Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju serników. Tym razem polecam przepis na pyszny sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z herbatników. Jest prosty do
e-PrzepisyKulinarnePyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie
Gotowanie...to proste !Czerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To
Karo in the KitchenTort kokosowy – puszysty, delikatny, lekki i mało słodki. Jeśli nie lubicie ciężkich tortów, ten będzie idealny. Udekorowany kwiatami z ananasa, które są bardzo proste
Poezja smakuI znowu mam dla Was świetny przepis na kremowego kurczaka. Danie jest jednogarnkowe wiec oszczędzi Wam bałaganu w kuchni. Nie ma co tutaj rozczulać
Niezły MłynekJajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc
Kuchnia ŁukaszaPyszna, smaczna, sycąca sałatka z kuskusem, suszonymi pomidorami i lekko podsmażoną cukinią. Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu sałatki. Zapraszam do wypróbowania
Kuchnia ŁukaszaA to kulinarne popisy młodej gospodyni Kasi. Jak widać natrudziła się mocno. Ale warto było, efekt był smaczny :) Kasiu
Proste Potrawyjestem dobra w pieczeniu ciasteczek. Wolę robić ciasta, są dla mnie bardziej… konkretne. Ale koniec listopada i grudzień to taki wyjątkowy czas, że niekiedy się przełamuję. Wtedy wchodzę do kuchni i piekę malutkie ciasteczka, w sam raz na dwa kęsy. Tak było i dzisiaj. Ugotowałam obiad, wyprawiłam Młodego, który wracał na studia i zamiast odpocząć, doszłam do wniosku, że zrobię(...)coś” do kawy. Tylko zupełnie nie wiedziałam co. Włączyłam Thermomix i poszukałam przepisu – prostego, kilkuskładnikowego i szybkiego. Znalazłam. Rzeczywiście był nieskomplikowany i możliwy do zrobienia także bez urządzenia. Zrobiłam. Upiekłam. Podałam do popołudniowej herbaty. Zajęło mi to w sumie około 30 minut. Chyba pora przeprosić się z przepisami na ciasteczka… Składniki: • 250 g mąki pszennej • 100 g miękkiego masła
W mojej kuchniSernik jabłkowy bez pieczenia Pyszny sernik jabłkowy bez pieczenia, a do tego prawie bez użytku cukru! Sernik z tego przepisu wychodzi na prawdę idealny, bardzo
Kuchnia Łukaszatakie niewielkie i przez to niewinne. Nie można się im oprzeć, prawda? :) Zawsze wolałam je od tradycyjnych pączków, które według mnie bardzo zapychają. Dlatego przed Tłustym Czwartkiem podrzucam Wam prosty przepis na pączki z serkiem ricotta na modłę włoską - Baci di ricotta . Te pyszne, serowe pączusie przygotujecie w pół godziny i z pewnością oczarujecie nimi rodzinę. My już sporo(...)chwilę, do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie dodaj je do mokrych składników i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, ewentualnie łyżką. Powstanie gęste i lepkie ciasto. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Polecam jakiś mniejszy i wysoki, np. rondelek, wtedy zużyjesz mniej tłuszczu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz się rozgrzał, wrzuć do niego kawałek chleba, albo odrobinę
Chilli Czosnek i Oliwaciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje. Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia(...)cukrem, dodać jajko- ucierać, a potem po żółtku i utrzeć na puszystą masę Wsypać stopniowo mąkę i ucierać, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie ją wrobić w ciasto Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą
Proste Potrawymożna udekorować bitą śmietaną lub kremem z serka waniliowego. Ja nie zdążyłam tego zrobić, ponieważ goście nie chcieli czekać i zjedli ciepłe. Przepis na krem z seka jest bardzo prosty. Masło z cukrem i esencją waniliową wymieszać na gładką masę. Następnie dodawać po łyżce serek i dokładnie wymieszać. Za pomocą rękawa kuchennego udekorować mufinki. Póżniej wstawię zdjęcia mufinek z kremem(...)pomocą miksera. Na koniec dodać potartą marchew i posiekane drobno orzechy i sól, znowu dokładnie wymieszać. Musicie być pewni, że marchew dokładnie się wymieszała z pozostałą masą. Wlać ciasto do foremek od muffinek do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Wyjąć muffinki z foremek jak lekko przestygną. Polecam bardzo te muffinki, ponieważ są super
Kuchnia Pokoleńchlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę. Dla amatorów jasnego pieczywa jak znalazł. Dla mnie ma dwie wady: jest cały pszenny(...)połączenia składników. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat na 12-15 godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać
moj przepis nazależy Wam by zaskoczyć gości czymś smacznym, użyjcie gotowych, wytrawnych tarteletek oraz wędzonego łososia. Nie musimy go podsmażać, wystarczy pokroić na kawałki i dodać do śmietany i ravioli. kruche ciasto : 1 żółtko 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli 250 g maki pszennej 125 g masła Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki na godzinę. Stolnicę oprószyć
Kasia i jej kobiecy światwody; - na rozgrzaną patelnię wlewamy po kolei porcje ciasta i smażymy z każdej strony ok. 1 minutę; - swoje naleśniki smażyłam bez dodatku oliwy na patelni - jeżeli jednak chcecie możecie je oczywiście smażyć na łyżce oliwy; - do usmażonych naleśników nakładamy twaróg oraz ulubiony dżem i zawijamy naleśniki w rulonik. :) GOTOWE! Proste, szybkie i przede wszystkim smaczne. Polecam podawać
MintTasteminut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ciasto, dzięki dodatkowi maślanki, jest cudownie wilgotne. Ma delikatny, maślany posmak, który przy wersji migdałowej jest nieco wyraźniejszy. Przez dodatek orzechów jest nieco cięższe, ale nie zbite i nadal delikatne. No i ta chrupiąca, cukrowo-orzechowa skorupka na wierzchu... Uwielbiam! Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na mały głód
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokoło 1 szklanki mąki, może wejść więcej 3 łyżki domowego cukru waniliowego – tutaj znajdziecie przepis. Ser widelcem rozdrabniamy w misce. Dodajemy jajka i cukier, mieszamy. Partiami zaczynamy wsypywać mąkę. Ciasto ma się zbić w miękką i plastyczną kulę. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy, odcinamy po większym kawałku i formujemy w ruloniki. Ruloniki lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki
ladykitchenłyżki mąki ziemniaczanej. Warstwa biszkoptowa: 300 g kakaowego ciasta biszkoptowego (gotowego lub upieczonego samodzielnie), kilka łyżek ponczu (przygotowanego z herbaty i kilku kropel aromatu pomarańczowego). Warstwa truskawkowa: 400 g truskawek, 1 galaretka szybko tężejąca. Dodatkowo na wierzch: 200 ml kremówki, 1 łyżka cukru pudru. Trifle z truskawkami, to dosyć prosty i podobny do tiramisu deser z dodatkiem pysznego sosu waniliowego(...)ćwiartki. Galaretkę, która jest przewidziana na 500 ml wody - rozpuścić w 300 ml gorącej wody i od razu wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do przestygnięcia. Przygotować pucharki. Najlepiej z prostymi nie zwężanymi ściankami. W pucharkach umieszczać na przemian warstwy zaczynając od galaretki z truskawkami. Następnie nałożyć sos, krążek biszkoptowy (nasączony delikatnie ponczem) i znowu - galaretka, sos i biszkopt
Świat Domowej Kuchniodtworzyć na podstawie starych rosyjskich przepisów. To nie jest prosty chleb. Jego przygotowanie składa się z 4 etapów i trwa cały dzień, nie licząc wcześniejszego odświeżania zakwasu. Co prawda samej pracy nie ma przy nim wiele, po prostu mieszamy składniki, ale wymaga on uważnej kontroli czasu trwania poszczególnych faz fermentacji ciasta. W każdym razie jest on na pewno wart upieczenia
Przepisy na domowy ser i chlebciastek: * 400 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 200 g masła- zimnego * 1 jajko * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych wyżej składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypać mąkę). Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość
Zrób to smaczniepolecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao bez cukru 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 1 opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub cukier
Mała Cukierenkadomowy jest o wiele lepszy i wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny. Domowy makaron nie musi być przygotowany bezpośrednio przed zmieszaniem z kapustą. Zdarza się, że przygotowuję podwójna porcję ciasta, kroję je na łazanki, suszę na ściereczce (do całkowitego wyschnięcia), przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Łazanki podaje się z kapustą kiszoną, słodką kapustą lub tak jak lubię z mieszaną kapustą
Codziennik Kuchennytwaróg widelcem, ubijała osobno białka z odrobiną soli, a potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką tartą, i na bardzo leniwe , ale ten przepis jest najbardziej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki
Kuchnia ŁukaszaProste gofry z konfiturą malinową Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 2 jajka - 7 łyżek oleju rzepakowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru (może być brązowy) dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładam do miski i miksuję. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż to na naleśniki. Gofrownicę smaruję olejem i rozgrzewam, dopiero wtedy smażę
Kuchnia co dniabyć prosto i dla leniwych to szybki i prosty przepis. Co prawda prawdziwy przepis dla leniuchów powinien się zaczynać od słów: "Idź do najbliższego sklepu spożywczego...", ale aż tak łatwo nie będzie :) Wszystko (poza olejem) do dużej miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia
Marder&Marder Manufactureciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Na tym etapie ciasto jest luźne, ale z czasem zgęstnieje. Po tym czasie
apetytnapieczenieProste, klasyczne dania są przeważnie najlepsze. Wracamy do nich zawsze po okresach prób z bardziej skomplikowanymi lub nowymi recepturami. Tak jest w przypadku popularnego w moim domu, szczególnie w okresie jesiennym, przepisem na szarlotkę. Goście nigdy nie są nią zawiedzeni, gdyż ciasto zawsze wychodzi pyszne. Tym razem postanowiłam trochę bardziej zadbać o zdrowie moich gości i ulepszyć przepis dodatkiem
Milion SmakówBardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chlebek, który większość z nas pewnie kojarzy z różnych restauracji jako dodatek do zestawów sałatkowych i innych takich - mowa o chlebku Pita. Może zdjęcie jest niezbyt fortunne ponieważ takie popękane już zostały, a to dlatego, że ciasto przetrzymałam i wyschło troszeczkę jednak w smaku nic to nie przeszkadza. Mają świetną dziurę w środku
Jedzeniomaniasię, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe placki, z obu stron kilka minut. Zobaczysz, jak placuszki rosną na Twoich oczach!PANCAKES PODAWAJ Z KAWAŁKIEM MASŁA, SYROPEM KLONOWYM, Z AGAWY, MIODEM LUB DOWOLNYM SOSEM Smacznego i pięknego dnia!PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się
Gotowanie to kochanieChleb à la graham to prosty w wykonaniu chleb na bazie kilku typów mąki, z dodatkiem świeżych drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów mąki: graham i żytniej.Chleb przygotowuje się podobnie jak drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić
Smakołyki Berenikisię w naprawdę uroczy i eleganci deser.Składniki na proste babeczki czekoladowe+ czekoladowe draże (lub czekolada)Składniki na krem budyniowy+ gorzkie kakao, kilka truskawekPrzed zrobieniem babeczek warto przygotować sobie budyń na krem i odstawić do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom
Ciastkozercy