Czwartek, a co za tym idzie - kupujemy bądź sami robimy pączki, albo faworki. Ja postanowiłam troszkę prędzej obchodzić to święto z racji tego, że uwielbiam pączki, przygotowałam dla Was prosty przepis na te słodkości. Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 60 g drożdży 400 ml mleka 60 g margaryny do pieczenia 6 żółtek Przygotowanie: Drożdże łączymy(...)ciepłe miejsce na 20 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego podgrzane mleko, 2 łyżki cukru, mąkę roztopione i ostudzone masło oraz żółtka. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Dolny placek delikatnie "stemplujemy" wykrawaczem
My World by Dagmara RekNajważniejsza jest proporcja mąki w stosunku do ziemniaków. Ja stosuję proporcje wg. mojej mamy. Nie ważne jaką ilość ziemniaków ugotujecie, ważne jest aby mąki było ¼ a 3/4 ziemniaków. Prostym sposobem odmierzania jest zrobić na stolnicy koło z wyciśniętych przez praskę ziemniaków, podzielić go na cztery części, odsunąć na bok jedną część i uzupełnić puste miejsce mąką(...)prostu suche. Trzeba pamiętać, że przeciskamy przez praskę gorące ziemniaki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i odparowania. Dopiero potem dodajemy mąkę i resztę składników. Jeżeli mamy już pięknie wyrobione ciasto pokrojone na zgrabne… można powiedzieć romby J wrzucamy na gotującą się wodę i czekamy aż wypłyną do wierzchu, po czym od razu wyciągamy łyżką cedzakową. Nie przetrzymujemy
Kulinarne przemysleniaPizzerinki na wieczór w gronie przyjaciół. Myślę, że z tego zestawu każdy znajdzie coś dla siebie. Proponowane smaki to: I. Peperoni (ostra
KuchniaWeDwoje.plDziś na blogu gości niezwykły mus kawowy z bezowymi duchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser
Poezja smakuCzasami jak zostanie nam z obiadu zsiadłe mleko robię właśnie takie racuszki. Rosną grubiutkie więc możemy je rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub miodem gdyż same
Gotowanie...to proste !najlepszych ciasteczek,jakie kiedykolwiek robiłam :-) Wspaniałe, kruchutkie i bardzo pyszne, muszę przyznać,że trochę przypominają mi w smaku sklepowe biszkopty,ale zdecydowanie lepsze :-) Przepis jest bardzo prosty i BAAAAARDZO wydajny. Z tej proporcji wychodzi masa ciasteczek. oprócz przepisu,pokażę Wam jak bez użycia foremek można zrobić ciasteczka w kształcie łabędzi. Wyglądają wspaniale i wzbudzają zachwyt,każdego kogo poczęstujecie(...)świeżych drożdży -2 dkg amoniaku -1,5 szklanki cukru -2 szklanki mąki pszennej tortowej -6 jajek -100g roztopionego masła lub margaryny *dodatkowo 2-3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta jest banalne :-) Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy drożdże-miksujemy. Dodajemy amoniak, mąkę,i roztopione masło lub margarynę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Miskę z masą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWięc po raaz drugi na blogu kluski śląskie tym razem z sosem pieczarkowym ; )) Potrawa bardzo sycąca ale również prosta i szybka. Polecam wszystkim łasuchom . Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Sos: Pieczarki 1 cebula pieprz sól liście laurowe łyżka masła jogurt naturalny Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć(...)miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę
PychotkaaaProste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają(...)się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Składniki: 500 g twarogu 2 jaja (dałam L) 50 g mąki plus trochę do podsypania 2 łyżki cukru waniliowego do podania do wyboru: cukier puder, śmietana, konfitura, dżem, ulubione owoce
Pełny talerzsię zje jedną sięga się po następną. Jest może przy nich więcej pracy, ale warto choć raz na jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od Sary Lewis z "The bread book". SKŁADNIKI : (9-10 szt) 500 g mąki pszennej (używam tym 650) 2 łyżki cukru 1 łyżeczkę soli 1/1/4 łyżeczki(...)sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1-1/5 do podwojenia swojej wielkości
Basia w kuchnijednak miałam pisać. Przechodząc obok budki z goframi.......... Ten zapach...... Wróciłam do domu i pierwszą rzecz jaką zrobiłam to gofry. Ku uciesze nie tylko mojej, ale i rodzinki. Przepis prosty, gofry chrupiące i smaczne. Składniki: 1,5 szklanki mleka 3 jajka 7 łyżek oleju 290 g mąki 2 łyżki czubate cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli(...)borówki lub inne owoce Do miski wlać mleko, dodać jajka i cukier. Wszystko roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól i dokładnie ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (wszystko zależy od wielkości jajek, mąki) dodać odrobinę mąki. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy i najlepiej w takiej o dużej mocy. Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem
O kuchni z uczuciemFajne, smaczne i bardzo proste ciasteczka z twarogu sernikowego, w smaku przypominające trochę ciastka francuskie. SKŁADNIKI: 150 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli twaróg jest rzadki) 3 łyżki cukru z wanilią 1 szkl twarogu sernikowego (z wiaderka) szczypta soli jajko do posmarowania ciastek (może być samo białko) cukier kryształ do posypania ulubiona(...)konfitura (u mnie jagodowa) ewentualnie 1 banan 1. Masło posiekać z mąką, cukrem i solą. Dodać twaróg i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Ciasto rozwałkować na ok 4 mm. 2. Rurki z konfiturą jagodową : rozwałkować okrąg, podzielić na trójkąty, przy szerszym końcu wyłożyć konfiturę, zwinąć rurkę. 3. Trójkąty z bananem : banana pokroić na plasterki, z ciasta
Kto ugości moich gości?wiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! 'oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej' Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła - 1 jajko(...)łyżka cukru - cukier puder do oprószenia - 1 l oleju Ser przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać
CookYourselfmiłości do pancakes'ów. W każdą sobotę nabieram ochoty na nowe, szybkie placuszki z pysznymi dodatkami. Są jedną z moich ulubionych propozycji na weekendowe śniadania - błyskawiczne i tak proste, że nawet początkujący dadzą sobie z nimi radę :) Dziś zapraszam na jaglane placuszki, podane z jogurtem naturalnym, bananem, polane gorącą gorzką czekoladą... wystarczająco zachęceni? Składniki : 3 łyżki mąki jaglanej(...)wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : banan, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blog