Koniec z kiełbasą na grillu! Czas najwyższy na urozmaicanie naszych spotkań. Już nie tylko szaszłyki, kiełbasa i karkówka kojarzy nam się grillem. Coraz częściej grillujemy warzywa
Niezły Młynekmojprzepisna.pl | Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy Podczas pieczenia biszkoptu często mam problem z wielkością formy, ilością jajek i pozostałych składników. Jeżeli i wy macie
moj przepis naOto wersja makaronowej sałatki, jest to bardzo pożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki
kgwjanczewoNocny placek drożdżowy dla zapracowanychSkładniki kruszonki : 5-6 płaskich łyżek mąki 3- 4 łyżki cukru pudru 1/5 kostki 250 gramowej masła lub
Proste PotrawySkładniki : 8 średnich ugotowanych, obranych ziemniaków 4 ugotowane marchewki około 5-6 łyżek mąki pszennej 1 duże jajko, sól Przygotowanie : Obrane ziemniaki i marchew zmielić w
Proste PotrawyMyśli i ruchy ponownie układają się do tańca. To walc angielski. Bez pośpiechu. Wszystko jest wyważone, umiarkowane. Pozwala myślom unosić się swobodnie i gładko. Delikatne piruety dłoni. Ciasto oddycha cichutko, miarowo. Powoli dosypuję mąkę, obracam, pozwalam odpocząć. A w myślach widzę tiulową suknię, która jak mgiełka otula tancerkę przy ostatnim obrocie ... Melodia cichnie, kuchnia odbija ostatnie cichutkie(...)skręcać, jeśli ma się ochotę na precle. W dodatku z dyniowym nadzieniem, które też nie jednego skrętu i obrotu wymaga. Mówię Wam, to dopiero jest taniec! Ruchy proste, łatwe do opanowania, a na koniec niczym confetti, błyszczą i migocą kryształki soli morskiej. No to co? Tańczymy? Let's twist again! A skąd się wzięły precle? Precle
KUCHARNIAbyło nic słodkiego. Przyznaję, opuściłam się w tej tematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i ziarnami oraz ten oto prosty torcik. Pozostałe słodkości opublikuję już niedługo. Biszkopt (tortownica 25-26 cm): 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu szczypta soli Warstwa owocowa(...)soku owoce. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. Śmietanę ubić z cukrem i fiksami, dodając pod koniec ekstrakt z migdałów. Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na brzeg ciasta. Ponownie schłodzić
Czerwień i błękitstewii lub ksylitolu. Pamiętajcie tylko o tym, żeby przeczytać na opakowaniu, ile takiego słodzidła można dziennie spożyć, to zabezpieczy Was przed problemami z brzuszkiem ;) Wracając do szarlotki, jest bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i ma cudowną kruszonkę na wierzchu. Zakochałam się! ;) Warto użyć słodkiej odmiany jabłek, wtedy już po ich uprażeniu nie trzeba będzie ich dosładzać ;) Składniki (tortownica(...)Piana 3 białka szczypta soli łyżka płynnego miodu Kruszonka 1/2 szklanki płatków owsianych 50g masła łyżka brązowego cukru Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze. Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Składniki na spód mieszamy, wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, prażymy
Czerwona PorzeczkaKetchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań Przepis na ketchup z cukinii mignął mi kilka razy na Facebooku i szczerze jak tylko zobaczyłam cukinię w dobrej cenie postanowiłam go spróbować. Ketchup z cukinii zapraszam do przeczytania wpisu. Cukinię ja uwielbiam w każdej postaci a Ty ? Uwielbiam smażoną w cieście, uwielbiam panierowaną i pieczoną w piekarniku , lubię(...)zdjęcia – dlatego zostawiłam specjalnie trochę ketchupu w słoiczku a rano .. zastałam pusty słoiczek i tłumaczenie rodziny .. to było pyszne ! Ketchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań
Kuchnia na wzgórzulitry wody z łyżeczką soli. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do wrzątku. Woda nie może się kłębić, powinna ledwo mrugać. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Maliny zagotowujemy, a następnie miksujemy, gdy lekko ostygną słodzimy miodem, według smaku. Podajemy z gorącymi kluseczkami. I tym sposobem mamy prosty, zdrowy posiłek, dla łasuchów lub koneserów
Dieta moja pasjamąki 1/2 szklanki wody sól masło świeża szałwia (lub bazylia) PRZYGOTOWANIE: Jaja rozbełtać, dodać sól, kilka łyżek mąki, odrobinę wody, mieszamy. Znowu dodajemy wodę oraz mąkę, ostatecznie ciasto ma "odchodzić" od kopystki (łyżki). Zagotować wodę, osolić, kluski wkładać małymi porcjami. Gotować 2 -3 minuty -od wypłynięcia. Dobrej jakości mało roztopić na patelni, dodać listki szałwii ( u mnie tym razem-bazylia
Kopystką po garachnaszej pomysłowości. Quiche wywodzi się z Francji, a najsłynniejszą jest Quiche Lorraine, którą pewnie też postaram się zrobić jak wrócę z Francji i przywiozę ser. Podstawą jest zawsze ciasto kruche na spód, na które przepis jest - - - > TUTAJ i masa jajeczna. Wczoraj robiłam to quiche na kolację, gdyż zaprosiłam swoich znajomych, byli naprawdę zachwyceni i całość została zjedzona, nie został
Delusional TrineJest i-de-al-na ! Szybka, banalnie prosta, tania i przepyszna. Żałuję, że wcześniej nigdy jej nie robiłam, bo każde inne szarlotki ( czy też jabłeczniki ), które do tej pory wychodziły z mojej kuchni, przy tej dzisiejszej po prostu nie są godne nazywania ich szarlotkami ——— Szarlotka sypana, czyli… ciasto, bez użycia mikserów, robotów kuchennych i innych
NiePieprz.plgrzybami w lodówce. Wydaje mi się, że jest smaczniejszy, wilgotniejszy niż tradycyjne paszteciki. I długo zachowuje świeżość. Bardzo dobry rodzaj pieczywa do barszczu, polecam. Składniki (na 1 duży kulebiak): Ciasto drożdżowe:\ 250 gram mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody Farsz: 2 szklanki kapusty kiszonej
Mango Papaja