Dziś przepis na majonez, czyli jeden z najpopularniejszych sosów świata. Ludzie używają go co dziennie prawie do wszystkiego. Sałatki z majonezem, kanapki z majonezem, nawet
Kuchnia Łukaszaciastka, choć banalnie proste stały się klasyką gatunku. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła, ja lubię choć szczerze mówiąc wolę eklerki. Ptysie są tak uniwersalne, że pasują na każdą okazję. I tak łatwe i tanie, że naprawdę warto zrobić je w domu. Tutaj (klik) znajdziecie także inne przepisy na słodkości z ciasta ptysiowego. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła. Ale to było proste. Podzieliłem kostkę masła na równe porcje, wziąłem tyle ile trzeba i gotowe :) No dobra, zgromadziłem wszystkie składniki i wziąłem się do roboty. Dodam jeszcze, że przepis Liski nieznacznie zmodyfikowałem, ale to tak tylko troszeczkę :) Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 łyżeczki cukru Ciasto: 120 g masła
Marder&Marder ManufacturePyszny i prosty mazurek, który oparty jest na białkach jajek i orzechach. Po tym jak został zrobiony u nas w domu pierwszy raz przepis zaginął i dużo czasu zajęło jego odnalezienie. Na szczęście teraz może wrócić na nasz stół - nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis też idealnie komponuje się z przepisami na ciasta, gdzie zużywamy tylko żółtka jajek
Milion Smakówwypróbowania tego banalnie prostego przepisu!Placuszki (9 sztuk):* twaróg- 300g (użyłam półtłustego)* kasza manna- 1 szklanka* jajka- 1 szt.* cukier- 3 łyżki* masło klarowane/oliwaKisiel cytrynowy:* cytryna- (sok + skórka)* woda- 1 szklanka* cukier- 4 łyżki** skrobia- 1 łyżka**Placuszki:Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem i dodać kaszę mannę, jajko oraz cukier.Wymieszać.Ciasto brać zwilżonymi wodą rękami i formować
Kraina Miodem PłynącaKotlety sojowe w płatkach kukurydzianych to alternatywa dla tradycyjnie przyrządzonych kotletów oraz pomysł na szybki, prosty, a zarazem smaczny obiad. Chrupiące, soczyste kąski możliwe, że przypadną do gustu nawet tym którzy za soją nie przepadają.Kotlety Sojowe w Platkach Kukurydzianych - Składniki:1 opakowanie kotletów sojowychkostka bulionu warzywnegoulubione przyprawy, np. przyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, słodka papryka, ziele angielskie, liść(...)kotlety zmiękną, wyciągamy je z wywaru i odsączamy.Płatki kukurydziane kruszymy*, a następnie mieszamy z mąką.Za pomocą miksera z podanych składników robimy ciasto.Każdego kotlecika maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami.*płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera
Słodka Stronadodatkiem czekolady. Proste w przygotowaniu i nie wymagają dużej ilość składników, a są przepyszne. Wspaniałe do popołudniowej herbaty, chrupiące, pachnące i przypominają mi trochę w smaku herbatniki posypane cukrem. Bardzo polecam… (inspiracja z książki „Słodki Świat Kasi). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 35 roladek:Ciasto:250g schłodzonego masła420g
Mała CukierenkaBardzo proste i szybkie w wykonaniu :) A najlepsze jest to że nie trzeba mieć zadzwyczajnych zdolności kulinarnych - no i do tego wszystkiego są mega smaczne ! :)Składniki :1 margaryna3 szklanki mąki3 dag drożdży1 jajko1/2 szkl śmietanyPrzygotowanie :1. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. 2. Następnie rozwałkować i wycinać zwykłą szklanką kółka. 3. Na każde
charlotte gotujepoziomkowych krzaczków - gorąco polecam :)Składniki na proste babeczki waniliowe+ garść poziomekSkładniki na krem:500 g serka mascarpone0,5 szklanki poziomek3 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego (lub aromat waniliowy)3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie)Poziomki myjemy w zimnej wodzie i przekładamy na ściereczkę do wyschnięcia.Babeczki przygotowujemy według przepisu, do dokładnie wymieszanego ciasta dodajemy garść poziomek i mieszamy.Gotow
CiastkozercyBardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu). Składniki:1 szklanka mąki jaglanej1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianegookoło 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego szczypta soliPrzygotowanie:Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne ciasto naleśnikowe
głodny alergikwiśni. Ale możecie wypełnić je także dowolnym dżemem, frużeliną, a nawet nutellą :) Te babeczki to taki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł, a ciasto nie rozmiękło. P.s. Razem ze mną bocconotti przygotowały Mirableka
Chilli Czosnek i Oliwazłość nie mamy żadnych chipsów ani chrupek, a trzeba by zaserwować jakąś przekąskę. Szybkim i prostym rozwiązaniem są parówki zawijane w cieśnie francuskim. Danie szybkie, łatwe i smaczne. Poświęcamy mu dosłownie chwilę i już możemy pędzić do naszych gości, zostawiając ciasto w piekarniku by się upiekło. Po kwadransie serwujemy na ciepło pyszne, chrupiące przekąski. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie
Kolizje Smakówdodatków w postaci kurczaka, cebuli i serów. Efektem jest pyszna serowa tarta z kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :) Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczenia Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g kurek dwie piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany cebula ser mozzarella ser camembert
Kolizje Smakówwyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki
Moje domowe kucharzenieBanalnie proste w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, aby delektować się nieziemskim deserem. Sekretem tego deseru jest połączenie lekko kwaskowatego serka mascarpone ze słodyczą truskawek. Składniki na ciasto naleśnikowe : 150 dag mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka kakao oliwa do smażenia Składniki na nadzienie : 10 dag serka mascarpone
Mechanik w kuchni