Chrupiący domowy chlebek, to jest to co uwielbiam :) Dodatek mąki żytniej sprawia, że chleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie. Składniki na jeden okrągły bochenek: Zaczyn
Gotowanie...to proste !mojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i
moj przepis naskładniki: 300 g świeżych pomidorów 150 g sera żółtego natka pietruszki lub selera majonez sól, pieprz opcjonalnie: śmietana wykonanie: Pomidory myjemy i dowolnie kroimy. Ser ścieramy
Domowy Smak JedzeniaNadszedł wspaniały czas truskawkobrania! dlatego też nasza inauguracja sezonu w tej odsłonie! proste, szybkie, syte danie z truskawkami w roli głównej, zajadajmy się tymi owocami
kgwjanczewoOrzeźwiający jogurt ogórkowy na bazie solonego jogurtu, trochę jak ayran, którego kocham. Jogurt nadaje się świetnie jako posiłek podczas diety ale jest również idealnym
Niezły MłynekNa początek jesieni, wspomnienie minionego lata - torcik (bez pieczenia) z truskawkami i z serkiem mascarpone. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldSezon na szparagi w pełni...Zastanawiałem się jak przygotować danie ze szparagów, aby nie stracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć
kulinarnyJaTruskawki są nadal i nie mogę się oprzeć pokusie, znów coś muszę z nich nie przyrządzić :) Dziś propozycja naleśnikowa, ale z nadzieniem trochę niecodziennym... Ilość składników
Proste PotrawyBabka majonezowa, która zawsze wychodzi. Ma wyśmienity smak i wygląd, będzie też pełnić element dekoracyjny wielkanocnego stołu. Babkę można upiec w ostatniej chwili, zajmie to tylko trzy kwadranse. Bardzo prosta, z cytrynową nutą, z dodatkiem majonezu. Babkę majonezową oblałam cytrynowym lukrem, obsypałam niewielką ilości otartą skórką z cytryny i słodkimi perełkami. Babka majonezowa z nutą cytrynową : składniki: ½ szklanki mąki(...)rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łaczymy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Babkę majonezową smarujemy lukrem przygotowanym z mieszanki cukru pudru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzielimy ciasto na 16 mniej więcej równych części. Każdą z części ciasta formujemy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką, a właściwie jej dnem oprószonym w mące odciskamy na środku każdej bułeczki dołek, w którym umieścimy nadzienie. Nadzienie przygotowujemy w bardzo prosty sposób: należy wszystkie składniki nadzienia zblendować na gładką pastę. Do każdej bułeczki nakładamy sporo
MamaOskarkaPoczątkowo sądziłam, że wpis ten nie ukaże się na blogu, gdyż mnie te pralinki nie zachwyciły. Oderwać natomiast nie mogły się od nich moje chłopaki. Z
Smaki Na Talerzukoledzy z pracy- najwierniejsi testerzy moich doświadczalnych wypieków. Babka prosta w przygotowaniu. Jest sprężysta i wilgotna. Koniecznie wypróbujcie. Przepis jest na formę 2 litrową, lub keksówkę o wymiarach ok 26 x 11 cm, lub upieczcie w dwóch mniejszych. Babka pięknie rośnie więc nałóżcie ciasta do 2/3 wysokości formy. Będziecie potrzebowali: 170 g masła 4 jajka (średnie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukidzie, mój wewnętrzny Łasuch domaga się słodkości Dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na deser, który moim zdaniem idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Smak ptasiego mleczka to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa! Ale kto powiedział, że trzeba kupować je w sklepie? Jeśli nie lubicie piec ciast, a macie ochotę na własnoręcznie przygotowane słodkości, ten przepis jest dla Was! Ptasie
Okiem Blondynki by McBlondilepszy od tych kupnych wynalazków. Ogromnie Wam polecam ten przepis. Składniki: 2/3 szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki z tapioki 2 łyżki mąki ryżowej + trochę do posypania ciasta podczas wałkowania 1 jajko 1 żółtko 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 2 łyżki domowego smalcu, lub masła (w wersji wegetariańskiej) świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie
Quinoa Raz!Prosty chleb z mąki pszennej, wody i drożdży. Ma grubą, chrupiącą skórkę i miękki, pulchny środek. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, posmarowany grubą warstwą masła. Jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera, ani też wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zgrubnie mieszamy łyżką lub szpatułką, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na około 12 godzin na blacie kuchennym
cool and minty