pierwszy rzut postanowiłam przygotować coś prostego, klasycznego i szybkiego. Coś co idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Makaron Ravioli z mięsem bo o nim mowa to malutkie kwadratowe pierożki, które po kilku minutach gotowania są gotowe do podania. Makaron jest pyszny bo czuć jest farsz a nie tylko ciasto. Składniki: 1 op. ravioli z mięsem
Kuchnia w oparachprzyjęcie gości. Chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu i nie ma tu: "mi drożdżowe nigdy nie wychodzi". Tu nie ma opcji "nie uda się" Się uda i tyle :D Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku
Pieprzyć z Fantazjąnaprawdę smaczny i przy tym prosty i na pewno przypadnie do gustu niejednemu amatorowi słodkości. Naleśniki z jabłkami i karmelem Składniki na 2-3 porcje: 250ml mleka 130g mąki 1 jajko Szczypta soli 2 jabłka Masło Cukier Naleśniki z jabłkami i karmelem Przygotowanie: Z mleka, mąki, jednego jajka i szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jabłka kroimy na ćwiartki
Księga-Smakupowoli mi się przejadły. Dlatego zawsze staram się aby to danie było urozmaicone, a że kocham warzywa to musi być ich pełno. Nie tylko w farszu, ale także w cieście. Tym razem przedstawiam Wam naleśniki w moich ulubionych kolorach, różowym i zielonym. Groszkowo-miętowe i buraczane, nawet bez dodatków smakują świetnie, a z sezonowymi warzywami to już prawdziwa uczta. Jedne
Mienta blogskładników. Łyżką wymieszać wszystko razem. Ciasto nakładać do foremek lub papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 25 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są dopieczone. Upieczone i wystudzone muffinki polukrować cytrynowym lukrem i obsypać granolą. Cytrynowy lukier można zrobić w bardzo prosty i szybki sposób: cukier puder wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennachleb z wyższej półki, ale prosty w przygotowaniu. Polecam na nadchodzące święta. Dodatkowo upiekłam go w doniczce, więc będzie pięknie ozdabiał nasz wielkanocny stół. Tu znajdziesz jak przygotować doniczkę do pieczenia. Pate fermentee 90 ml wody o temperaturze pokojowej 1,5 g drożdży instant 113 g mąki pszennej uniwersalnej 2 g soli Ciasto właściwe 283 g mąki chlebowej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkoleżanki Izy - zakochałam się w ich smaku. Kruchutkie, lekko listkowana struktura, odpowiednio słodkie ... pyszne. No i robi się je w mgnieniu oka, co jest ich dodatkową zaletą. Ciasto powinno po przygotowaniu powinno chłodzić się ok. 1-2 w lodówce, ale jak poleży dłużej, bądźcie spokojni - nic mu się nie stanie. Ja np. przygotowałam ciasto rano przed pracą
Walijskie Pichcenienajlepszą alternatywą dla sklepowych słodyczy. Składniki: 200 g masła 200 g. serka homogenizowanego (użyłam waniliowego) 200 g. mąki dżem ( u mnie powidła korzenne Stovit) Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli klei się do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraciki ok 3x3cm (oczywiście możecie wyciąć dowolne inne kształty), na środku każdego kwadratu nakładamy powidła i składamy
Cynamonowe szczęściebezą z wierzchu. Nie lubię ciast, które są skomplikowane, warstwowe i pracochłonne, dlatego te z bezą od zawsze omijałam długim łukiem. Okazuję się jednak, że można upiec ciacho, które nie wymaga od nas zmiany temperatur co 10 minut a beza na nim jest chrupiąca, puszysta i delikatna. Dlaczego właśnie ten przepis? To proste szarlotka ta jest idealna- lepszej
Wielki apetytkrakersów :) Przepisy: nuggetsy z kalafiora nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów nuggetsy z boczniaków "rybne" nuggetsy z selera nuggetsy sojowe Paszteciki z ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie i alternatywa nawet dla mięsożerców - w cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe! Przepisy: paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki z serem
Bananowe Polejako składnik wytrawnych dań, ale ciasto z jego wykorzystaniem jest niemniej pyszne. Bardzo zdrowe dla naszego serca i układu trawiennego. Burak stał się modnym warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie
Pichceniomaniamaki kukurydzianej 20 g mąki ziemniaczanej 300 g wody 2 jajka szczypta soli Wszystkie składniki zmiksuj na gładką i jednolita masę. Rozgrzej teflonową patelnie i wylewaj niewielką ilość ciasta - tylko by zakryć dno. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia bezglutenowajest banalnie prosty. Składniki na 4 sztuki: 8 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki z amarantusa 1 szklanka mleka 1,5% 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego (niekoniecznie) 3 krople aromatu waniliowego 1 jabłko starte - farsz cynamon do smaku olej ryżowy - do posmarowania patelni Przygotowanie: Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno
Alutka-GotujeStopień trudności- prosty Skala smaku - 10/10 Składniki 750 g mąki 20 g drożdży łyżka soli 500 g wody pół szklanki otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się
Kubki smakuróżnorodnych owoców :) Nie tylko do ciast, ale także do koktajli, które mogą nam zastąpić śniadanie lub deser :) Składniki na 2 porcje : 200 g truskawek 100 g jagód 150 ml kefiru 2 łyżki cukru lub 1 łyżka miodu Wszystkie składniki ze sobą miksujemy, przelewamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty :) Prawda, że banalnie proste
My simple kitchenziemniaków, ich przygotowanie jest banalne proste. Myślę, że każdy z nas w swym życiu zjadał się przynajmniej raz takimi kluseczkami z dziurką. W moim rodzinnym domu, mama przygotowywała je do rolad lub gulaszu, u mnie można je spotkać podane w rozmaity sposób, jednak całym sednem udanych i smacznych klusek jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Mama nigdy nie odważała czy odmierzała
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje duża dowolność do do przygotowywania tego musu. W zależności czy wolimy słodsze, czy bardziej kwaśne smaki, możemy dodać więcej lub mniej cukru. Naprawdę polecam wypróbować ponieważ jest to prosty, szybki i bardzo smaczny dodatek
Jedzeniomaniagęstą konsystencję). Maczaj plastry sera w cieście i smaż na patelni z obu stron. Podawaj natychmiast (gdy danie nie jest ciepłe, dużo traci na smaku) . CRON-O-Meter to ciekawe narzędzie on-line, które liczy spożyte kalorie, sprawdza, czy dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i minerałów. Program prosty w obsłudze i bardzo intuicyjny
Qlinarnie i Qlinarnieoraz z tym, że dom pachnie ciastem. W związku z tym postanowiłam, że ja też muszę coś zrobić, żeby poczuć domową atmosferę, a co do tego się przyczynia właśnie zapach jedzenia. Uwielbiamy bitą śmietanę oraz czekoladę. Związek tych dwóch elementów jest zniewalający i myślę, że większości przypadnie do gustu. Ponadto przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo czasu
dom-agi.plPropozycja na szybki obiad lub kolację. Proste, smaczne i bardzo sycące.SKŁADNIKI:Naleśniki: (ok 10 szt.)2 jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:5 parówek z szynki20 dag sera żółtegoOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki
Kto ugości moich gości?charakterem.Przygotowanie czosnku jest bardzo proste. Trzeba ściąć wierzch jego główki, położyć ją na blasze (najlepiej na folii aluminiowej), skropić oliwą, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 170 - 200 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z zabków i delikatnie je zgniatamy. Czosnek dobrze połączy się z ciastem, a nawet jeśli po wymieszaniu pozostaną grubsze
Grahamka, weka i kajzerkazdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta! To ostatni już przedświąteczny przepis, zatem wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę(...)odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomysł na pieczone pączki. Decyzja była szybka - trzeba zrobić - Tomkowi tak posmakowały, że kiedy skończyła się jedna porcja robiłam następną ;) Są mięciutkie i puchate. Pracy z nimi mało, są proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam :) Składniki: (16 sztuk) 100 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 370 g mąki pszennej tortowej, 50 g cukru(...)wymieszać. Następnie przełożyć spieniony rozczyn i dobrze całość wymieszać przy pomocy łyżki. Dodać stopniowo jajka, po jednej sztuce i dobrze wymieszać. Kiedy ostatnie jajko zostanie wmieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto przy pomocy miksera na średniej - wysokiej mocy (w KitchenAid 4 prędkość), wyrabiamy około 7 minut, po tym czasie ciasto powinno być gładkie. Następnie dodajemy masło, po małych kawałeczkach cały czas dalej
Plate of JoyMasz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci(...)dojrzewającej, kilka pomidorków koktajlowych, kawałek czerwonej cebuli....i wiele, wiele więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem drożdżowym. Focaccia przygotujcie na kolację, jako dodatek do past kanapkowych lub jako pieczywo do lekkiej sałatki. Focaccia drożdżowa z dodatkami to także świetna przekąska na domówkę lub spotkanie
kolorowotorcikowoWino i jedzenie to nieodłączona część hiszpańskiego stylu życia. Miłość Hiszpanów do dobrej kuchni sprawiła, że iberyjska gastronomia jest obecnie rozpoznawana i ceniona na całym świecie
ProstePesto.plKruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch”
KuchniaWeDwoje.plNie spodziewałam się że te oszukane pączki będą mi tak smakować, a jednak ! Są pulchne, mięciutkie i co najważniejsze nie taplały się w tłuszczu, więc wszyscy
Gotowanie...to proste !Zdrowy obiad w Nowym Roku. Edyta Guhl. Witajcie w Nowym Roku 2016! Jest to mój pierwszy wpis w tym roku i już zamierzam realizować postanowienia noworoczne
dolcevitainmykitchenKochani dzisiaj pudding czekoladowy z ryżem, na pewno każdy jadł ryż ze śmietana i cynamonem na deser, kiedyś to był rarytas jednak często sięgamy po niego
Niezły MłynekDzień dobry! Na śniadanie dzisiaj serwujemy tosty, bo każdy je lubi. Ja osobiście mam coś takiego, ze mogę zapomnieć o tosterze jednak jak kupię
Niezły MłynekTrochę Polskiej kuchni zawitało w naszym domu, bo dziś na obiad były gołąbki. Pyszne, smaczne i jak już napisałem w tytule bardzo proste
Kuchnia Łukaszawilgotna w środku. Wisienką na torcie jest w tym wypadku intensywny kolor babki. Prawdziwie marmurkowy :) Nic, tylko sięgać po następny kawałek, choć w święta nie jest to wcale takie proste!"Składniki:5 białek130 g cukru125 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g mąki1,5 łyżki kakaoSposób przygotowaniaDo miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy(...)masy dodajemy olej, mieszamy. W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki. Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy raz łyżkę białego, raz ciemnego ciasta
Słodkie Przyjemnościsprawy w swoje ręce i zadbać o drobne przyjemności, które poprawią nam nastrój. A jak wiadomo, nic nie poprawia humoru lepiej, niż słodka przekąska. Dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na domowy budyń, który idealnie się sprawdzi jako małe słodkie co nieco. Pamiętam, że w dzieciństwie bardzo lubiłam, kiedy Babcia przygotowywała nam budyń. Był on antidotum na wszelkie smutki(...)smuteczki. Moja wersja nie zawiera glutenu, laktozy ani innych polepszaczy smakowych. W dodatku idealnie sprawdzi się nie tylko jako budyniowa przekąska, ale również jako baza pod masy do ciast. Oczywiście proporcje można dostosowywać do własnych potrzeb, ponieważ z podanych przeze mnie, wychodzi dosyć sporo budyniu Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku Do przygotowania budyniu będziecie potrzebować
Okiem Blondynki by McBlondi