proste ciasto - 15398 przepisów (strona:574/1027)

Omleciki z bitą śmietaną i musem truskawkowym 121

narysować równe koła. Na koło nałożyć po 2 łyżki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor do suchego patyczka . Po upieczeniu jeszcze ciepły omlecik złożyć na pół. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , przełożyć do szprycki i nadziewać omlecik , wierzch polać musem truskawkowym. Pyszne i proste  , Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
3BIT w nowym wydaniu. Śmietana Bravo! 144

wysokiego naczynia i ubijamy minutę, po czym tynkujemy ciasto najpierw boki, później górę. Resztę śmietany nakładamy do rękawa cukierniczego. W tym samym sklepie możemy nabyć rękawy, których ja szukałam od dawna, wysokie i sztywne, idealne moim zdaniem, do kupienia TUTAJ I teraz szalej dusza.. Śmietana jest tak prosta w obsłudze, że aż miło. ;) Skomentuj

MamaOskarka
Naleśniki z serem 218

Dzisiaj coś prostego ale smacznego. Naleśniki z twarogiem, ale żeby trochę urozmaicić podanie naleśników postanowiłam je podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soku pomarańczowego. Dzięki temu zrobiły się z wierzchu chrupiące i były pyszne. Naleśniki podane na talerzu z Porcelana Bogucice . Składniki: Ciasto na naleśniki 500 ml mleka 250 ml wody gazowanej 80 ml oleju 1 jajko 1 białko

Ala piecze i gotuje
Kruche marchewki z sałatką 261

zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 157

Pierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego nadał pierogom lekkości. Aby zadowolić mięsożerców pierogi okrasiłam podsmażonym boczkiem, ja wolę z podsmażoną cebulką. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła 1/2 łyżeczki soli farsz

Kuchcik gotuje
Kluski śląskie + film 140

dań głównych, mogą również stanowić samodzielną potrawę. Są smacznym, prostym i bardzo sycącym posiłkiem. składniki na 4 porcje 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g maki ziemniaczanej 1 jajko sól przepis Do dużej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy całe jajko. Dłonią zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Z tak przygotowanego ciasta

Smakowite Dania
Ciasteczka chałwowe 146

konsystencji, chrupiące, uzależniające..., a przy tym niezwykle szybkie i proste. Koniecznie do wypróbowania! Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje

Chocolate Muffin Blog
Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji 104

składników mineralnych oraz pełnych magnezu nasion słonecznika. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wykrawania ciasteczek. SKŁADNIKI: 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g pestek słonecznika WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta

Pyry na Gaz
Pieczone ziemniaki z piersią z kurczaka 454

Pyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam

Kuchnia Pełna Pasji
Kruche rogaliki z marmoladą 229

wypróbować. Rogalików jeszcze nigdy nie robiłam  więc taki prosty przepis jak na pierwszy raz wydawał mi się idealny. Przepis wypróbowałam i rogaliki zrobiłam. Potwierdzam, że rogaliki są przepyszne. Bardzo zasmakowały mojej córeczce i zabrała nawet kilka do szkoły. Rogaliki można zrobić z różnym nadzieniem i pomimo, że w cieście nie ma cukru to są one słodkie głównie właśnie

Monia miesza i gotuje
Tarta z papryką na otrębach 109

stopni. Podpiec do lekkiego zrumienienia.Na podpieczone ciasto wysypać równomiernie otręby, a na nie nałożyć farsz paprykowy.Jogurt roztrzepać z jajkami, dodać odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem.Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera.Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczane ciasteczka do obiadu 223

Ciasteczka to pewna odmiana - zamiast ziemniaków.Proste w przygotowaniu a prezentują się wyjątkowo.Potrzebujemy:-1/2 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków-2 jajka-5 łyżek mąki pszennej   Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki tłuczemy "gnieciuchem"   Do ciepłych ziemniaków dodajemy 2 jajka i 5 łyżek mąki.Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie

Maminek kulinarny
Krem z dyni 229

coraz częściej słyszałam lub czytałam o zupach, kremach czy ciastach z dyni. Pomyślałam, że warto wypróbować jakiś przepis i przekonać się jakie walory smakowe kryje to warzywo. I tak pewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis jest niezwykle prosty a zupa smakuje wyśmienicie. Składniki: bulion warzywny (najlepiej wcześniej ugotowany

Animelka Blog
Podwójnie truskawkowe ciasto na zimno 246

pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe biszkopty ( nam wyszło 11 sztuk) 450g

Kolizje Smaków
Wieniec czekoladowy z orzechami 150

drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki

Bernika - moj kulinarny pamietnik