Świąteczne ciasteczka renifery. 237gorzka czekolada kolorowe perełki cukrowe biały lukier Przygotowanie; Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, Dodać posiekane masło, rozcierać w palcach przez chwilę. następnie dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było za suche wtedy dodać trochę więcej śmietany. Ciasto włożyć do lodówki i chłodzić około pół godz. Następnie wyjąć, krótko zagnieść i wałkować na grubość około
Radość kipiąca uśmiechem.
Bezglutenowe i bezlaktozowe bułki rozetki 197extra vergine 8 g soli 1 roztrzepane jajko Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wsyp do miski powoli wlewaj rozpuszczone drożdże szybko mieszając. Dodaj miód, sól i oliwę i ciasto dokładnie wyrób - najlepiej rękoma. Musi być gładkie i jednolite. Z ciasta uformuj kulę, a następnie podziel ją na ok. 8-10 części. Z każdej uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż
Kuchnia bezglutenowa
Eklery z kremem i malinami 268Opis: Smakowite eklerki z serkiem mascarpone oraz z dodatkiem malin. Są delikatne i słodkie, ale nie przesłodzone. Może się wydawać, że ich przygotowanie jest skomplikowane, ale jest to bardzo prosty przepis. Przygotujemy je na prawdę szybko. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka wody 120 g masła szczypta soli 120 g serka mascarpone 100 g malin (świeżych(...)łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Do rondelka wrzucamy wodę, masło oraz szczyptę soli. Wszystko razem gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy. Ciasto powinno odchodzić od garnka. Odkładamy do ostygnięcia. Gdy ciasto już ostygnie ucieramy je z jajkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyciskamy eklerki o długości
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
MUFFINY 232proszku do pieczenia * szczypta soli * 250 ml mleka lub wody gazowanej * 80 ml oleju * 2 jajka Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie porcje ( w jednej było 2/3 ciasta w drugiej pozostała 1/3). Do mniejszej porcji ciasta dodać łyżkę kakao. Do blaszki do muffinek ułożyć papilotki, wlewać ciemne ciasto
Zrób to smacznie
Pieczony naleśnik z jabłkami 274też czasem pod nazwą dutch baby. Ich jedyną wadą jest to, że pieką się dużo dłużej niż smaży się tradycyjne, jednak są warte tego czasu ! Samo przygotowanie jest banalnie proste. Jeżeli jednak macie ochotę na coś szybszego to zachęcam do wypróbowania placuszków twarogowych z karmelizowanym jabłkiem TUTAJ , albo placuszków z ricotty z grillowaną gruszką i miodem TUTAJ . Składniki(...)łyżki erytrytolu 1/2 łyżeczki cynamonu małe jabłko Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz jabłka) umieszczamy w misce i łączmy ze sobą za pomocą miksera lub zwykłej łyżki tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję- takie jak do cienkich tradycyjnych naleśników. Jabłko obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto przelewamy do żaroodpornego naczynia i na wierzch układamy jabłka. Całość pieczemy w piekarniku
Moja Micha
Prosty chleb pszenny 276Miękki, z grubą skórką.. najlepszy świeży z masełkiem i odrobiną soli. Prosty do zrobienia i nie wymagający wielkiego nakładu pracy. Można go przygotować, upiec wieczorem i mieć świeży na śniadanie. Na 1 bochen : 500 gr. mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży 3 łyżki zakwasu razowego aktywnego ok. 330 ml ciepłej wody łyżeczka drobnej soli Sposób wykonania: Do miski przesiać(...)mąkę, wsypać sól, wkruszyć drożdże, dodać zakwas i wodę. Całość najpierw wymieszać w misce, a następnie przełożyć ciasto na blat oprószony mąką. Zagniatać krótko tylko do połączenia składników. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Następnie ciasto należy odgazować – wbić w nie pięść
Niebieski kubek z kawa
O zajęciach w szkole cukierniczej. Część druga 218podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane. Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż, nie rozpadnie się? Czy smak spełni wymagania? Tym razem cały ten stres odpadł; naszym zadaniem było przygotowanie tortu na wymyśloną przez nas okazję. Mój miał się nadawać na mały(...)dawna marzyłam o przygotowaniu piętrowego tortu, gdy więc nadarzyła się okazja, nie mogłam sobie odmówić! Róże są moją mocną stroną, poza tym wyglądają bardzo efektownie i elegancko. Tort jest prosty, ale takie właśnie podobają mi się najbardziej. Efekty? Nauczyciel był naprawdę zadowolony, a ja dumna jak paw. Ten tort to znów efekt pracy zespołowej; razem z koleżankami przygotowałyśmy tort
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domek z piernika 296kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ja lubię to robić wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym trudniej będzie nam je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Małym nożykiem wycinamy kształty od szablonu – na każdy domek będziemy potrzebować po 2 elementy. Nastawiamy(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone pierniki. Pierniki pieczemy około 5 – 7 min aż będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na „klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia
Ciastkozercy
Tartaletki z zapiekanymi jabłkami i borówkami 211sezon jabłkowy trwa. Dziś zapraszam was na tartaletki z jabłkami i borówkami, które zrobiłam z mamusią. Są szybkie i proste. Borówki jeszcze można kupić. Mama jednak zaopatrzyła nas w sporą ich ilość i mamy je zamrożone. Składniki: 250 g mąki pszennej (typ 480) 80 g cukru 1 jajko szczypta soli 200 g borówki (świeże(...)jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła cynamon Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek
Lili w kuchni
Puszyste placki z jabłkami 500kroić na pół i wyjdą nam ładne okrągłe paserki. Obrane jabłko kroimy w plasterki i wkładamy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry jabłka obtoczone w gęstym cieście. Smażymy z obydwu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placki układamy na talerzu na papierowym ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki podajemy od razu posypując je cukrem(...)smaczne na zimno. Jak pisałam powyżej w przepisie, do placków użyłam wody gazowanej przygotowanej w specjalnym ekspresie, który możemy ustawić na naszym kuchennym blacie. SodaStream to estetyczny, niewielki i prosty w obsłudze ekspres do napojów gazowanych, pozwalający na szybkie przygotowanie pełnego bąbelków napoju. Po prostu wkładamy do niego butelkę, wkręcamy ją, przyciskamy kilkukrotnie przycisk
Kulinarne przygody Gatity
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 275wstawić coś specjalnego. Zastanawiałam się nad ciastami, deserami, w końcu, w tak wyjątkowy dzień jak ten powinnam opublikować coś szczególnego. Po dłuższym przemyśleniu, stwierdziłam, że to nie może być ciasto, gdyż za 3 dni, w moje urodziny takowe mam w planach wstawić. Postawiłam więc, na coś lepszego. Lepszego pod tym względem, że jest to podstawa masy przepisów. Zazwyczaj przez chęć(...)kupnych kostek rosołowych, które nazywane są "niezdrową chemiczną bombą". Jedynym ich plusem jest to, że dzięki nim zyskujemy trochę czasu, ale nic więcej! Dlatego chciałabym Wam pokazać, w jak prosty sposób możemy przyrządzić domowy koncentrat bulionu warzywnego, który starczy nam na dłuugi czas. Jest zdrowszy, obfity w warzywa, wiemy co w nim jest, a przede wszystkim smakuje o niebo lepiej
Be Fit Be Strong
Naleśniki z botwinką i parmezanem 280łyżki 1 łyżkę masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia wlać mleko, wodę, dodać jajka, mąkę , olej, szczyptę soli. Dokładnie zmiksować, wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na ok 15 minut. Po czym usmażyć naleśniki. Farsz Botwinkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzuć do wrzątku na 3 - 4 minuty. Tak przygotowane buraczki wymieszać z pietruszką, czosnkiem(...)upieczone naleśniki nałożyć nasz farsz, zwinąć w rulon i podsmażyć na maśle. Aromaty się połączą, ser rozpuści. Doda też to dodatkowego posmaku. Gotowe naleśniki można posypać dodatkowo parmezanem. Prosty szybki sposób na obiad lub ciepłą przekąskę:) Smacznego
Basia w kuchni
Trzeci chleb 233zachwycona jego smakiem. Teraz go upiekłam sama i mówię Wam - upieczcie ten chleb! Przepis polecam szczególnie osobom jak ja początkującym w zmaganiach z chlebem na zakwasie, ponieważ jest bardzo prosty, a chleb pyszny i jestem pewna, że każdemu się uda! Aha, muszę się pochwalić, że ten chleb powstał z mojego ususzonego, a następnie reaktywowanego własnego zakwasu! Widzicie, jak ładnie urósł(...)ciepłej wody 250g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pszenną graham) 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej chlebowej (ja dałam orkiszowej typ 1050) 10g soli cały wcześniejszy zaczyn od siebie dodałam 30 ml oleju kukurydzianego 1. Wszystkie składniki umieścić w misie
Kuchnia Prezydentowej
Nowa wersja placków z serka wiejskiego 218Dzień dobry! :-) Niedziela jest dla mnie dniem, w którym większość czasu poświęcam na wielogodzinne refleksje sprowadzające się prostego do stwierdzenia: "JUTRO PONIEDZIAŁEK + NIE ZNOSZĘ SWOJEJ PRACY" ;p macie podobnie? może to lekko pokrzywione, ale nie potrafię tego zwalczyć. Przechodząc do rzeczy podaję przepis na moje wczorajsze śniadanie, placki z serka wiejskiego, odrobinę zmodyfikowane. Składniki: duże jajko 3 łyżki otrębów(...)żytnich z zarodkami Skworcu łyżka mielonego lnu 200g serka wiejskiego lekkiego (użyłam Kauflandzkiego :-) ) jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta jaglana ze szpinakiem i kurczakiem 238Przepis prosty, dość szybki, a danie sycące i pełne wartości odżywczych. Przy mojej aktualnej diecie, zbierania masy i budowania mięśni taka tarta spisała się idealnie na dwa posiłki Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal): 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 150 gotowanej piersi kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy(...)szpinaku odrobina kurkumy dla koloru ciasta Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy rozsmarowujemy ciasto równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika na około 25 minut na 200 stopni (przy czym 15 minut na termoobiegu, a 10 na dwóch grzałkach), ciasto musi zrobić się względnie chrupiące
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość