Podobno puszysta i pulchna babka symbolizuje bogactwo ;-), dlatego nie może jej zabraknąć wśród świątecznych wypieków. U mnie na świątecznym stole stanie babka z serkiem
Passion of CookingPlasterki cytryny w syropie to idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienne i zimowe wieczory. Kiedy przy ciepłej herbacie z cytryną i pysznym cieście będziemy mogli rozgrzać
Lili w kuchniZnowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły
SMYKWKUCHNIprzymrozek, a w kalendarzu za chwilę pojawi się grudzień, to czas najwyższy żeby zaproponować Wam coś świątecznego :-) Co powiecie na piernik? Trochę oszukany, ale za to niezwykle aromatyczny, wilgotny, prosty i szybki w przygotowaniu :-) Nam smakuje bardzo, mam nadzieję, że Wy też go polubicie :-) W końcu nie każdy ma czas - mimo zbliżających się świąt - na długie przesiadywanie w kuchni... codzienne(...)składników. Gotową masę przelewamy do keksówki (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Gotową polewą
Czary - gary w kuchniprosta: jest łatwy do przyrządzenia z pospolitych produktów. Smaczny, dobrze smakujący z bardzo szeroką gamą dodatków. Na słodko, na słono - nie ma znaczenia, chleb jako dodatek, albo główny składnik wiedzie prym na talerzach całego świata. Chwała mu i cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta
Moja Mama Gotujebawimy się w mielenie sera, tylko wszystko traktujemy blenderem na jednolitą konsystencję, potem wylewamy na kruchy spód, pieczemy, polewamy polewą, a gdy stężeje delektujemy się smakiem J Prawda, że prosty jak budowa cepa ? Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 6 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: ½ kg półtłustego twarogu ½ szklanki(...)płaskie łyżki ciemnego kakao Pomarańczowa polewa czekoladowa lub zwykła Dowolna posypka do dekoracji Sposób wykonania: Spód: Do miski wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg i pozostałe składniki w tym puszkę mandarynek razem z sokiem umieścić w głębokiej misce, zmiksować blenderem
Wanilia i KardamonKrewetki na maśle z chili to idealny pomysł na przystawkę. Bardzo proste danie, które smakiem urzeknie nie jeden żołądek. Krewetki , jako afrodyzjak można stosować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś prezentuję Wam pyszną babkę na białkach. Jest to jedna z moich ulubionych babek, bardziej od niej lubię tylko babę drożdżową . Lubię babkę białkową, ponieważ jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, w miarę słodka, nie potrzebuje wielu składników i zachwyca mnie swą miękkością i wilgotnością. Wielką zaletą tej babki, jest to, że do jej przygotowania nie potrzebujemy proszku(...)połączenia się składników. Do masła dodajemy 1/3 piany z białek i łagodnie mieszamy do połączenia się składników. Po tym dodajemy pozostałe białka i ponownie łagodnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto wykładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy
Kuchnia Łukaszamogła doczekać się wydostania z lodówkowych otchłani. I nagle pstryk! Pełno żółtych, jaskrawych iskierek zamigotało w mojej głowie, kiedy w międzyczasie błądzenia, mój wzrok padł na marchewki. Oto i ciasto francuskie i feta wymykają się z lodówki, za nimi podążają słoneczne marchewki i pęczki świeżych ziół. Tak właśnie powstały pyszne, maślane sakiewki pełnie słodkich, karmelizowanych w miodzie i soku(...)łyżki wody 1,5 łyżeczki miodu sok z 1 pomarańczy szczypta soli 2 szczypty pieprzu 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100g sera feta 1 opakowanie ciasta francuskiego rozkłócone jajko do posmarowania nasiona czarnuszki (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i pokrój w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj marchewkę przez ok. 10min. 3. Dodaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanajajka i ser. Kiedy tylko o nich przeczytałam, od razu miałam przed oczami śliczne tartaletki. Niewiele się zastanawiając, kupiłam wszystkie potrzebne składniki i przystąpiłam do działania.Danie jest wyjątkowo proste, ale dla mnie było małym wyzwaniem: pierwszy bowiem raz używałam w kuchni koziego sera. Jakimś cudem udało mi się kupić opakowanie, i kiedy otworzyłam je w domu, przeżyłam lekki(...)ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu charakteru. Pełen sukces.Kruche ciasto oczywiście od niezawodnego Michela Roux, z jego Ciast pikantnych i słodkich, inspirację co do nadzienia znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniejedną kobietę. Długie, krótkie, a może do pół ucha? Prostować, kręcić, czy postawić na naturalność? Farbować...? A jeśli tak, to jak: ciemne, jasne, a może czerwone...? Wybór nie jest prosty; a przecież nie każda z nas ma duszę eksperymentatora. Co zrobić, gdy wyjdzie nie tak, jak miało być? Ja akurat w tej materii nie stronię od nowości. Przez ostatnie dziesięć(...)również u Malwinny , Justinki , Chantel , Mirabelki , Sianko , Emilii i Martynosi . Koniecznie sprawdźcie, co wyczarowały dziewczyny! Tartaletki z białą czekoladą, kardamonem i truskawkami Składniki: (na 6 tartaletek) kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 25 g kakao 25 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 2-3 łyżki zimnej wody krem: 200 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwszy rzut postanowiłam przygotować coś prostego, klasycznego i szybkiego. Coś co idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Makaron Ravioli z mięsem bo o nim mowa to malutkie kwadratowe pierożki, które po kilku minutach gotowania są gotowe do podania. Makaron jest pyszny bo czuć jest farsz a nie tylko ciasto. Składniki: 1 op. ravioli z mięsem
Kuchnia w oparachprzyjęcie gości. Chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu i nie ma tu: "mi drożdżowe nigdy nie wychodzi". Tu nie ma opcji "nie uda się" Się uda i tyle :D Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku
Pieprzyć z Fantazjąnaprawdę smaczny i przy tym prosty i na pewno przypadnie do gustu niejednemu amatorowi słodkości. Naleśniki z jabłkami i karmelem Składniki na 2-3 porcje: 250ml mleka 130g mąki 1 jajko Szczypta soli 2 jabłka Masło Cukier Naleśniki z jabłkami i karmelem Przygotowanie: Z mleka, mąki, jednego jajka i szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jabłka kroimy na ćwiartki
Księga-Smakupowoli mi się przejadły. Dlatego zawsze staram się aby to danie było urozmaicone, a że kocham warzywa to musi być ich pełno. Nie tylko w farszu, ale także w cieście. Tym razem przedstawiam Wam naleśniki w moich ulubionych kolorach, różowym i zielonym. Groszkowo-miętowe i buraczane, nawet bez dodatków smakują świetnie, a z sezonowymi warzywami to już prawdziwa uczta. Jedne
Mienta blog