Pyszne bułeczki na śniadanie. Sposób ich przygotowania jest banalnie prosty. Polecam! Składniki: * 600 g mąki tortowej * opakowanie suchych drożdży * szklanka maślanki 250 ml * niepełna szklanka ciepłej wody 200 ml * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżeczki soli * 2 łyżki oleju * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * mak, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz proszek do pieczenia(...)osobnej miseczce łączę wodę z olejem i maślanka. Wymieszanym płynem zalewam suche składniki i wyrabiam ciasto. Ciasto bardzo szybko się wyrabia - z łatwością odchodzi od ręki. Ciasto przykrywam i odstawiam na pół godziny. Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia a na nim z przygotowanego ciasta formuje bułeczki okrągłe lub podłużne. ( u mnie wyszło 12 małych okrągłych). Następnie zostawiam surowe
Kulinarne przygodywodę!) i ugotować. Wszystkie składniki poza octem jabłkowym zblenduj razem na jednolitą masę. Dokładna ilość mąki kokosowej może zależeć od wielkości bananów i ilości fasolki, postaraj się uzyskać ciasto o konsystencji gęstego kremu. Dlaczego bez zbóż i nabiału? I co to jest paleo? Zobacz: Dieta paleo | Zboża szkodzą | Gluten – nie tylko celiakia oraz Nabiał – jeść czy nie jeść(...)przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 10×20 cm (albo nieco mniejszej) i piecz w 180° przez około 45-55 minut , aż do suchego patyczka. Gotowe! Prawda, że proste? Daj chlebu ostygnąć i oddać wilgoć, a potem – smacznego! Ten chleb nie jest za słodki, ale mi wyjątkowo smakował. Miejsce roślin strączkowych w diecie paleo jest dyskusyjne. Choć
PaleoSMAKMój sprawdzony i prosty przepis na seromakowca bez spodu. Polecam na Święta :-) Czas przygotowywania: około 60 minut Czas pieczenia: 90 minut Ilość porcji: tortownica średnicy 18 cm Składniki na masę serową: • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica • 1 jajko i 3 żółtka z jajek (białka idą do masy makowej) • 3 łyżki cukru(...)łyżki cukru waniliowego • 80 g rozpuszczonego masła • łyżka mąki ziemniaczanej • łyżka mąki pszennej tortowej Składniki na ciasto makowe: • 300 g masy makowej gotowej lub z tego przepisu • 3 białka jajek • łyżka mąki pszennej tortowej
AniaGotuje.plPamiętacie zebrę? Kiedyś była bardzo popularna, teraz trochę zapomniana. Dłuuugo jej nie piekłam. Przypomniałam sobie bo szukałam czegoś na szybko, czegoś prostego i smacznego. Przeglądając stary zeszyt z przepisami, padło na zebrę. Składniki: 5 jajek 2 szklanki cukru (nie pełne) 2,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao(...)łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżek mleka Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę z proszkiem, miksując wlać olej i wodę. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, a do drugiej 3 łyżki kakao. Zmiksować. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wylewać łyżką lub chochelką na przemian
Agusiowe smakołykiwędzony twaróg i tak się zastanawiałam co by tu można z nim zrobić, wymyśliłam, że będzie idealny na pizzę. Do tego hiszpańska szynka jamon serano którą uwielbiam i wyszedł prosty ale bardzo smaczny obiad. Składniki 10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody 70 g wędzonej szynki jamon serano kilka pomidorków koktajlowych 150 g wędzonego sera twarogowego(...)push({}); Z drożdży, połowy wody, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, resztę wody i zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Rozkładamy ciasto na wysmarowanej okrągłej blaszce, na to kruszymy połowę sera twarogowego, układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę, rwiemy
Delusional TrineDziś bardzo świąteczny wpis. Pachnący maślanym ciastem i makiem z bakaliami. Pewnie już w Waszych domach mrugają choinkowe lampki. Pewnie już upychacie w niewidocznych dla domowników miejscach gwiazdkowe prezenty. Pewnie już nucicie pod nosem świąteczne melodie. Pewnie w Waszych duszach już coś gra. Pewnie myślicie o tym błyskotliwym, wyjątkowym czasie Świąt. Pewnie tak… Może ktoś z Was myśli już(...)Prawie do północy siedzieli przy stole i wspominali swoje przeszłe wigilie. Wspominali tę, kiedy sie poznali w kolejce po karpia, tę, kiedy na jej palcu widniała już złota, prosta obrączka, tę, kiedy dźwiękowi kolęd wtórował płacz niemowlaka w drewnianej kołysce, tę, kiedy wojenny czas rozłączył ich ze sobą… Za każdą byli wdzięczni losowi, za każdą dziękowali, że mogli
Raj dla Podniebieniapodsypania W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem i utrzyj na pulchną masę. Dodaj jajko, mielone migdały i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę owsianą i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1 cm. Wykrawaj ciastka i odkładaj
Kuchnia bezglutenowapieczenia kurczaka Bardzo lubię gadżety takie jak ten. Proste, ułatwiające pieczenie lub gotowanie. Ze stali nierdzewnej, z powodzeniem zastąpi butelkę, na której zwykle piekłam kurczaka. Fajny prosty pomysł :) Stojak dostępny jest tutaj KLIK , cena 13zł 6. Waga kuchenna Niezastąpiona w każdej kuchni. Teoretycznie można jej nie używać, można wyznaczać wagi i miary na oko, lecz gdy dużo się(...)blogu) ważne by waga produktu była oznaczona dokładnie. Świetnie nadaje się do tego waga tego typu: Można dostać ją tutaj KLIK , cena 29zł. 7. Trójwymiarowa forma do pieczenia ciast Zakochałam się w takich foremkach od pierwszego wejrzenia. Świetny pomysł na wypieki świąteczne czy okazyjne. Ciasto upieczone w takiej foremce wygląda przepięknie, oryginalnie, na pewno wzbudzi podziw u gości. Wybrałam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewodzę fantazji i poszaleć ze smakami. Mowa o naleśnikach zwiniętych z ulubionymi składnikami, w wersji wytrawnej. Na początek musimy usmażyć naleśniki. Jajko mieszamy z mlekiem, mąką i szczypta soli. Ciasto powinno być takiej konsystencji, aby nabrane na łyżkę i wlewane z powrotem do garnka, lało się gęstym, ciągłym strumieniem. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam
PichceniomaniaProste, ale niezwykłe. Znane, ale zawsze zaskakujące swoim wyglądem i smakiem. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Jajka miksujemy razem z cukrem, aż rozpuści się cukier. Stopniowo (cały czas(...)miksując) dodajemy olej, ciepłą wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto jasne i ciemne nakładamy na przemian na środek formy ( po dwie łyżki stołowe - jasnego
Pyszności Słodkościwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zrobienie bezików jest trochę czasochłonne, ale też niezwykle proste. Jednak nie zawsze muszą wyjść takie same, nawet jeśli korzystamy z tego samego przepisu. Duży wpływ na efekt końcowy ma wilgotność powietrza, zbyt długie ubijanie lub niewłaściwa temperatura białek. Z tego przepisu korzystałam już niejednokrotnie i śmiało mogę Wam go polecić. Bezy są pyszne(...)doskonale nadaję się do przełożenia kremem. U mnie znikają bez dodatków, ale jak zdążę - robię z nimi lody, różne desery i ciasta. 2 białka (z dużych jajek) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Białka (*) ubić na sztywno (ze szczyptą soli). (**) Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny. (Piana powinna być
Di gotujewychodził. Ale spróbowałam jeszcze raz i pora roku oraz ciepły grzejnik okazał się receptą na sukces. Kiedy już wyhodowałam zakwas to zabrałam się za chleb. Poniżej podaję przepis na prosty chleb który jak na razie jest moim hitem. Potrzebujemy: 200g mąki pszennej 300g mąki żytniej 100g mąki orkiszowej 5 łyżek zakwasu 500ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka soli pestki(...)łyżki otrębów Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy. Keksówka (36cmx12cm) smarujemy cienko olejem rzepakowym i obsypujemy mąką pszenną. Przekładamy ciasto do keksówki, uklepujemy lekko aby nie było powietrza (bo będą wielkie dziury). Ciasto mocno przykleja się do rąk, więc przy przenoszeniu ciasta i przy uklepaniu warto mieć zwilżone dłonie w ziemnej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i proste w przygotowaniu a smakują rewelacyjnie. Można dodać ulubione bakalie. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę. (10 sporych ciastek) 1 szklanka mąki żytniej (nie co mniej) 1/2 szklanki płatków żytnich 1/4 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki rodzynek 50g czekolady (użyłam(...)gorzkiej z żurawiną) 1 jajko 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Z ciasta formować kulki (o wielkości nie co większej od orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Piekarnik wcześniej powinien być
Di gotujeProste, ale niezwykłe. Znane, ale zawsze zaskakujące swoim wyglądem i smakiem. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Jajka miksujemy razem z cukrem, aż rozpuści się cukier. Stopniowo (cały czas miksując) dodajemy olej, ciepłą wodę(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto jasne i ciemne nakładamy na przemian na środek formy ( po dwie łyżki stołowe - jasnego i ciemnego ciasta). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ale po włożeniu ciasta temperaturę
Salonik smakówtylko i wyłącznie czekoladowymi przepisami jest strzałem w dziesiątkę. To już bodajże mój trzeci wypiek według jej receptury i kolejny, jakże trafiony i obłędny w smaku. Ciasteczka są proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Idealne do zrobienia z dziećmi. Idealne na przyjęcie, by zadowolić smakiem i wyglądem wymagających gości. Wspaniale wpisują się w klimat sezonu truskawkowego. Rozkosz dla podniebienia(...)sztuk: 75 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka zmielonych migdałów 3 łyżki masła 1 jajko Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około
Made By Mom And Son