proste ciasto - 15398 przepisów (strona:550/1027)

Dutch baby – przepis na pieczony naleśnik 246

Mąka, jajka i mleko to podstawa wielu ciast. I tych słodkich, i wytrawnych. Cudowne rozmnożenie niewielkiej ilości składników które zawsze mamy w kuchni – rozmnożenie tym bardziej

Karo in the Kitchen
Tarte flambée 153

bazą jest sos na bazie creme fraiche i fromage blanc z dodatkiem gałki muszkatołowej. Ja ze sobą z Francji przywiozłam już gotowy ser do tarte flambee którym wystarczy posmarować ciasto, ale taki sos można przygotować samemu i będzie smakował prawie podobnie. Tutaj można poczytać jak zrobić creme fraiche link Składniki 1 szklanka mąki 1/3 szklanki letniej wody  1 łyżka

Delusional Trine
Placuszki z kukurydzą 150

użycia jajek, mleko zastąpione mleczkiem kokosowym. Wystarczy kilka składników i kukurydza, a smakowity obiad lub ciepłe śniadanie gotowe. Dzięki dodaniu innych składników może powstać nowe danie, nawet deser...;) Do ciasta możecie dodać także cebulkę wraz z kiełbaską, kukurydzę zastąpić groszkiem, pomidorkami, pieczarkami. Takie ciasto pasuje do innych warzyw - eksperymentujcie:) Dodanie do ciasta słodszych składników typu suszone owoce + cukier puder stworzy

Zasmakuj Kuchni
Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką 115

kolejny smak dzieciństwa i smak lata. Super prosty farsz z dodatkiem bułki tartej z przepisu mojej babci i pewnie jeszcze prababci, aby wchłaniała sok jagodowy podczas gotowania. Po prostu pierogi idealne – mięciutkie, delikatne, nie za kwaśne, nie za słodkie… Pychota! Składniki: Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka

To co kocham
Granola 183

Domowa granola jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak zdecydowanie przewyższa nad sklepową. Można ją wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się doskonale z jogurtem, świeżymi owocami, syropem klonowym, owsianką, jaglanką, naleśnikami, placuszkami, serkiem wiejskim, jako posypka do ciasta czy przekąska podczas oglądania ulubionego filmu. Zapraszam do gotowania! Granola porcja jak na zdjęciu Składniki: 10 łyżek płatków owsianych

Jaglusia
Chleb ziołowy na drożdżach 130

Chlebek pachnący ziołami! Prosty, bo przygotowywany na drożdżach, bardzo miękki, puszysty no i aromatyczny. Ilość dodanych ziół to kwestia gustu. Jeśli lubicie bardziej aromatyczne bochenki, dajcie ich więcej. Będziecie zachwyceni! ;)     Składniki: (na keksówkę o długości 30 cm)   Ciasto: 30 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 1/2 szkl ciepłej wody 1/2 szkl ciepłego

Nastoletnie Wypiekanie
PIT- y 4 z załącznikami 138

najpopularniejsze i chyba najlepiej podawali tam ten prosty posiłek. Jest naprawdę prosty. Wszystkie dodatki przecież często są w domu, zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba

I tu będę miała takie te
Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango 146

galaretką z mango Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango, pyszny i prosty deser.  Ostatnio w hurtowych wręcz ilościach kupuję w Biedronce takie małe jogurty w słoiczkach, bo dzieci bardzo je lubią a ja dzięki temu mam małe śliczne słoiczki do deserów. Wczoraj powstało w nich ciasto czekoladowe, a dzisiaj pyszna delikatna mleczna pianka kardamonowa. Mleczna pianka była deserem

Kuchnia na wzgórzu
Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym – konkurs 164

cynamonem – do herbaty super :).   Przygotowałam również z Premium Rosa prosty konkurs, w którym do wygrania jest syrop + dżem lub konfitura jaką sobie wybierzemy w konkursie. Pytanie konkursowe i zasady na końcu postu.       Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła

Mała Cukierenka
Bułeczki cynamonowe 97

rozwałkowane ciasto. Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy ciasto. Następnie ciasto zawijamy i kroimy ostrym nożem. Odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika  na 15/20 minut.  Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem - i to już koniec przepisu - szybki, prosty i bardzo smaczny sposób na "coś słodkiego"  Na koniec życzę Wam zdrowych

dlaSmaQ
Paluszki Baby Jagi 198

Efektowne ciastka w kształcie paluchów Baby Jagi. Proste w przygotowaniu, bardzo kruche i przerażająco smaczne :D Uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Sprawdzą się doskonale na Halloween, które co raz częściej obchodzone jest w Polsce. Polecam!   Składniki: (na 30-40 sztuk)   Ciasto: 350 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 jajko 150 g cukru pudru szczypta

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z Konfiturą 110

truskawkowej lub każdej innej, na jaką tylko macie ochotę. Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na klasycznym cisteczkowym spodzie, z kleksami konfitury, która nadaje całości barw, jak i przełamuje smak klasycznego sernika. Bardzo polecam. Składniki na spód: 250 g ciastek owsianych 100 g masła Ciasta kruszymy w blenderze, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałki. Masło rozpuszczamy, wlewamy je do ciasteczek

Made By Mom And Son
ANANAS Z SZAFRANEM I WANILIĄ 155

Super prosty przepis na deser z ananasa. Słodki, maślany, no i i dodatkiem szafranu... Czego chcieć więcej? Robi się go w dwie minuty, zjeść można tonę :) Można je podać z lodami albo jako dodatek do ciasta. Polecam leniwym i na diecie :) Składniki: - ananas- 1 sztuka -szafran- około 15 nitek -masło- duża łyżka -wanilia- pół laski, lub kieliszek ekstraktu waniliowego Wykonanie

Kuchnia bezglutenowa Loli
Babka z likierem kawowym 164

babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub kasza manną Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut  do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka . Po przestygnięciu babkę polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową . Pyszna , prosta :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ogród po powrocie 121

rabata kwiatowa. Nawłoć i pysznogłówka zakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną kuchnię. SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM

les mirabelles