Tarta grejpfrutowa jest bardzo lekka i orzeźwiająca. Pachnąca cytrusami, idealna na lato dzięki rześkiemu smakowi. Z kolei zimą przypomina lato. Prosta, szybka, na pysznym ciasteczkowym spodzie. Świeżo wyciśnięte grejpfruty sprawiają, że prawdziwa tarta grejpfrutowa idealnie pasuje także na ogrodowe party – jej zapach i smak fantastycznie podkreśli charakter przyjęcia na świeżym powietrzu. Składniki: – 2 duże grejpfruty(...)chwilę przy otwartych drzwiach piekarnika (ok. 10 minut), potem wyjąć i ostudzić. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin. Ozdobić bitą śmietaną i ewentualnie kawałkami grejpfruta. Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z czekoladowym musem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Sernik nowojorski – sernik New Yorker .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important
Pociąg Do Kuchniśmiesznie proste! Należy przygotować dwie miski - w jednej należy odmierzyć i wymieszać mokre składniki, w drugiej odmierzyć i wymieszać suche składniki - oprócz sody! Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto(...)gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki owocowej o ładnym kolorze (można ją zastąpić barwnikiem spożywczym) Kremówkę należy ubić, następnie wymieszać z serkiem mascarpone, dodać galaretkę - gotowe! Prawda, że proste
Garniec Magaliełyżki roztopionego masła cukier suchy mak Sposób przyrządzenia: 1. Zrób rozczyn- w letnim mleku dokładnie rozpuść drożdże z cukrem. 2. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj majonez i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto. 3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę. 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw
Kuchnia w Słońcu Skąpanatłuszczu. Nic tylko zakasać rękawy i przygotować weekendowe śniadanko. Smak tych gofrów bardzo mi odpowiada. Może sama struktura nie jest rewelacyjna, ale smak jak najbardziej. Szczególnie jeżeli dodacie do ciasta jakiś fajny aromacik. Przede wszystkim polubiłam w robieniu gofrów za to, że mam 4-minutowe przerwy na ogarnięcie kuchni, nakrycie do stołu i przygotowanie dodatków do gofrów. Tym razem podałam(...)łyżeczka mąka pszenna 140g dodatki: aromat waniliowy, miód, jogurt grecki (ok. 2 łyżeczki), owoce (1 gruszka) Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mieszamy następnie z sodą, mąką i aromatem. Wykładamy ciasto do nagrzanej gofrownicy delikatnie posmarowanej tłuszczem (tylko za pierwszym razem). Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami (gruszki i jogurt grecki). Zapisz Zapisz Zapisz
rabarbarowobabeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną(...)jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż do suchego
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy(...)ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonychponcz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia)opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatkiPrzygotowanie:Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie
Food SquareOmlety nigdy mi się nie znudzą. To świetna opcja na dobre śniadanie. Ma wiele zalet. Między innymi: szybko się je przygotowuje, są proste w przygotowaniu i można je robić na wiele sposób. Ja bardzo często przygotowuję omlety zapiekane oraz te z patelni. Zazwyczaj w wersjach na słodko :) PRZEPIS ✔ 3 białka, 2 żółtka ✔ 3 łyżki mąki ryżowej(...)przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze rozpuszczają się czy łączą z suchymi składnikami. Są wygodne i proste w zastosowaniu. Godne polecenia
Tetiisheripuszysty. Krem kokosowy jest tak wciągający, że nie można się od niego oderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest również prosty i szybki w wykonaniu. Dodam, że zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można ubić kremówkę, ja używam ,,Śnieżki'' ponieważ u mnie nie wszyscy mogą jeść kremówkę. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka(...)sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony
Izabelawkuchniupieczeniu jak dla mnie był za suchy, ale może tylko mój :( wyrabiałam w misce tylko łyżką drewnianą, pomimo, że w przepisie podano by wyjąć je na stolnicę moje ciasto było dość luźne i dlatego piekłam w foremce nie podsypałam dość mąką i z trudem wyjęłam je z foremki chleb rósł mi szybciej niż w przepisie, może dlatego, że w pomieszczeniu(...)kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne
Proste Potrawywiększość z nas ma w domu ma formę do muffinek. :-) Ja piekę je w awaryjnych sytuacjach, kiedy dostaję telefon, że za chwilę ktoś mnie odwiedzi. Dlaczego? Bo są proste, niewymagające i zawsze się udają. ;-) Zazwyczaj możemy zrobić je ze składników dostępnych w domu. Dziś zapraszam na wersję czekoladową. Smaczne, delikatne i banalne w przygotowaniu! 1 i 3/4 szklanki mąki(...)składniki mokre: mleko, olej i jajko. Składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. 2. Czekoladę siekamy. 3/4 czekolady dodajemy do masy, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na 3/4 wysokości. Posypujemy pozostałą czekoladą. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut
Szefowa kuchnijajkiem i oliwą z oliwek, ciasto powinno nam się tak jakby kruszyć, na samym końcu dodajemy ciepłą wodę, tak aby ciasto się całkowicie zagniotło. Ja na tą chwilę ciasto zagniatam w ala termomixie, wrzucam wszystko i miksuje (myślę, że to samo możesz zrobić w dobrym mikserze kielichowym), jak widzę już takie kuleczki, że ciasto się zbija, ale jest nadal(...)łyżka wody czasami 3 -4 łyżki wody. Ciasto musi być elastyczne. TIPY OD SMYKOWEJ! Ciasto owiń folią i odstaw na 30 minut na blacie kuchennym. Wiązania glutenowe w cieście się rozluźnią i będzie idealne do wałkowania i do formowania pierożków. Do ciasta na ravioli dodajemy oliwę z oliwek, to dzięki niej ciasto na pierogi nigdy nie będzie się kleiło
SMYKWKUCHNIrzekłabym wręcz, że jest prosty do wykonania. Jeśli dodatkowo nie jesteście mistrzami w dekorowaniu tortów tak jak ja, jego wykonanie nie powinno wam przysporzyć zbyt wiele zachodu. Jako rekomendację dodam, że nawet mój M (który będąc na diecie odpycha od siebie wszelkie słodkości rękami i nogami), skusił się na 3 kawałki...:) Przepis na ciasto stąd ( klik ) (zamieniłam tylko orzechy
My simple kitchenwypieki . Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką pomarańczy i mielonymi migdałami. Rewelacja. Historia jak pisze autorka bloga moje wypieki sięga XIX wieku, wtedy po raz pierwszy upiekli je niemieccy bracia Muller, do dziś są pieczone poza granicą Polski i w samej Legnicy. Polecam Wam bardzo, warto zrobić, bo są proste w wykonaniu(...)miksera przelewamy mieszankę, dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, jajka, migdały, przyprawę korzenną, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie nam kleiste ciasto piernikowe. Składniki farsz: 200 g masy marcepanowej 3 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie
kruche babeczkizbyt dokładnie. Dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie. (Jeśli jagody puszczą sok, babeczki po upieczeniu będą niebieskawe ;) ). Ciasto przekładamy do foremek - papilotek i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce. Pisałam już, że to proste?!? ;) Smacznego
Miksturownikrazem przyszła pora na testowanie kremówki domowej Emix. W skład zestawu wchodzi mieszanka do wypieku ciasta i kremu. Jest to ciasto na biszkopcie z dużą ilością kremu budyniowego. Przygotowanie biszkoptu było bardzo łatwe i szybkie. Biszkopt po upieczeniu bardzo łatwo dało przekroić się na pół. Dla osób które boją się lub nie mają chęci na pieczenie domowego biszkoptu polecam(...)przepisu. Krem budyniowy wyszedł bardzo puszysty, delikatny i żółciutki. Przygotowanie kremu również jest bardzo proste. Producent zaleca nasączenie biszkoptu, ja jednak pominęłam tę czynność ponieważ nie lubię mokrych biszkoptów. Jeśli będziemy stosować się do wskazówek które producent umieścił na opakowaniu gwarantuję, że ciasto uda się nawet początkującym. Do wypieku oprócz mieszanki Emix dodatkowo potrzebujemy. 4 jajka 1 litr
Ala piecze i gotuje