rozpływające się w ustach drożdżowe rogale , których serce tworzy nadzienie z aromatycznej konfitury , a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w postaci tradycyjnych i prostych w przygotowaniu rogalików. Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Składniki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół(...)Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą
Słodka Stronapowinien mieć problemu w ich wykonaniu, a do tego bardzo tanie, gdyż potrzebujemy zaledwie 3 składników. P amiętajcie jedynie, że najlepsze są z ziemniaków z dużą ilością skrobi, wtedy ciasto na kluski nie będzie zbyt klejące a my nie będziemy musieli dodawać mąki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: Składniki: (27 klusek śląskich) 2 kg ziemniaków
Mój pomysł nawykorzystywać przez cały rok. Świeże puree z dyni nie jest trwałe, należy je wykorzystać w ciągu 3-4 dni, inaczej skwaśnieje nawet w lodówce. Puree można dodawać do ciast i deserów, do dań wytrawnych, świetnie nadaje się dla alergików. Zachęcam do spróbowania! To mój pierwszy przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w paździer niku. Po więcej przepisów z dynią
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBułki upieczone w domu nie trzeba nikomu zachwalać. Z dodatkiem czarnuszki są pyszne, chrupiące i bardzo aromatyczne. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, jedyny minus to czas potrzebny aby bułki ładnie wyrosły(...)SKŁADNIKI : 400 g mąki pszennej typ 650 + mąka do posypania 150 g mąki żytniej typ 200, drobno mielona jeżeli mamy zakwas chlebowy (gęste ciasto) możemy dodac 2 duże łyżki, bułki będą smaczneijsze 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju czarnuszka do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolitahini, ponieważ dzięki niej można nadać chałwowego smaku (który uwielbiam) - pozornie prostym rzeczom. Niejednokrotnie pojawiała się w moich przepisach ( klik ). Tym razem sprawdziła się w pyyysznych placuszkach, które oprócz rewelacyjnego smaku - posiadają obłędnie kuszący zapach. Chałwowa nuta i bananowy posmak - idealnie współgrając z miękkim i delikatnym ciastem. Zresztą nie ma tu co dużo pisać... Sami spróbujcie! (40 sztuk - małych
Di gotujedodać do sera i delikatnie wymieszać. Stolnice posypać odrobiną mąki, rozwałkować ciasto nie za grubo, wycinać koła, nakładać po łyżeczce sera i zlepiać jak pierogi. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Pamiętajmy że zawsze wcześniej rozgrzewamy piekarnik. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Pyszne i proste:) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijest naprawdę wiele. Oto jedna z nich :) Wytrawna tarta z burakami i serem feta to ciekawa propozycja na lekki obiad lub kolację. Jest pyszna ! Polecam:) POTRZEBUJEMY: NA KRUCHE CIASTO (na formę o średnicy ok. 22-24cm) 250g mąki pszennej 125 g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml zimnej wody
WYSPA SZCZĘSLIWAszybko). Wielkanocne wypieki z Lidlem mogą być bardzo proste, w ofercie świątecznej znajdziecie wszystkie potrzebne produkty spożywcze, bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika :). Składniki: Ciasto czekoladowe bez mąki 6 jaj "L" 80 g cukru 200 g czekolady deserowej
SzczyptaSmaQProsta przekąska.Świetna na imprezy młodzieżowe, ale nie tylko. Fajna forma. Łatwo je jeść nawet na stojąco. Dzieciaki, też bardzo je lubią. Te zrobione dzisiaj pojadą na dwie imprezy sylwestrowe, mam nadzieję, że będą smakowały :) ciasto : 1/2 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko 0,5 szkl mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki
Polska ZupaDanie wybitnie proste i każdemu dobrze znane:) Idealne na lipcowe obiady - lekkie i orzeźwiające. Pyszne z roztopionym masłem lub śmietaną. Dodatkowo można ślicznie wykończyć brzegi pierożków i urozmaicić jedzenie:) Pięknie i zachęcająco wyglądają na talerzu. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 1szklanka gorącej wody Składniki na nadzienie: 400g jagód, oprószonych mąką ziemniaczaną Sposób wykonania: Z mąki i gorącej wody
Kuchnia Pani Wiosnypyszne-szkoda zbędnych słów ,proste do zrobienia,bułeczki z pysznym nadzieniem z serków ziołowych,czosnku,i masła-mięciutkie,na wierzchu przyrumieniony żółty ser,super i na zimno i na ciepło-polecam!!!! Składniki na 16 niewielkich bułeczek: na ciasto: 225ml letniego mleka 15g świeżych drożdży 2 łyżeczki drobnego cukru 2 łyżeczki soli 450g mąki
Swojskie jedzonkojeszcze 5-6 minut pod górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie. Jeśli za mało dla Was słodkie – posypcie je cukrem pudrem. Ja nie sypę. Jest słodkie i biszkoptowo kruche, rabarbar słodko-cierpki jak trzeba, a całość prosta, szybka i rustykalna, taki właśnie placek. Z sezonowymi owocami. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenserce,więc na blogu pojawi się więcej wariacji dotyczących tych zaskakująco prostych wypieków. Tym razem padło na tartę ze szpinakiem, łososiem i kozim serem. Przyjechał do mnie kolega (wielbiciel koziego sera i łososia, więc nie mogło być inaczej. Natomiast szpinak przemyciłam dla zdrowia i smaku) Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody farsz
Wielki apetytChlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do wyrobienia wystarczy tylko łyżka. Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + 60 minut pieczenie Porcje: foremka 30x15 cm Składniki: Zaczyn: 250 g mąki żytniej razowej, 200 ml letniej wody, 250 g zakwasu. Ciasto: (10-12 godzin później
SzczyptaSmaQgorąco ,świetnie nadaje się na różnego rodzaju startery imprezowe . Danie smaczne, proste i tanie. składniki na 4 porcje 50 dag małych pieczarek szklanka mąki pół szklanki mleka jajko sól pieprz olej do smażenia około 0,5 litra przepis Pieczarki oczyszczamy nie odcinając nóżek. W misce przygotowujemy ciasto, łączymy mąkę z mlekiem i jajkiem , doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite Dania