proste ciasto - 15398 przepisów (strona:656/1027)

Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką 82

Nie ma jak świeże, cieplutkie bułeczki. Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to lekko słodkawe małe bułeczki z dużą ilością czarnuszki. Czas wykonania: 1 h 40

KuchniaWeDwoje.pl
Ciastka Plasterki Miodowe 99

Dostałam trochę orzechów laskowych, mam dobry naturalny miód ze wsi który mama zawsze przywozi, więc pomyślałam czemu nie upiec tych ciasteczek i jak się okazało to

Gotowanie...to proste !
Babeczki cynamonowe na Święta 170

Przepis ciut zmodyfikowany, podpatrzony u Nigelli Lawson - "Nigella gryzie"Takie babeczki można je piec cały rok :)Składniki ; 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Proste Potrawy
MUFFINY Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ 99

Uwielbiam stronę The Joy of Baking. Prowadzi ją małżeństwo o swojsko brzmiącym nazwisku: Jaworski. Stephanie piecze, a jej mąż operuje kamerą :).  Ich strona odwiedzana jest przez

Przepisy Aleksandry
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 269

trzeba było czekać z robieniem zapiekanki na resztki z odświętnej pieczeni.   Ten przepis najbliższy jest oryginałowi – mielone mięso doprawione jest niewielką, ale całkowicie wystarczającą do podkreślenia smaku ilością prostych przypraw. Sos wzbogaca wołowy, esencjonalny rosół i przesmażone do zarumienienia warzywa. Masę ziemniaczaną poza masłem i mlekiem dopełnia dojrzały angielski ser cheddar, natka pietruszki i skondensowany smak prażonej cebuli(...)piekarnika i garnka do gotowania ziemniaków. Prawie eintopf, mało mycia! Jeśli jednak Wasza patelnia do piekarnika się nie nadaje – zapiekanka uda się też w metalowej lub ceramicznej formie na ciasto albo w naczyniu żaroodpornym – nie potrzebuje przykrycia.   Na patelni rozgrzewamy na wysokim ogniu łyżkę oleju i smażymy mięso – ma się zamknąć i szybko zbrązowieć, nie może puścić wody – smażymy

Karo in the Kitchen
Tarta z musem z mango i borówkami 188

zrobi fryzurę. Tego wam i sobie w dalszym ciągu życzę. W tym samym dniu, zanim spotkałam się z rozgrzaną brytfanką, powstała tarta. Lekka, niesłodka, z mango i borówkami amerykańskimi. Prosta w robieniu, wymagająca paru godzin w lodówce. Przed państwem: TARTA Z MUSEM Z MANGO I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Na spód do tarty potrzebujemy: kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek(...)tortowej ½ szklanki zmielonych otrąb owsianych szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Żeby nie uświnić blatu, siebie i diabli wiedzą czego jeszcze, wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną kulkę, owinęłam w folię i wsadziłam na 40 min do lodówki. Po tym czasie natłuściłam formę do tarty i nie bawiąc się

ladykitchen
Tort malinowy 168

dalej nie jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką. Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłuż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta. Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego. Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki. Na krem nakładamy połówki malin, zostawiając wolne brzegi – dzięki(...)malin nie będzie wyciekał na brzegi tortu. Powtarzamy z kolejnymi dwoma spodami. Na ostatnią warstwę tortu nie nakładamy musu malinowego, dzięki temu łatwiej będzie nam wygładzić krem i uzyskać proste krawędzie. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez

Ciastkozercy
Makaron z truskawkami i twarogiem 140

smakowe połączenie idealne. Kremowy twaróg ( tutaj polecam ten idealny ) z aromatem wanilii oraz lekko kwaskowe truskawki. W sezonie nie może ich zabraknąć, więc kombinujemy: ciasta , naleśniki, kompot, z bitą śmietaną ale koniec końców i tak robię makaron z truskawkami i twarogiem. Jeżeli chodzi o  makaron to pełna(...)formie krok po kroku. To kwestia oddania hołdu, tej banalnej, lecz ważnej dla nas potrawie. Poza tym potrawy na pierwszy rzut oka proste, często sprawiają nie mały kłopot.   Makaron z truskawkami i twarogiem   Składniki: 250 g makaronu świderki 350 g truskawek 80 g cukru 2-3 łyżki śmietany

kuron.com.pl
Makaron domowy 139

której korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, nastepnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Na tym etapie możemy makaron ugotować lub przygotować do suszenia. W tym celu makaron rozwieszamy (rozkładamy, jak kto woli) np. na rusztach z piekarnika. Po kilku godzinach(...)się łamać jest gotowy) przekładamy do szczelnych pojemników lub woreczków zamykanych strunowo. Świeży, czy suszony gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 2 – 3 minut. Makaron domowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi bazę wyjściową bardzo wielu dań. Warto go przyrządzić na swój ulubiony sposób, bądź trochę z nim poeksperymentować – na słodko, na ostro… i nie tylko. Makaron to produkt

mojewypiekiinietylko
Paluchy drożdżowe z makiem 141

oszałamiającą furorę na instagramowym profilu onijki . Postanowiłam również je upiec i nie żałuję. Wyszły pyszne. Miękkie, zrumienione z dużą ilością maku. Tak jak lubię. Przepis na paluchy jest bardzo prosty i nawet dziecko nie powinno mieć z nim problemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Świeże, pachnące domowe pieczywo skusi niejednego niejadka. Paluchy drożdżowe z makiem 4 szkl mąki pszennej(...)cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 1 jajko mak Drożdże wymieszać w ciepłym (nie gorącym) mleku i połączyć z resztą składników. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększyć ilość mleka lub mąki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki

Pieguskowa Kuchnia
Placki z kurczakiem i brokułami 147

łyżki tłuszczu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo zalewamy stopniowo wodą i mieszamy, aby powstała lekko lejąca konsystencja. Uważajcie, aby nie dodać za dużo wody, bo wtedy wyjdzie ciasto na naleśniki. Smażymy placki na odrobinie tłuszczu. 2. Mięso rozbijamy na kotlety, doprawiamy wedle uznania i smażymy na tłuszczu. 3.Brokuł jeśli mrożony, gotujemy do miękkości. Jak świeży kroimy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Makaron domowy 195

której korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, nastepnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Na tym etapie możemy makaron ugotować lub przygotować do suszenia. W tym celu makaron rozwieszamy (rozkładamy, jak kto woli) np. na rusztach z piekarnika. Po kilku godzinach(...)się łamać jest gotowy) przekładamy do szczelnych pojemników lub woreczków zamykanych strunowo. Świeży, czy suszony gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 2 – 3 minut. Makaron domowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi bazę wyjściową bardzo wielu dań. Warto go przyrządzić na swój ulubiony sposób, bądź trochę z nim poeksperymentować – na słodko, na ostro… i nie tylko. Makaron to produkt

mojewypiekiinietylko
Mini serniczki waniliowe 198

długiej przerwie znowu razem pieczemy czyli Ciasto na niedzielę wróciło na swoje tory a tym razem tematem jest Masło orzechowe w wypiekach . Chodziło za mną coś słodkiego już jakiś czas a jak Asia podała tytuł wydarzenia zaraz wiedziałam że będzie to sernik, a potem wymyśliłam te mini serniczki. Są mega waniliowe, kremowe, z czekoladowym spodem z masłem orzechowym. Idealny deser(...)szkoły, pracy czy w domu przy filiżance kawy czy herbaty. Polecam gorąco bardzo prosty przepis a i wykonanie szybciutkie. Mini serniczki waniliowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone 151

odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony na złoty kolor

CookMag
Tort malinowy 197

dalej nie jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką. Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłóż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta. Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego. Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki. Na krem nakładamy połówki malin, zostawiając wolne brzegi – dzięki(...)malin nie będzie wyciekał na brzegi tortu. Powtarzamy z kolejnymi dwoma spodami. Na ostatnią warstwę tortu nie nakładamy musu malinowego, dzięki temu łatwiej będzie nam wygładzić krem i uzyskać proste krawędzie. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez

Ciastkozercy