno gotowego. Można go trzymać przez wiele miesięcy i jak wódka się nie psuje, a wręcz przeciwnie aromat jego się zwiększa. Ekstrakt stosuje się do aromatyzowania ciast i deserów, co serdecznie polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PROSTY CHLEB Z GARNKA 147

jednego dodałam ziarna ( podpatrzone u Joanny ). Najsmaczniejszy ponoć wychodzi z garnka żeliwnego, ja jednak jeszcze takiego nie posiadam i skuszona doświadczeniem dziewczyn upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Upiekł się doskonale! PROSTY CHLEB Z GARNKA / wg EWY 350 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli (dałam 1,5 ) 1,5 łyżeczki oliwy 20 g świeżych(...)miski wsypać obie mąki, sól, oliwę, resztę ciepłej wody i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wymieszać łyżką, a gdy masa będzie zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki wody. Miskę z ciastem chlebowym owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Ciasto dość mocno urośnie, więc polecam większą miskę. Następnego dnia rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb

Pieguskowa Kuchnia
Ciasteczka cynamonowe 150

Chrupiące, pachnące ciasteczka cynamonowe gotowe w kilka minut. Umilą każdy jesienno-zimowy wieczór. Czas wykonania: 1 h (20 min przygotowania + 3 partie po 

KuchniaWeDwoje.pl
Piernikowe Herbatniki Z Mąką Gryczaną 257

Pyszne, chrupiące i z nuta piernikową. Chrupie je o każdej porze, nawet nocą ;) tak mi smakują, a no nie tylko mi oczywiście dlatego polecam wam ten

Gotowanie...to proste !
KRUCHE ROGALICZKI Z MARMOLADĄ 155

Do przygotowania tych rogalików potrzebne są trzy tylko składniki.Rogaliki są przepyszne.Jako nadzienie trzeba użyć marmolady nie np.dżemu bo dżem wypłynie podczas pieczenia albo użyć

Mała w garnku miesza
Chleb marchwiowy z orzechami 140

Na zaproszenie Amber z bloga Kuchennymidrzwiami . pl   piekłam chleb marchwiowy. Przepis nie był skomplikowany :) 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania ( u mnie

Proste Potrawy