każdym razie to nie jest wpis sponsorowany. Proste flatbready Składniki: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oliwy Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto
Chilli Czosnek i OliwaNależałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w
kulinarnyJalodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo co z tego zrobić. Zdarza się tak Wam? Bo mi się zdarza ;)Składniki na ciasto:pół kostki masła (lub margaryny
Codzienna kuchnia niecodziennajeden kęs. Ciasteczka, choć proste w wykonaniu, wymagają czasu. Nie naszego, bo spokojnie leżakują same, bez nadzoru. Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej - szczerze mówiąc nie wiem, jak to wpływa na smak, ale wyszły pyszne, więc widocznie tak ma być. Można więc ciasto przygotować rano i upiec wieczorem, lub, tak jak ja, zagnieść wieczorem
Pożeraczka, czyli raz adobrzespróbowaliśmy toffi to po prostu rewelacja , no i prosty w wykonaniu :) Serdecznie zapraszam :) Składniki :1 szkl wody1/2 kostki margaryny Kasia1 cukier wanilinowy Dr Oetkera1 szkl mąki5 jajek Krem Toffi Dr Oetkera 300 ml mlekaWykonanie ;Margarynę , wodę i cukier wanilinowy rozpuścić , dodać mąkę szybko mieszając aż ciasto zgęstnieje.Ciasto ostudzić , dodawać po jednym jajku ubijając mikserem.Rękaw cukierniczy napełnić
Sama słodycz i szczypta chilipolepszaczy i spulchniaczy. Zrobienie go jest łatwe i proste, a ileż przyjemności podczas degustacji :) Składniki na 3 średnie keksówki : 7 dag drożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni do ciasta i druga do posypania chleba garść siemienia lnianego
Apetyczna babeczkaSkładniki : ja miałam kilka dużych truskawek, niektóre pokroiłam na połowę 5 średnich gotowanych ziemniaków około szklanki mąki pszennej 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej 1 duże jajko
Proste PotrawyDzisiaj przedstawiam najprostszy na świecie przepis na mazurka :) Natchnienie czerpałam z Domowych Wypieków . Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 jajko
Emcia Pichciwiększej ilości i przechować , by móc później pocieszyć się ich smakiem. Taki dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako konfiturę do herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-) Składniki: 4 kg malin 3kg cukru 4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę
SMYKWKUCHNIczekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 12,5 dag margaryny 2 jajka
Smakołyki Berenikinajlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się, a później delektować smakiem. Deser przyrządziłam
Smakołyki Berenikisoli i cynamonu. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki: mleko, olej, jaja oraz ricottę. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki oraz jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescoliamo la farina, lo zucchero, il lievito e un pizzico di sale e cannella. In un'altra ciotola
La grande e la piccola cuocalove bake . Zainteresował mnie dodatek musu jabłkowego, a zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Wiedziałam, że będę musiała go upiec! :) I tak się stało. Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko, nawet bez użycia miksera. Efekt? Rewelacyjny! Wilgotny, aromatyczny ... na drugie dzień po upieczeniu chyba jeszcze smaczniejszy :) Niestety zdjęcia robione prawie w całkowitych ciemnościach(...)musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą
Walijskie Pichcenieupiekłam byłam taka szczęśliwa że wszystkim smakował no i nie wyszedł zakalec :) któregoś dnia przeglądałam stare zeszyty z przepisami których dawno nie używałam i wpadłam właśnie na ten przepis , prosty i pyszny pierniczek :) jeśli macie ochotę to zapraszam :) Składniki : 2,5 szklanki mąki 3 jajka 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego 1 szklanka cukru 1 szklanka kwaśnej śmietany(...)dodawać olej, śmietanę , cynamon , przyprawę do piernika oraz mąkę z sodą ciągle mieszając mikserem. Na końcu dodać posiekane orzechy, ale nie koniecznie. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki . Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidlatego postanowiliśmy zrobić coś orzechowego i słodkiego. Jesień to okres z którym kojarzą nam się poza piernikami, również ciasteczka i orzechy. Przepis jak większość na naszym blogu jest bardzo prosty, a jedzenia dużo i wiele, wiele przyjemności. Przepis Składniki: 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 330 g masła (130 g do spodu i 200 g do masy orzechowej(...)czekolady Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i dodajemy 130 g masła, 130 g cukru, proszek do pieczenia i dwa jajka. Całość wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie możemy przygotować masę orzechową, w tym celu roztapiamy w garnku pozostałe 200 g masła. Dodajemy cukier
KasiaiKrzysiu.pl