miksuj przez 2 minuty. Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez(...)chleba :) Chleb z dynią i figami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami nie-ład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slowlife
Przepisy na domowy ser i chlebznają się na rzeczy i próbują dogodzić sobie i synowej przy okazji ;) Dokładnie taki przepis pochodzi właśnie z zeszytu mojej "drugiej" Mamy. Przygotowujemy je często, praktycznie na zmianę. Dzięki prostemu kształtowi wycina się je w miarę szybko, więc i pracy mniej, a wszyscy zadowoleni tacy, że łooo... jakby to co najmniej konkretna Pavlova była, a nie najprostsze w świecie ciasteczka(...)biały Diamant do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek i odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. i ozdobnym radełkiem wykrawać trójkąciki
Kuchnia w czekoladzieskładniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). Zawijamy ciasto w folię do żywności Gosia - sprytne patenty
Czary - gary w kuchniLubicie placki ziemniaczane? Ja bardzo! Robię je według tej prostej, ale nie do końca tradycyjnej receptury. Nie ma w nich zwyczajowego jajka ani jego wegańskiego zamiennika, jest odrobina skrobi ziemniaczanej i duuuużżżżoooo ziemniaków. Polecam! Składniki: 500 g surowych obranych ziemniaków (około 5 sztuk) 1 mała cebula (obowiązkowo ) 1/4 łyżeczki soli duża szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)przez sito. Moja babcia używała do tego gazy opatrunkowej, niejałowej ma się rozumieć Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto i smażymy aż placuszki będą pięknie złociście zarumienione. Ja do placków ziemniaczanych, podobnie jak do racuchów , lubię używać silikonowych foremek. Niby smak placków taki sam, ale jednak atrakcyjniej takie serduszka
Lamarida.plświecie babeczek i muffinów mężczyźni bywają pokrzywdzeni. Piękne kremowe stożki, kolorowe posypki i słodkie ozdóbki nie koniecznie trafiają w ich gust. Za to chyba nawet pięciolatkowi spodobają się proste muffiny w barwach wojskowego kamuflażu :) Do tego babeczki są bardzo smaczne i lekkie, z wyraźnie wyczuwalnym pomarańczowym aromatem. Przepis wystarcza na przygotowanie 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką. Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodać 2 łyżeczki kakao, a do drugiej 2 łyżeczki kakao i zielony barwnik spożywczy (jeśli barwnik ma odpowiednio ciemny
Trzeci talerzpoprzedzające pieczenie pizzy: Mąkę przesiej. Dodaj suche drożdże, sól oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli dolewaj wodę oraz oliwę, cały czas mieszając. Dokładnie wyrób ciasto, do momentu kiedy nie będzie się już przyklejało do rąk. Podziel na dwie części. Odstaw do lodówki zamknięte w pojemnikach na minimum 1 dzień. Przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy: Czosnek pokrój drobniutko i podsmaż(...)musi się „przegryźć”najlepiej kilka godzin by miał czas na wydobycie się smaku i aromatu czosnku. I wtedy na pewno stanie się bardziej pikantny. Ciasto na pizzę: Ciasto wyjmij z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem bo się ogrzało. Uformuj kulę, połóż na stolnicy i rękami twórz okrąg. Możesz delikatnie użyć wałka, ale starając się
Arbuziakistole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już tylko podsmażyć , zawsze(...)sama dobrowolnie zamknęłam się w więzieniu zwanym rodzinka , więc nie ma co narzekać , trzeba pracować w tych kamieniołomach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru – około 1/2 płaskiej łyżeczki Farsz
Ogrodnik w podróżyciasto truskawkowe, maślankowe,rzepakowe... Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 25. Ja użyłam szklanego naczynia Termisil o pojemności 2.4 l. 350 g mąki ½ szklanki cukru * 1 lub 2 opakowania cukru waniliowego 2 duże jajka 1 szklanka maślanki naturalnej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju .Ja dodałam olej rzepakowy, bo mam kłopoty z pamięcia i koncentracją. Olej rzepakowy(...)bogaty jest w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3 , a co za tym idzie ,wspomaga pracę mózgu. I dlatego zdecydowałam się na ten szybki i prosty przepis. Truskawki Kruszonka / składniki 150 g mąki 100 g miałkiego cukru 80 g zimnego masła *używam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki kruszonki zagnieść do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki
Z Kuchni Do KuchniDziś będzie śmieszny przepis :) Na słodziutko... Znakomita przekąska dla dzieci a przede wszystkim coś innego i prostego ! Oczywiście można indywidualnie modyfikować. Ja dziś zrobiłam przepis podstawowy ale w wariantach podam co można dodać jeszcze. Głównym składnikiem są....chrupki kukurydziane ! Dzieci je uwielbiają. Ja sama podkradam je mojemu brzdącowi :) A w towarzystwie słodkiej polewy są jeszcze lepsze :) A więc polewę(...)gotować. 150 g chrupek kukurydzianych Chrupki pokroić na mniejsze kawałki. Dodajemy je do polewy i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak aby z góry można było przykryć "ciasto". Na blachę wylewamy chrupki i ręką ugniatamy. Przykrywamy papierem i stawiamy coś ciężkiego. Gdy wystygnie wkładamy do lodówki żeby dobrze stężało. *Ja dodaję do polewy jeszcze kakao, bakalie i orzechy. Każdy
Olikowa kuchniaKolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i Zjedzone . Bułki są proste do zrobienia, i jak napisała o nich Kasia "mają piękny pomarańczowy kolor i są delikatnie słodkie". Jedyną zmianą jaką wprowadziłem w przepisie było uformowanie nie 12, a 6 wiekszych(...)jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką
Przepisy na domowy ser i chlebktórym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać i podzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione(...)użyć, ale jak chcemy zachować jasne owoce wystarczy pokrojone owoce włożyć do lodowatej wody, najlepiej też zakwaszonej sokiem cytrynowym. Kiedy jabłka już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy na wytłuszczoną blachę
I tu będę miała takie teTen krem aż się prosił, aby go zrobić. Na mojej grupie krążył już od dawna i pojawiało się coraz więcej pytań z
Słodki PomysłJestem wielką fanką wszelkiego rodzaju serników. Tym razem polecam przepis na pyszny sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z herbatników. Jest prosty do
e-PrzepisyKulinarnePyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie
Gotowanie...to proste !Czerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To
Karo in the Kitchen