stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już tylko podsmażyć , zawsze(...)sama dobrowolnie zamknęłam się w więzieniu zwanym rodzinka , więc nie ma co narzekać , trzeba pracować w tych kamieniołomach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru – około 1/2 płaskiej łyżeczki Farsz
Ogrodnik w podróżyciasto truskawkowe, maślankowe,rzepakowe... Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 25. Ja użyłam szklanego naczynia Termisil o pojemności 2.4 l. 350 g mąki ½ szklanki cukru * 1 lub 2 opakowania cukru waniliowego 2 duże jajka 1 szklanka maślanki naturalnej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju .Ja dodałam olej rzepakowy, bo mam kłopoty z pamięcia i koncentracją. Olej rzepakowy(...)bogaty jest w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3 , a co za tym idzie ,wspomaga pracę mózgu. I dlatego zdecydowałam się na ten szybki i prosty przepis. Truskawki Kruszonka / składniki 150 g mąki 100 g miałkiego cukru 80 g zimnego masła *używam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki kruszonki zagnieść do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki
Z Kuchni Do KuchniDziś będzie śmieszny przepis :) Na słodziutko... Znakomita przekąska dla dzieci a przede wszystkim coś innego i prostego ! Oczywiście można indywidualnie modyfikować. Ja dziś zrobiłam przepis podstawowy ale w wariantach podam co można dodać jeszcze. Głównym składnikiem są....chrupki kukurydziane ! Dzieci je uwielbiają. Ja sama podkradam je mojemu brzdącowi :) A w towarzystwie słodkiej polewy są jeszcze lepsze :) A więc polewę(...)gotować. 150 g chrupek kukurydzianych Chrupki pokroić na mniejsze kawałki. Dodajemy je do polewy i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak aby z góry można było przykryć "ciasto". Na blachę wylewamy chrupki i ręką ugniatamy. Przykrywamy papierem i stawiamy coś ciężkiego. Gdy wystygnie wkładamy do lodówki żeby dobrze stężało. *Ja dodaję do polewy jeszcze kakao, bakalie i orzechy. Każdy
Olikowa kuchniaKolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i Zjedzone . Bułki są proste do zrobienia, i jak napisała o nich Kasia "mają piękny pomarańczowy kolor i są delikatnie słodkie". Jedyną zmianą jaką wprowadziłem w przepisie było uformowanie nie 12, a 6 wiekszych(...)jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką
Przepisy na domowy ser i chlebktórym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać i podzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione(...)użyć, ale jak chcemy zachować jasne owoce wystarczy pokrojone owoce włożyć do lodowatej wody, najlepiej też zakwaszonej sokiem cytrynowym. Kiedy jabłka już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy na wytłuszczoną blachę
I tu będę miała takie teTen krem aż się prosił, aby go zrobić. Na mojej grupie krążył już od dawna i pojawiało się coraz więcej pytań z
Słodki PomysłJestem wielką fanką wszelkiego rodzaju serników. Tym razem polecam przepis na pyszny sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z herbatników. Jest prosty do
e-PrzepisyKulinarnePyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie
Gotowanie...to proste !Czerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To
Karo in the KitchenTort kokosowy – puszysty, delikatny, lekki i mało słodki. Jeśli nie lubicie ciężkich tortów, ten będzie idealny. Udekorowany kwiatami z ananasa, które są bardzo proste
Poezja smakuI znowu mam dla Was świetny przepis na kremowego kurczaka. Danie jest jednogarnkowe wiec oszczędzi Wam bałaganu w kuchni. Nie ma co tutaj rozczulać
Niezły MłynekJajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc
Kuchnia ŁukaszaPyszna, smaczna, sycąca sałatka z kuskusem, suszonymi pomidorami i lekko podsmażoną cukinią. Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu sałatki. Zapraszam do wypróbowania
Kuchnia ŁukaszaA to kulinarne popisy młodej gospodyni Kasi. Jak widać natrudziła się mocno. Ale warto było, efekt był smaczny :) Kasiu
Proste Potrawyjestem dobra w pieczeniu ciasteczek. Wolę robić ciasta, są dla mnie bardziej… konkretne. Ale koniec listopada i grudzień to taki wyjątkowy czas, że niekiedy się przełamuję. Wtedy wchodzę do kuchni i piekę malutkie ciasteczka, w sam raz na dwa kęsy. Tak było i dzisiaj. Ugotowałam obiad, wyprawiłam Młodego, który wracał na studia i zamiast odpocząć, doszłam do wniosku, że zrobię(...)coś” do kawy. Tylko zupełnie nie wiedziałam co. Włączyłam Thermomix i poszukałam przepisu – prostego, kilkuskładnikowego i szybkiego. Znalazłam. Rzeczywiście był nieskomplikowany i możliwy do zrobienia także bez urządzenia. Zrobiłam. Upiekłam. Podałam do popołudniowej herbaty. Zajęło mi to w sumie około 30 minut. Chyba pora przeprosić się z przepisami na ciasteczka… Składniki: • 250 g mąki pszennej • 100 g miękkiego masła
W mojej kuchni