zobaczyć w Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj.Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnamiCzas przygotowania: ok. 25 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiZaczyn:2- 3 łyżki(...)dyni25 g ziaren słonecznikaotręby do posypaniaWykonanie:Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i odstawiamy.Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami ciasta właściwego. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do keksówki o długości 30 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą
Kulinarne przygody GatityPropozycja na szybki obiad lub kolację. Proste, smaczne i bardzo sycące.SKŁADNIKI:Naleśniki: (ok 10 szt.)2 jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:ser żółty w plastrachszynka w plastrachOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby
Kto ugości moich gości?pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie ten przepis stanął na mojej liście w chwili obecnej zdecydowanie na pierwszym miejscu. Sernik jest leciutki, puszysty, niezbyt słodki i podstawowa jego zaleta - nie opada! wychodzi prosty jak stół :) Bardzo ważną rzeczą jest
Świat Ciastadzieciakom do szkoły,napewno nie odniosą do domu...Przepis prosty,a naprawdę smaczny.Składniki:pól kg mąki 1 szkl.mlekaniepełna szkl.cukrukostka margaryny30 dag gotowej masy makowej z bakaliamipól łyżeczki cukru waniliowegoćwiartka kostki drożdzyszczypta soliWykonanie:Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze rozkruszone, łyzkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli-dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę mąki,cukier, margaryne (odkładamy 1 łyżkę
Z Majeczką w kuchnidrugi wpis poświęcony jest szybkiej i prostej przekąsce między obiadem, a kolacją. My ponieważ bardzo lubimy wypieki postawiłyśmy na muffinki, bo są bardzo pożywne i ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a z czym będą w środku zależy tylko od nas samych. Lubimy je zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś ciasto na babeczki połączyłyśmy ze szpinakiem, czosnkiem
Symfonia Smakówzdrowy, a zawiera syrop g-f to tym bardziej go nie kupię. Taki mały protest ;) A dziś proste, szybkie i zdrowe śniadanie lub deser. Jeśli nie masz domowego cukru waniliowego użyj zwykłego - w tym przypadku wa nilin owy używany do ciast raczej nie będzie pasował :) Pomarańczę (nie pomarańcza!;P) możesz zastąpić borówkami, truskawkami, jagodami, mandarynkami... itd ;) Deser przygotowany
Kraina Tysiąca Smakówmiędzyczasie słonecznik podprażamy na suchej patelni. 4. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na sicie i wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki. Soli około 1 łyżeczki. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli nasze ciasto na kotlety okaże się zbyt luźne, warto dosypać bułki tartej. 5. Kotleciki udaje się z łatwością formować. Lubię obtaczać je w bułce tartej. 6. Następnie smażymy je na złoty kolor
Kawa z mlekiemWitamy :) Dzisiaj szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie wiśnie w syropie sezam migdały cukier Ciasto kroimy na kwadraty. Nakładamy na każdy jedną wisienkę
vegetanienią zmierzyć, i jak widać nawet nie bawiłam się w jej ozdabianie, krojenie, tylko wcinałam łyżką na śniadanie do porannej kawy. Co tu dużo mówić, jest pyszna i bajecznie prosta, a podstawą do tego aby się trzymała całości jest równomierne rozłożenie płatków masła kokosowego na samej górze, tak aby topiąc się pod wpływem ciepła scaliła wszystkie warstwy, no prościej(...)cynamon, a piekłam w nocy -100 g zimnego masła kokosowego (można nawet wstawić na chwilę do zamrażalnika) *płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, ale spokojnie można to pominąć, bo ciasto nie wyrasta – około kilograma jabłek, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Przygotowanie: Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
greenscarfmacie pod ręką. Choć przyznam, że świeży z porzeczek lub z innych sezonowych owoców smakuje najlepiej. Pamiętajcie, że nadzienie jest dość ważnym składnikiem. Jeśli chcecie przepis na szybki i prosty dżem z czerwonej porzeczki to dajcie znać w komentarzach tutaj, albo na fanpagu, instagramie , mailem, albo gołębiem pocztowym… itp. No cóż, w kuchni się nie narobiłem, ale ciasteczka bezglutenowe(...)szczypta soli. Dodatkowo dżem ! Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce, aż połączą się w jedną całość i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki formujemy ciasto w małe kulki, powinno wyjść około 8-12 ciasteczek. Kulki rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozgniatamy i palcem robimy w środku dziurkę, w którą wrzucamy dżem. Pieczemy
PaleoLifebasen nie można zapomnieć o zapasie drożdżówek (szczególnie z dziećmi). Zwykle w celu zrobienia"zapasów"odwiedzamy cukiernie. Jednak dlaczego nie upiec drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego przepyszne. Domowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Składniki: (ok. 20 drożdżówek)750 g mąki pszennej350 ml mleka120 g masła (rozpuszczonego)40 g świeżych drożdży150(...)miski, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h).Truskawki kroimy na połówki. Po tym czasie z ciasta formujemy krążki z grubszymi obwódkami i na środek każdej drożdżówki wykładamy
Słodka Stronazamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piecyka - będziemy robić karmelizowany słonecznik Gdy biszkopt stygnie - bierzemy się za ziarenka(...)wystygnięcia Potem kruszymy drobno i czeka na swoją kolej :) Jeśli karmel robimy sami z mleka słodkiego skondensowanego - to porada tutaj . Jeśli z gotowej masy krówkowej - to sprawa jest prosta:) Na masę karmelową ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po jednej łyżce stołowej masy krówkowej lub naszej, zrobionej z mleka skondensowanego. Ucieramy do momentu
Szczęśliwa kuchniazamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piecyka - będziemy robić karmelizowany słonecznik Gdy biszkopt stygnie - bierzemy się za ziarenka(...)wystygnięcia Potem kruszymy drobno i czeka na swoją kolej :) Jeśli karmel robimy sami z mleka słodkiego skondensowanego - to porada tutaj . Jeśli z gotowej masy krówkowej - to sprawa jest prosta:) Na masę karmelową ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po jednej łyżce stołowej masy krówkowej lub naszej, zrobionej z mleka skondensowanego. Ucieramy do momentu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwykonania. Bo nikt z nas nie chce pół dnia spędzić w kuchni, przecież chcemy się przygotować (nie tylko mentalnie :) ), więc każda minuta jest na wagę złota, prawda? Dziś bardzo prosta i bardzo smaczna wytrawna propozycja na babeczki z kremem twarogowym. Przygotowywałam je już kilka razy, zazwyczaj na wieczory panieńskie, ale również pojawiały się na imprezach, zawsze znikały(...)szczypiorku2 pomidorypaprykalistki świeżej bazyliiSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtka, miękkie masło i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy
Słodkie Przyjemnościmnie zrób". Teraz tego ogromnie żałuje. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, jako pierwszy znikł ze stołu, ze słowami...ależ to pyszne... :) Lekko kawowy, czekoladowy, sernikowy torcik, super prosty w wykonaniu na każdą imprezę. Składniki: 800 g serka homogenizowanego 2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku 5 żółtek 1 całe jajko 3/4 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny około(...)biszkopty wyłożyć połowę masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy. Wstawić do lodówki na około godzinę. Czekoladę rozpuścić dodając 3 łyżki mleka i polać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego
na moim stole...