łyżek cukru pudru* + do oprószenia ciastek cukier waniliowy lub ulubiony aromat (np. waniliowy) około 2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany* dżem ananas z marakują Stovit opcjonalnie do ciasta można dodać wiórki kokosowe (nie więcej niż pół szklanki) *używam jogurt Zott; ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań, my wolimy mało słodkie (wystarczy dodatek dżemu i cukru pudru na wierzchu) Przygotowanie
Słodkie okruszkiCzas na prosty i tani obiad 😋 jeśli ktoś sądzi że ziemniaki nie są dozwolone na dietach to jest w ogromnym błędzie SKŁADNIKI: (2 porcje) 650 g ziemniaków 1 jajo 20 g mąki gryczanej 10 g mąki ziemniaczanej 180 g kurczaka 200 g brokuła łyżeczka jogurtu/śmietany Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy (najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem(...)wstawić do lodówki). Zmielić przez maszynkę, dodać jajo, mąki i zagnieść ciasto. Zagotować osoloną wodę w większym garnku. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczki i odkrajać kopytka. Wrzucić na gotującą się woda i gotować ok 5 min od wypłynięcia na powierzchnię lub miękkości 2.Mięso umyte, pokrojone w kostkę i przyprawione usmażyć na patelni (najlepiej jakby
Zdrowie i pysznie na talerzuTacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko
Karo in the Kitchenniesamowity przysmak, jednak bez cukru nikt by mnie nie przekonał do walorów naszego dzisiejszego bohatera. Dzisiaj potrafię docenić jego kwaśny i cierpki smak, który czyni go idealnym dodatkiem do ciast oraz składnikiem pysznego kompotu. Co więcej jest dobrym źródłem witamin C, K oraz minerałów: wapnia, manganu i potasu a w 100g produktu zawiera ok. 21 kcal. Co prawda posiada(...)termicznej kwas ten jest unieszkodliwiany. Jak widzimy rabarbar posiada wiele zalet, które warto wykorzystać. Dość tego gadania, przedstawiam Wam błyskawiczny przepis na dietetyczny kompot z rabarbaru. Smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu. Łapcie Składniki: 1 kg łodyg rabarbaru, 6 goździków (przyprawa), połamana laska cynamonu, 2-2,5 litra wody, 1-2 garści daktyli (opcjonalnie), liść mięty. Przygotowanie: Łodygi rabarbaru
Gar Zdrowiakościoła już w Wielki Czwartek, Piątek i Wielką Sobotę. A w niedzielę wstawałyśmy razem i jechałyśmy do sąsiedniej wioski na mszę rezurekcyjną. W domu okna i podłogi były umyte, ciasta upieczone, obiad przygotowany. Nie pamiętam mamy mówiącej: nie pójdziemy, nie zrobimy, bo jestem zmęczona, nie chce mi się, muszę odpocząć. Mając w pamięci to wszystko co najpiękniejsze ze wspomnień
bistro mamaPodstawowy przepis na naleśniki. Z podanej porcji otrzymacie około 12 naleśników smażonych na patelni o średnicy 20cm. Zazwyczaj na obiad jemy naleśniki wytrawne (nadziewane na
babka w formiewody Na wierzch (zaatar) 3 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka suszonego majeranku 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek Z podanych produktów zagnieść ciasto (można w maszynie do chleba) Ilość wody i mąki można delikatnie regulować - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ugniatać tak długo, aż uzyska pożądaną konsystencje i odstawić w ciepłe miejsce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżka kwaśnej śmietany olej do smażenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z sodą i cukrem, dodajemy żółtka oraz twaróg, śmietanę i wódkę - wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na około 1 cm. Kieliszkiem wykrawamy pączusie. Smażymy po kilka chwil do zarumienienia na rozgrzanym głębokim oleju.Wyciągamy na papierowy ręcznik, przekładamy na paterę, oprószamy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSerniczki z masłem orzechowym. Edyta Guhl. Co najlepiej zrobić w niedzielne, deszczowe popołudnie? Zjeść domowego serniczka, a najlepiej dwa :-) Dzisiejsze serniczki z masłem orzechowym konsystencją przypominają
dolcevitainmykitchenJeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „
greenscarfCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
Ciastkozercykońcu jakis nowy post! Po wielu tygodniach nieobecnosci wracam z kolejnym przepisem. Prostym w wykonaniu a jakim pysznym. Sprawdzi się on idealnie do popołudniowej kawy z przyjaciółmi ale też po prostu aby zjesć małe co nie co bez przejmowania się zbyt dużą iloscią kalorii… Składniki: 200g mąki kukurydzianej 1/2 tabliczki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 2 żółtka(...)łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz czekolady. Czekoladę drobno siekamy a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i kładziemy do zamrażarki na 30 min. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy je. (Ja go nie rozwałkowywałam ponieważ zepsuł mi się wałek i musiałam układać
madamekuchnia.wordpress.comSezon truskawkowy nabiera tempa, a jak dla mnie to najcudowniejszy moment w ciągu roku. Truskawki to zdecydowanie jedne z moich ukochanych owoców. Z pewnością pojawią się
Kuba GotujeIdealny na podwieczorek lub kolację, lekki, banalnie prosty w przygotowaniu omlecik biszkoptowy na pewno posmakuje każdemu. Dodatek wspaniałego dżemu figowego i orzechów włoskich dostarczy nam niebywałej przyjemności dla podniebienia. Składniki: 60g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam brązowy ryż w młynku do kawy) 1 jajko 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżeczki dżemu figowego 10g orzechów włoskich Olej kokosowy do smażenia Sposób(...)przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę. Do żółtka dodajemy mąkę oraz ksylitol, potem białka. Ciasto delikatnie mieszamy łyżeczką. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wylewamy ciasto, smażymy aż się zarumieni, następnie nakładamy dżem figowy i posypujemy orzechami. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comobtaczania Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Nadal mieszając - dodać jajko i miód. Wsypać, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. (Ciasto powinno być miękkie i odrobinę lepkie.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i opcjonalnie obtoczyć je w cukrach (1 kulka - 1 rodzaj cukru). Kuleczki ułożyć na blasze wysłanej
Di gotuje