Idealny na podwieczorek lub kolację, lekki, banalnie prosty w przygotowaniu omlecik biszkoptowy na pewno posmakuje każdemu. Dodatek wspaniałego dżemu figowego i orzechów włoskich dostarczy nam niebywałej przyjemności dla podniebienia. Składniki: 60g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam brązowy ryż w młynku do kawy) 1 jajko 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżeczki dżemu figowego 10g orzechów włoskich Olej kokosowy do smażenia Sposób(...)przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę. Do żółtka dodajemy mąkę oraz ksylitol, potem białka. Ciasto delikatnie mieszamy łyżeczką. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wylewamy ciasto, smażymy aż się zarumieni, następnie nakładamy dżem figowy i posypujemy orzechami. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comobtaczania Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Nadal mieszając - dodać jajko i miód. Wsypać, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. (Ciasto powinno być miękkie i odrobinę lepkie.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i opcjonalnie obtoczyć je w cukrach (1 kulka - 1 rodzaj cukru). Kuleczki ułożyć na blasze wysłanej
Di gotujebardzo lubię takie połączenia. Praktycznie z tych samych składników zrobiłam dwa wspaniałe śniadaniowe przepisy i kolejny już do kolekcji przepis na owocowy koktajl! Zmiksowałam koktajl marchewkowo - pomarańczowy i przygotowałam prostą sałatkę z kuskusem, którego tak dawno nie jadłam, a mam spore zapasy przeróżnych kasz, więc będzie się działo! Kuskus świetnie smakuje w połączeniu nie tylko z mięsem(...)znajdziecie oczywiście na blogu! Oto niektóre polecane przeze mnie połączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Składniki
Moja smaczna kuchniaKopytka to szybkie i proste danie, ale kto ich nie lubi, jedni wolą gotowane a inni odsmażane ale w każdej postaci są przepyszne. Kopytka Składniki: - 1 kg ziemniaków - 300-350 g mąki - 1-2 jajka - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy(...)oprószamy górę mąką. Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładamy partiami kluski, zamieszamy
Kulinarne życiepomysł. Raz w roku staram się przygotować taki tort, na widok którego moja księżniczka podskoczy z radości. W tym roku znowu się udało :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to prosty pomysł na dekorację domowego tortu – bez użycia masy cukrowej, bez skomplikowanych technik – po prostu smaczny domowy tort przygotowany przez mamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły(...)blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając
Trzeci talerzPropozycja na koniec intensywnego tygodnia. Wykonanie mój mąż. Mój mąż w piątkowy wieczór przygotował mi takie oto jajka faszerowane brokułami, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Były przepyszne
moj przepis naGdy piekłam pierniczki które będą czekały już od teraz do świąt, naszła mnie ochota na jakieś smakowite ciasteczka i padło na te z kasza manna. Ciastek
Gotowanie...to proste !Kolejny bezglutenowy wypiek. Tym razem z dynią! Purée robiłam po raz pierwszy w życiu i w sumie żałuję, że tak późno. To dziecinnie proste! Posłużyły mi przepisy znalezione w internecie. Było tego wiele i właściwie niewiele różniły się od siebie, więc nie będę podawała źródła. W każdym razie najważniejsze, że wyszło. ^^ I na dodatek bez białego cukru! Jako(...)miodu i rodzynek! W sumie sama się zdziwiłam, że cokolwiek mi wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy
Kuchnia EllieKolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania(...)łyżeczki nasion chia 4 łyżeczki mielonego ostropestu 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie(...)można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro , w nim mój przepis
codojedzeniaROBI SIĘ JE BŁYSKAWICZNIE,NIE TRZEBA CZEKAĆ AŻ WYROSNĄ,TANI I PROSTY PRZEPIS-A PRZY TYM SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE SKŁADNIKI: 400ML MAŚLANKI 450 G MĄKI 1 ŁYŻECZKA SODY 1,5 ŁYŻECZKI SOLI DODATKOWO-KILKA PLASTERKÓW SALAMI,KILKA OLIWEK,ŁYŻKĘ OLIWY I ULUBIONE ZIOŁA PRZYGOTOWANIE: MĄKĘ,SODĘ,SÓL,MIESZAMY BARDZO DOKŁADNIE I DOPIERO PO WYMIESZANIU DODAJEMY MAŚLANKĘ(I JAK MAMY CHĘĆ(...)JAKIEŚ SUCHE DODATKI NP.SŁONECZNIK,ZIOŁA,SUSZONĄ CEBULKĘ,ALE NIE JEST TO KONIECZNE) MIESZAMY SZTYWNĄ RĘKĄ NIE UGNIATAMY CIASTA!! W RAZIE POTRZEBY DOSYPUJEMY MĄKĘ,ALE NIE ZA DUŻO WYKŁADAMY NA BLAT POSYPANY MĄKĄ,LEKKO RĘKĄ ROZKŁADAMY NA PŁASKO NASZE CIASTO,NA GRUBOŚĆ OK 2 CM NOŻEM ROZCINAMY NA KAWAŁKI WYKŁADAMY NA BLASZKĘ POSYPANĄ MĄKĄ SMARUJEMY DELIKATNIE OLIWĄ I LEKKO WCISKAMY
Swojskie jedzonkoOstatnio miałam możliwość przetestowania świetnych szybkowarów, które przysłała mi Firma ASTON . W nawale pracy i w fali upałów, przyznaję, że ciężko było mi
Niezły Młynekwiejskie mleko. Mleko będzie na jutro na zsiadłe, a ze śmietany Madzia zrobiła prawdziwe masło. Które właśnie teraz, gdy to piszę, twardnieje sobie w lodówce. Generalnie przepis jest absolutnie prosty. Potrzebujemy: - śmietanę - sól - lodowatą wodę Mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia, dodajemy trochę soli, tak szczyptę, może dwie i miksujemy mikserem około 30 minut, aż zaczną się pojawiać kawałki masła(...)przestajemy miksować. Przez sito odlewamy maślankę, a masło łączymy w jedną kulkę i dokładnie odciskamy. Do nowej miski wlewamy lodowatą wodę, wkładamy do niej kulkę masła i wyrabiamy jak ciasto. Potem zmieniamy wodę na świeżą i robimy to samo. Wszystko po to, aby wypłukać z masła resztki maślanki. Formujemy z masła kostkę, czy jaki tam kształt chcemy i wkładamy
Marder&Marder ManufactureSzybkie, proste i smaczne.. tym razem danie główne. Osobiście po zjedzeniu takiego jednego, średniej wielkości, naleśnika jestem już najedzona. Są sycące, ale nie zapychające. Do tego dania właściwie zawsze używam mięsa pozostałego z rosołu; są wtedy dużo delikatniejsze. Udało mi się, trochę nieświadomie, utrafić z tym daniem w angielski odpowiednik Tłustego Czwartku - dziś Dzień Naleśnika. Wydaje mi się(...)jednak, że anglikom nie spodobałaby się ich moja dzisiejsza wersja. ;] Na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki trochę wody pół łyżeczki soli Na farsz: Całe obrane z kości mięso z rosołu, bądź po prostu ugotowane w wywarze 4 nóżki kurczaka, przyprawy według upodobania Ciasto robimy jak zawsze - jajko, mleko i wodę roztrzepujemy mikserem, dosypujemy sól i mąkę
Kuchenna KontrrewolucyaJeśli nie macie pomysłu na prezent - upieczcie mnóstwo pierniczków, ładnie je ozdóbcie i popakujcie - gwarantuję, że taki podarunek przypadnie do gustu każdemu :) Przepis na te pierniczki jest bardzo prosty - korzystam z niego od paru lat i nie jestem w stanie nawet odpowiedzieć skąd się u mnie wziął. Składniki : 400 g mąki - ja czasem zastępuję część mąki mielonymi orzechami 2 duże(...)szklanki cukru pudru 1 łyżka kopiasta kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na 30-60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na około 3-4 mm (ciastka trochę podrosnę w piekarniku), wykrawamy ciastka i pieczemy przez
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!