blogu... aż trudno zliczyć ;) Tym razem pszenno- kukurydziany z makiem. Prosty, bo na drożdżach i bardzo smaczny. Miąższ ma raczej puszysty, a skórkę jak zwykle chrupiącą. Polecam! Składniki: (na jeden bochenek) Rozczyn: 25 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki
Nastoletnie WypiekanieCoś prostego specjalnie dla bliskiej osoby. Francuskie ciasteczka w kształcie serduszek z odrobiną białej czekolady i malinami. Sprawdzą się rewelacyjnie w Walentynki, szczególnie gdy nie dysponujemy dużą ilością czasu, a chcemy zrobić przyjemność ukochanej osobie. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (polecam domowej roboty ) 100 g białej czekolady 4 łyżki mleka garść malin Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekaniesię przyznać, ze jabłecznik mam opracowany najlepiej. Przyczyna jest dosyć prosta, nawet bardziej niż oczywista. Uwielbiam jabłecznik... I to wszystko, co można z nim pic i jeść, próbując nie mieć wyrzutów sumienia, kiedy zjem za dużo. Wtedy ładnie sobie tłumaczę, ze przecież ten jabłecznik jest bardzo zdrowy... Ciasto, jest mieszanina przepisów, z wyciągniętego z przepisów mamy, z wielu książek
Lajtkraft food intolerancepierogowy rarytas, idealne pierogi na lato. Wyjątkowo niekłpotliwe i proste do przygotowania. Umyte kurki (jak szybko i sprawnie oczyścić kurki czytaj tutaj ) posiekać, podsmażyć kilka minut z cebulką i farsz gotowy. Mój farsz składa się z samych grzybków, ponieważ nie chciałam zagłuszyć delikatnego, wykwintnego smaku kurek. Ciasto polecam z tego przepisu . Dzisiejsze pierogowe ciasto przygotowane w ramach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzień dobry podałam mu rękę i się przedstawiłam :D Proste ? A jakie przyjemne słyszeć do chwilę: "Ania, chodź no tutaj" :) To już prawie jak zamach :D Ale ten uśmiech Kurt taki podstępny :) A teraz pochwalę się Menu, które przygotowywałam zgodnie z duchem Kuchni Śródziemnomorskiej. Trójkąty z ciasta filo z farszem ze szpinaku i fety podane z krewetkami tygrysimi
Mój Smak na Życiemających kleik ryżowy po dzieciach dla poszukujących przepisu na proste ciasteczka Składniki: paczka kleiku ryżowego (160g) np. Nestle 250g margaryny szklanka cukru 4 jajka Wykonanie: Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Wsypać do tego kleik i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasteczka łyżeczką, formować małe kupki - ciasteczka
Mania Wypiekaniasojowego, skrobi ziemniaczanej. Przygotowanie tego chleba jest dziecinnie proste. Nie trzeba go długo wyrabiać, ani zbyt długo czekać na jego wyrośnięcie. Potrzebujemy jedynie wody, drożdży, oleju, soli i cukru. Na zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie składniki po prostu mieszamy mikserem przez 5 minut. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce
MamaOskarkamnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty
Pink Envelopesmaczne, pożywne, proste choć nieco czasochłonne w przygotowaniu, krokiety z pieczarkami i serem żółtym to świetny pomysł na wyśmienity obiad lub gorącą kolację. Znakomicie smakują z dodatkiem czerwonego barszczu i błyskawicznie znikają z talerzy. składniki na około 20 krokietów ciasto naleśnikowe
Smakowite Daniajest deser? Pytanie niby proste, i zaraz co niektórzy na mnie fukną, że głupotami głowę zawracam, zupełnie niepotrzebnie. Ja jednak uparcie powtórzę: czym jest deser? Przed takim bowiem pytaniem stanęliśmy, kiedy na wspólne gotowanie Malwi zaproponowała deser z rabarbarem. Ale nie ciasto. Hmm... Czy ciasto to też deser...? Udałam się do źródła, czyli najłatwiej dostępnej Wikipedii. Rzekła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki. Składniki:Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka wody Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
Truskawkowa Fiestastudiach. ;) Przedstawiamy Wam oto tartę z owocami. Zrobiła furorę wśród naszych znajomych i rodziny. Kruchy spód połączony z delikatnym kremem i pysznymi owocami... Obłęd! A do tego jest bardzo prosta w wykonaniu. Chcecie dowód? Mimi udało się zrobić spód od tej tarty bez większego problemu. Przy robieniu kremu Moni mi już tak nie zaufała, ale dałabym radę(...)krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować krem. Rozpuścić w kąpieli wodnej
Gotowanie, czyli hobby dla każdegopolska truskawka może być wyjątkowym owocem. Szczególnie wtedy, kiedy czekamy na nią cały rok. Dziś przygotowałem dla Was kolejną słodką inspirację z truskawkami w roli głównej. Szybka i prosta w przygotowaniu tarta na kruchym spodzie z herbatników, a do tego truskawki skąpane w kremowej masie z białej czekolady. A to wszystko bez pieczenia. Szukacie więcej inspiracji(...)mielimy w malakserze lub blenderze i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i przelewamy do zblendowanych herbatników. Całość mieszamy i wykładamy do foremki na tartę wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ugniatamy palcami równomiernie na całej powierzchni formy, łącznie z brzegami. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie przygotowujemy masę do tarty. W rondelku na małym ogniu
kulinarnyJastoły uginają się pod jadłem i piciem. A święty Piotr tylko wzrusza ramionami i odpowiada: A czy dla nas dwóch opłaca się gotować? Dlatego w odpowiedzi mam dla Was prostą propozycję na sycącą wegetariańską pizzę. Do tego bardzo szybką w przygotowaniu i ekonomiczną. W zestawieniu z kolorową sałatką daje to na prawdę smakowity posiłek. No dobra, pewnie wytkniecie(...)ktoś staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu lepszy rydz niż nic. Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka, 200 g fety. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik w temperaturze 220 °C. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Rozprowadzamy na nim sos pomidorowy. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie kroimy fetę w kosteczkę
MODA NA BIO