razem do upieczenia mieliśmy bardzo prosty chlebek, jak się okazało równie smaczny:)) Starter: 150ml cieplej wody, 26g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 125g mąki pszennej. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać z mąką. Przykryć folią i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 200ml ciepłej wody
Z miłości do słodkościklasyczny sernik. Pyszny, puszysty i prosty do wykonania. Z przepyszną polewą. Mój pierwszy, ale nie ostatni :). Bo uwielbiam serniki i wszystko co serowe. Puki co to mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy mój wypiek do tej pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje.Składniki:Ciasto kruche:szklanka mąki4 łyżki masła (ok. 60g)pół szklanki cukru pudrużółtkoMasa
Moje pyszne gotowaniedługo, aby nie napowietrzyć ciasta. Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli wodnej. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Ostatnio czasu na pieczenie coraz mniej, jak się okazuje praca 7 dni w tygodniu nie jest tak prosta jak się wydawało. Z drugiej
sama złodyczDziś zapraszam na domową masę marcepanową: niezastąpiona baza wielu wyrobów cukierniczych, stosowana jako nadzienie, dodatek do ciast ale także jako dekoracja, bo świetnie formuje się z niej różne figurki. Określenie "niezastąpiona" użyłam na wyrost, bo jak się okazuje coraz rzadziej można dostać w sklepach prawdziwy marcepan (przyjrzyjcie się liście składników, przerażająco długa, prawda?), a w gotowych wyrobach cukierniczych stosuje się(...)tańsze masy, np. percepan, czyli marcepan dla ubogich. Dlatego zachęcam do przygotowania domowej wersji, zwłaszcza, że jest to banalnie proste! :) Składniki: 1 szklanka migdałów w łupinach pół szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki miodu lub innego syropu słodzącego (dałam miodek majowy ) Przygotowanie: Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i usunąć
Domowa Cookierenka Agiprzez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Najlepiej sypkie składniki dodać w 3-4 partiach. Całość delikatnie ze sobą wymieszać, np. szpatułką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Piec około 30-35 minut, aż do lekkiego zarumienia. Najlepiej wbić patyczek i sprawdzić, czy ciasto się do niego nie przykleja. Gorący biszkopt
Ugotowaćreguluje sen. Migdały działają alkalizująco, wykazują zatem dobroczynne działanie przy nadkwasocie, wrzodach żołądka i refluksie żołądkowo-jelitowym. Mleko migdałowe mogą pić również cukrzycy, przez wzgląd na małą zawartość cukrów prostych. Regularne spożywanie 30-40 g migdałów dziennie, może zwiększyć wrażliwość na insulinę, co ma zastosowanie pr zy leczeniu istniejącej cukrzycy jak i przy jej prewencji. Najnowsze dane wskazują również(...)się moczyły miksujemy blenderem przez około 2 minuty. Całość wylewamy na sitko wyłożone gęstą gazą i bardzo dokładnie wyciskamy jej zawartość. Miąższ, który pozostanie wykorzystujemy jako dodatek np. do ciast i deserów albo składnik farszu do naleśników. Mleko przelewamy do szklanej butelki i wkładamy do lodówki. Najlepiej go spożyć w ciągu dwóch dni, później kwaśnieje. Mleko migdałowe można dodawać
Moja Mama GotujeŁatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio nie staję na wysokości zadania - uf, tyle obowiązków na głowie, na blog mam naprawdę mało czasu. Zostaję więc samozwańczą Panią Szybkich Deserów. I dań, coś jakby student ;) Jeść coś trzeba, mimo braku czasu. Słodkościami(...)będę musiała z nich całkowicie zrezygnować. Dlaczego? Z biegiem czasu wyjaśnię na łamach bloga, co się święci i jaka była tego przyczyna. Ale póki co, częstuję pyszną i banalnie prostą tartą. PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM /własny;/ 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1/2 kostki masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka
W kuchni Karmel-itki,, Dzień bez sałatki to dzień stracony“ to moje hasło na czerwiec. I rzeczywiście codziennie na stole pojawia się nowa sałatka. Przeważnie przepisy są bardzo proste
dolcevitainmykitchenChleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i
codojedzeniaJeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czekoladowe salami (Salame di Cioccolato) pochodzi z Włoch i na pewno może kojarzyć się z naszym tradycyjnym blokiem czekoladowym, do którego jest podobne. To bardzo prosty
Poezja smakuNa święta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa
Kuchnia ŁukaszaRogale wyszły przecudownie pyszne chociaż wymagają od nas trochę wysiłku i pracy. Z ciekawości zważyłam kilka rogali i mogę się pochwalić że waga wahała się od
Gotowanie...to proste !Chociaż strach, że może się nie udać i spraw wiele na głowie, to jednak potrafiłam się tak zmotywować, że upiekłam swój własny jadalny koszyczek. Może nie
Gotowanie...to proste !Dobra alternatywa dla gorącej kawy w te upalne dni to kawa mrożona. Ma też ona tą zaletę, że łączy w sobie orzeźwiający napój i słodki deser
Smaki Ewy