Sernik jabłkowy bez pieczenia Pyszny sernik jabłkowy bez pieczenia, a do tego prawie bez użytku cukru! Sernik z tego przepisu wychodzi na prawdę idealny, bardzo
Kuchnia Łukaszatakie niewielkie i przez to niewinne. Nie można się im oprzeć, prawda? :) Zawsze wolałam je od tradycyjnych pączków, które według mnie bardzo zapychają. Dlatego przed Tłustym Czwartkiem podrzucam Wam prosty przepis na pączki z serkiem ricotta na modłę włoską - Baci di ricotta . Te pyszne, serowe pączusie przygotujecie w pół godziny i z pewnością oczarujecie nimi rodzinę. My już sporo(...)chwilę, do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie dodaj je do mokrych składników i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, ewentualnie łyżką. Powstanie gęste i lepkie ciasto. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Polecam jakiś mniejszy i wysoki, np. rondelek, wtedy zużyjesz mniej tłuszczu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz się rozgrzał, wrzuć do niego kawałek chleba, albo odrobinę
Chilli Czosnek i Oliwaciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje. Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia(...)cukrem, dodać jajko- ucierać, a potem po żółtku i utrzeć na puszystą masę Wsypać stopniowo mąkę i ucierać, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie ją wrobić w ciasto Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą
Proste Potrawymożna udekorować bitą śmietaną lub kremem z serka waniliowego. Ja nie zdążyłam tego zrobić, ponieważ goście nie chcieli czekać i zjedli ciepłe. Przepis na krem z seka jest bardzo prosty. Masło z cukrem i esencją waniliową wymieszać na gładką masę. Następnie dodawać po łyżce serek i dokładnie wymieszać. Za pomocą rękawa kuchennego udekorować mufinki. Póżniej wstawię zdjęcia mufinek z kremem(...)pomocą miksera. Na koniec dodać potartą marchew i posiekane drobno orzechy i sól, znowu dokładnie wymieszać. Musicie być pewni, że marchew dokładnie się wymieszała z pozostałą masą. Wlać ciasto do foremek od muffinek do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Wyjąć muffinki z foremek jak lekko przestygną. Polecam bardzo te muffinki, ponieważ są super
Kuchnia Pokoleńchlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę. Dla amatorów jasnego pieczywa jak znalazł. Dla mnie ma dwie wady: jest cały pszenny(...)połączenia składników. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat na 12-15 godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać
moj przepis nawody; - na rozgrzaną patelnię wlewamy po kolei porcje ciasta i smażymy z każdej strony ok. 1 minutę; - swoje naleśniki smażyłam bez dodatku oliwy na patelni - jeżeli jednak chcecie możecie je oczywiście smażyć na łyżce oliwy; - do usmażonych naleśników nakładamy twaróg oraz ulubiony dżem i zawijamy naleśniki w rulonik. :) GOTOWE! Proste, szybkie i przede wszystkim smaczne. Polecam podawać
MintTasteminut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ciasto, dzięki dodatkowi maślanki, jest cudownie wilgotne. Ma delikatny, maślany posmak, który przy wersji migdałowej jest nieco wyraźniejszy. Przez dodatek orzechów jest nieco cięższe, ale nie zbite i nadal delikatne. No i ta chrupiąca, cukrowo-orzechowa skorupka na wierzchu... Uwielbiam! Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na mały głód
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokoło 1 szklanki mąki, może wejść więcej 3 łyżki domowego cukru waniliowego – tutaj znajdziecie przepis. Ser widelcem rozdrabniamy w misce. Dodajemy jajka i cukier, mieszamy. Partiami zaczynamy wsypywać mąkę. Ciasto ma się zbić w miękką i plastyczną kulę. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy, odcinamy po większym kawałku i formujemy w ruloniki. Ruloniki lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki
ladykitchenłyżki mąki ziemniaczanej. Warstwa biszkoptowa: 300 g kakaowego ciasta biszkoptowego (gotowego lub upieczonego samodzielnie), kilka łyżek ponczu (przygotowanego z herbaty i kilku kropel aromatu pomarańczowego). Warstwa truskawkowa: 400 g truskawek, 1 galaretka szybko tężejąca. Dodatkowo na wierzch: 200 ml kremówki, 1 łyżka cukru pudru. Trifle z truskawkami, to dosyć prosty i podobny do tiramisu deser z dodatkiem pysznego sosu waniliowego(...)ćwiartki. Galaretkę, która jest przewidziana na 500 ml wody - rozpuścić w 300 ml gorącej wody i od razu wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do przestygnięcia. Przygotować pucharki. Najlepiej z prostymi nie zwężanymi ściankami. W pucharkach umieszczać na przemian warstwy zaczynając od galaretki z truskawkami. Następnie nałożyć sos, krążek biszkoptowy (nasączony delikatnie ponczem) i znowu - galaretka, sos i biszkopt
Świat Domowej Kuchniodtworzyć na podstawie starych rosyjskich przepisów. To nie jest prosty chleb. Jego przygotowanie składa się z 4 etapów i trwa cały dzień, nie licząc wcześniejszego odświeżania zakwasu. Co prawda samej pracy nie ma przy nim wiele, po prostu mieszamy składniki, ale wymaga on uważnej kontroli czasu trwania poszczególnych faz fermentacji ciasta. W każdym razie jest on na pewno wart upieczenia
Przepisy na domowy ser i chlebciastek: * 400 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 200 g masła- zimnego * 1 jajko * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych wyżej składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypać mąkę). Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość
Zrób to smaczniepolecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao bez cukru 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 1 opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub cukier
Mała Cukierenkadomowy jest o wiele lepszy i wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny. Domowy makaron nie musi być przygotowany bezpośrednio przed zmieszaniem z kapustą. Zdarza się, że przygotowuję podwójna porcję ciasta, kroję je na łazanki, suszę na ściereczce (do całkowitego wyschnięcia), przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Łazanki podaje się z kapustą kiszoną, słodką kapustą lub tak jak lubię z mieszaną kapustą
Codziennik Kuchennytwaróg widelcem, ubijała osobno białka z odrobiną soli, a potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką tartą, i na bardzo leniwe , ale ten przepis jest najbardziej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki
Kuchnia Łukasza