Szybka, prosta, sycąca i co najważniejsze smaczna Kaszę możecie wzbogacić również np. o żurawinę lub rodzynki. Spróbujcie Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej około 1 – 1 i 1/2 szklanki wody duża szczypta cynamonu 1 opakowanie jabłka suszonego bez skórki z cynamonem Amkez około 1 łyżka syropu korzennego z miodem* *użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można
Słodkie okruszkibanalnie prosty - liczą się tylko chęci! W domowej tortilli nie znajdziemy żadnej chemii i konserwantów. Tylko 4 składniki i gotowe! Składniki na 9 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 160 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Do miski przesiewamy mąkę oraz wsypujemy sól. Wlewamy olej, dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy gorącą wodę i zaczynamy zagniatanie ciasta. Zagniatamy około
VioletoweKucharzenieinne przepisy na tego typu danie: Quiche ze szpinakiem i serem mozzarella Quiche z serem kozim i pomidorami Quiche z porem i pieczarkami Quiche z boczkiem i cebulą Składniki: Ciasto: jajko łyżka mleka 150 g masła 250 g mąki łyżeczka soli Nadzienie: 250 g wędzonego boczku 200 g sera Gruyère (można zastąpić Emmentallerem) 3 jajka 200 ml śmietany
Delusional Trinegarnka wlewamy wodę, dodajemy: masło, cukier i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, tak długo aż składniki się połączą i powstanie kula. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia, następnie wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Do rękawa cukierniczego z gwieździstą końcówką przekładamy ciasto. Na rozgrzany olej wyciskamy długie ciastka. Smażymy
Sama słodycz i szczypta chiliwięc przepis prosty, a jednocześnie gwarantujący sukces: brownie . Bardziej czekoladowe od samej czekolady; z odrobiną tylko mąki dla związania całości, opiera się właśnie na czekoladzie i jajkach. Wychodzi więc obłędnie kremowe, kleiste i rozpływające się w ustach. Pełna rozkosz gwarantowana, a chwila czekoladowego zapomnienia w ponury, listopadowy wieczór, jest jak najbardziej wskazana. Razem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplacki z serka wiejskiego :) Na 4 porcje: 500 g serka wiejskiego 1 szt jajko 1-3 łyżki mąki (dowolnej) Serek mieszamy z jajkiem i dodajemy tyle mąki, aby ciasto było gęste, jak na racuchy. Placki smażymy na patelni bez tłuszczu lub dodając go bardzo mało. Dużo tłuszczu sprawia, że placki momentalnie się rozlewają i przypalają. Można podawać wytrawnie
Kucharzycamnie zbawieniem. Prosty i szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza
Blendmangodziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 stopni przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210 stopni. Smacznego Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste
Codziennik Kuchennymnie zbawieniem. Prosty i szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza
Blendmanwyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki. Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać ok 1 godz.- po takim czasie przebywania w lodówce, nabiera on gęstej- a jednoczesnie delikatnej konsystencji puszystej pianki. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Krem truskawkowy – wykonany przez DomoweTorty.com Artykuł Krem truskawkowy-prosty,szybki i pyszny
Domowe Tortyprosta i gwarantuję, że KAŻDEMU ciasteczka się udadzą ;) Składniki: 250g mąki pszennej 100g miękkiego masła 2 żółtka (lub 1 jajko) cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli nie macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto
Spektrum Smakuprzepis jest prosty, szybki do przygotowania a ciasteczka są bardzo maślane i pyszne. Składniki: 300 g mąki krupczatki 100 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 łyżki śmietany lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć
Mama GotujeProsty obiad w staropolskim stylu. Składniki: ok. 100g boczku wędzonego (spokojnie można więcej, jak ktoś chce) ok. 200g kapusty kiszonej tarty ser (wedle uznania) 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypta soli pieprz czarny, tymianek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy do niej jajka. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite dosyć gęste, ciasto. W rondlu gotujemy
Gotuj z Rumcajsemprostą, idealną na ciężkie dni. Babeczka owsiana ze śliwkami (porcja na dwie duże kokilki) 8 łyżek płatków owsianych 3/4 szkl. dowolnego mleka 2 jajka 8 śliwek bakalie Wieczorem zalać płatki mlekiem i dodać rozbełtane jajko. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano rozgrzać piekarnik do 200 stopni, kokilki wysmarować tłuszczem, wlać na dno trochę ciasta, wsypać odrobinę bakalii
Przepysznik - BLW i nie tylkodużo. Jest prosty w wykonaniu. Oto potrzebne składniki : 450 g przesianej mąki pszennej 250 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego 180 ml. pełnotłustego mleka Całość połączyć i odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać łyżeczkę miodu, łyżeczkę drobnej soli i 1,5 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( gęstego i dokarmionego przynajmniej 12h wcześniej). Całość wyrabiam ręcznie około 10 minut - ciasto jest luźne
apetytnapieczeniedobry (i prosty) przepis. 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki żytniej typ 2000 100 g zakwasu żytniego 400 ml wody 100 g suszonej żurawiny 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką. Nie musimy dokładnie wyrabiać ciasta, tylko tyle
Marder&Marder Manufacturebardzo proste, a smakują wyśmienicie! Składniki: ½ kg mąki pszennej 2 dag drożdży 30 dag gotowanych ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżeczka soli olej do smażenia 20 dag sera żółtego 200 ml gęstej śmietany Wykonanie: W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne
Tradycyjna Kuchniapszenne na tortillę. Przepis prosty, robi się szybko i smakują jak te kupowane w sklepie. Polecam! "Składniki:600 g mąki pszennej300 ml ciepłej wody2 płaskie łyżeczki soli2 łyżki smalcuSposób przygotowania:Mąkę pszenną przesiewamy razem z solą do miski. Dodajemy wodę i smalec. Wyrabiamy (można to robić ręcznie, ja to jednak robię za pomocą robota kuchennego).Ciasto dzielę na kilka części
Słodkie Przyjemnościnaprawdę bardzo proste do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Można je tak jak ja (i moja Druga Połówka, która kleiła je razem ze mną :)) zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować.Składniki (na ok. 100 sztuk):Na farsz:3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)3 średnie jajka (M)bułka tarta (opcjonalnie)sól, pieprzNa ciasto
Zakręcony Widelecaromatycznymi jagodami.Pomysł na prosty, ale dość pracochłonny obiad - ...jednak efekt końcowy jest tego wart. Pierogi z Jagodami - Składniki: (ok. 60 pierogów)600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliok. 500 g jagódcukier puderśmietana (ok. 200 g) Pierogi z Jagodami - Sposób przygotowania:Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską
Słodka StronaSzybkie, proste i bardzo czekoladowe. Przepis Nigelli Lawson. Reklama tych babeczek jest naprawdę zbędna. Uwierzcie mi na słowo - są spektakularne w smaku. Składniki: 1 3/4 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3/4 szkl cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szkl oleju 1 jajko 3/4 szkl czekoladowych groszków do ciasta
Malinowe PocałunkiMożna by nazwać te ciasteczka....RAZ - DWA i gotowe!, ekspresowe pachnące czekoladą ciasteczka w kilka chwil. Przygotowanie banalnie proste i łatwe, składniki wszędzie dostępne. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać w puszce lub w słoiku przez długi czas. Składniki: 2.5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 22 dag masła(...)czekolady 1/2 łyżeczki sody 1. Składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto.2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy, aby równomiernie się rozłożyła.3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury rozpuszczą się na boki.3. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaprosty. Składniki: 1 i 1/2 kg brzoskwiń 1 litra wódki 1 kg cukru 1. Brzoskwinie obieramy i kroimy na drobne kawałki, przesypujemy cukrem, zalewamy wódką. Słój zamykamy bawełnianym, lnianym lub jedwabnym materiałem, alby był dostęp powietrza. 2. Po 10-12 tygodniach zlewamy nalewkę, a owoce przekładamy do słoiczków i z powodzeniem możemy je wykorzystywać do ciast
Apetyczna babeczkapyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki do przygotowania. Składniki na biszkopt: 75 g ryżu lub mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią(...)całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty każdy. Każdy blat biszkoptowy nasącz wybranym mlekiem, posmaruj musem (nie za dużo, aby nie wyciekał pod naciskiem kolejnej warstwy ciasta) i ponownie nakłada następny blat, aż do wyczerpania. Całość wykończ ubitą śmietanką kokosową (z mleczka kokosowego z puszki wybierz tylko gęstą część, a następnie ubijaj mikserem do uzyskania puszystej bitej
Zdrowie na języku :Pjest wilgotny, po 3 dniach smakuje jak prawie świeżo upieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę, że będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie(...)wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem (ja ciasto wyrabiałam
moj przepis naWchodząc wczoraj po pracy do sklepu wiedziałam tylko, że chcę przygotować coś na ciepło ( przy okazji miał to być mój obiad lub kolacja :P). Spojrzałam na gotowe ciasto francuskie a gdy wzięłam je do ręki spadł na mnie grom z jasnego nieba w postaci pomysłu na przekąskę :D W następnej kolejności wpadł do koszyka kremowy ser brie(...)godziny. I zniknęły z prędkością światła, gdy tylko pojawiły się na stole. Rodzinka pałaszowała ze smakiem. Ja preferuję podać je polane keczupem ale solo też są wyśmienite. Proste, tanie smaczne, inne niż sałatka i ekspresowe. Da się? Jak nie, jak tak hehe :D Tak biadoliłam, że nie wiem co mam a wyszło mi coś genialnego
My simple kitchenAż sama jestem zdziwiona, że wcześniej nie pokazałam Wam tego przepisu, a przecież robię go od lat!Ten wyśmienity placek, to nic innego, jak pieczona manna
Kraina Miodem Płynącaszklanki sezamu, słonecznika, orzechów i dyni Dobrej jakości bakalie znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Całość wymieszać dokładnie dłonią. Podzielić na połowę. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ciasto w blaszkach na 4 do 6 godzin (można zostawić nawet na cały dzień). Po czasie ponownego wyrastania piec w 220-230 C. przez
Apetyczna babeczka