słoik dżemu/ powideł łyżka masła szczypta cukru Jajka delikatnie ubić. Mąkę wsypać do miski, do mąki wrzucić szczyptę soli, jajka, mleko i wyrobić z tego łyżką gładkie i elastyczne ciasto. Kluski mają być "rzucane" na głęboką i osoloną wodę. Czyli przed wyrabianiem ciasta, wstawiacie na ogień garnek z osoloną wodą, z dodatkiem kilku łyżek oleju. Kluski rzucamy łyżką do gotującej
Kuchnia smakówszybkie i proste w wykonaniu. Spróbujcie, jak smakuje karnawał w Italii :) SKŁADNIKI (2 blachy - około 40 sztuk) 500 g mąki pszennej 200 g cukru 160 g białego wina półwytrawnego 160 g oliwy extra vergine 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki mieszamy w misce, lub krótko miksujemy. Z ciasta formujemy kulki wielkości
Moje Kuchenne RewelacjeProsty przepis na szarlotkę rzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks . Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale obiecuję, że kolejny przepis na blogu będzie już pozbawiony jagłów. :) Zmodyfikowałam trochę składniki, uprościłam jeszcze bardziej sposób przygotowywania i tak oto powstało bardzo smaczne i pożywne "tradycyjne" ciasto, w którym kasza jaglana
Smakuje zdrowoproblemów, są proste, szybkie i tanie...zatem do dzieła! :D Składniki: 180 g zimnego masła 80 g cukru pudru 225 g mąki pszennej 1 żółtko kilka kropel aromatu waniliowego 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać ekstrakt, żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić
Nastoletnie WypiekaniePrzepis banalnie prosty, a wykonanie byłoby błyskawiczne, gdyby nie drylowanie... Ale warto poświęcić trochę czasu bo efekt jest pyszny :) A zimą będzie cieszył jeszcze bardziej :) Chcąc zachować jak najwięcej walorów zdrowotnych nie dodałam cukru. Zastąpiłam go syropem z agawy i stewią, można dodać też miód. Przedstawiam więc wiśniową frużelinę, czyli wiśnie w żelu - idealne do ciast, gofrów, ciasteczek, deserów
pyszne zdrowościbardzo proste śniadanie :) Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej lub innej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny truskawki nektarynka Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta
Chocolate Muffin BlogKolejny, prosty przepis na słodkie koszyczki wielkanocne... jeszcze zdążycie je zrobić, a do koszyczka możecie włożyć co tylko chcecie :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, po 1 łyżeczce nutelli do koszyczka, bakalie, kolorowe jajeczka, odrobina gorzkiej czekolady, białko do pozmarowania. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka
Aga w kuchniDziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około 25 sztuk: 125 g masła 90 g cukru pudru 1 jajko 200 g mąki pszennej skórka otarta z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego
Made By Mom And Sonsmażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).Tym razem wykorzystamy go do prostych w wykonaniu
Świat Ciastasposób się oprzeć ... proste w formie i wyglądzie. Zapraszam.Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 50 ciastek)3 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru pudru125 g masła125 g smalcu2 żółtka1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaop.cukru wanilinowego Wykonanie: Wszystkie składniki posiekać nożem, albo wyrobić przy użyciu haka w mikserze. Następnie zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce
Walijskie PichcenieMak często wykorzystujemy głównie podczas wypieków świątecznych oraz pieczywa. A szkoda, bo nie tylko jest smacznym dodatkiem, ale może być uzupełnieniem naszej diety. Niebieski mak
kulinarnyJaŚwietna alternatywa dla białych i zamulających naleśników. Oczywiście nie oszukujmy się, nigdy nie osiągniemy tak cieniutkich naleśników jak te z białej mąki, ale chyba nie
Corner With RecipesJeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia ŁukaszaJeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia Łukasza