proste ciasto - 15398 przepisów (strona:665/1027)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem 165

Cieszę się, że znowu wróciłem do pieczenia chlebów, przyda się kilka świeżych przepisów :) W końcu blog musi tętnić życiem, musi się coś dziać. Teraz więc zapraszam was na bardzo prosty w zrobieniu pszenno żytni chleb na zakwasie. Nie bójcie się zakwasówców, one nie są tak straszne jak niektórzy o nich mówią. Czytałem kilka razy, że ludzie nie chcą ich robić(...)pełnoziarnistej (typ 2000) 250 g wody Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin. Tak mniej więcej 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej cały zaczyn 350 ml wody 100 g słonecznika 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy, np. dużą

Marder&Marder Manufacture
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami + film 140

bitą śmietaną i owocami, konfiturą czy dżemem zawsze smakują pysznie. Dzisiaj zapraszam na domowe gofry bardzo proste w przygotowaniu, idealne na letnią imprezę dla dzieci i nie tylko.Wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci i deser gotowy. składniki na 12 gofrów 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy zimne mleko,wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier, wsypujemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę. Gofry pieczemy około 3 do 5 minut. Umyte i osuszone truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno

Smakowite Dania
kubba 245

Pomysl na to danie dostalam od Imienniczki ...Dziękuje Jadziu R.To prosty, choć dość czasochłonny przepis Ale warto trochę się pomęczyć - po pierwsze kubbę można zjeść także następnego dnia, a po drugie to oryginalne i pyszne danie. Oto przepis(...)Sposób przyrządzenia: - ugotować ryz na sypko z kardamonem ,lub szafranem aby mial ładny kolor - ugnieść ryż,--Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić

w mojej kuchni
Szarlotka 122

Banalnie prosta szarlotka, którą przygotują nawet dzieciaki :) Jeśli mamy niespodziewanych gości , to jest ona odpowiednia,aby przygotować coś na szybko ze składników które zawsze znajdą się w domu :) Najlepsza jest na ciepło z gałką ulubionych lodów - pyyyyycha ! :)Składniki :1 szkl. mąki pszennej1 szkl. cukru1 szkl. kaszy mannyłyżeczka proszku do pieczeniaok 1 kg jabłekmargarynacynamonrodzynkiPrzygotowanie:Mąkę, cukier, kaszę manne(...)proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno wyciskamy z soku. Prodiż natłuszczamy masłem i wysypujemy 1/3  'ciasta' - tak aby było zakryte dno. Wykładamy 1/2 jabłek, tak jak w przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników. Margarynę kroimy w kostkę i układamy

charlotte gotuje
Świąteczne pierniczki 387

ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;)      Pierniki

sama złodycz
Domowe Mięciutkie Kopytka 9907

Kopytka to jedno z tych dań które chyba nigdy nam się nie znudzi bo zawsze można podać je inaczej. Przepis który tutaj podam znam od dzieciństwa

Gotowanie...to proste !
Domowy majonez 219

Od jakiegoś czasu używam majonezu swojego wykonania :) jest naprawdę pyszny no i zdrowy. Nie dodaję do niego żadnych konserwantów, a przydatność w lodówce to około dwóch

Niezły Młynek
Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – prosty, domowy przepis 155

ziś dość nietypowy post, ponieważ chcę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, a w dodatku prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, chleb bezglutenowy bez jajek i mleka. Na diecie bezglutenowej jestem już kilka lat, bardziej z konieczności, niż z wyboru. Kiedy okazało się, że mam alergię na gluten (czy jak kto woli nietolerancję glutenu), wydawało mi się(...)wymieszaniu dodajemy ziarna (opcjonalnie kminek) i ponownie mieszamy, po czym odstawiamy na 20 minut, pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce. 5. Po tym czasie, jeszcze raz delikatnie mieszamy wyrośnięte ciasto, przekładamy go do formy i odstawiamy na kolejne 15 minut (w ciepłe miejsce). 6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, bez termoobiegu. 7. Chleb pieczemy przez

Okiem Blondynki by McBlondi
Rokitnik w cieście. I o ekscytacji ogrodnictwem 200

pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśna, prosta, a jednocześnie naprawdę efektowna. No i może być mazurkiem, jeśli komuś spodoba się taka fantazja. A Wy, jakbyście nazwali te smakołyki...? Tartaletki z curdem z rokitnika i bezą włoską(...)koloru i zacznie orzechowo pachnieć. Dodać cukier puder i sól, wymieszać, podgrzewać aż cukier się rozpuści.  Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianki 244

spokojnie można wyrobić je też rękami. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut do godziny powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki – mnie wyszło 8. W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody(...)stopni. Czas, kiedy jagodzianki są w piecu, możemy wykorzystać na zrobienie lukru. Cukier puder mieszamy z odrobiną mleka – lukier powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Gotowe jagodzianki dekorujemy prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub samym cukrem pudrem. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Jagodzianki pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Seromakowiec 177

Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny seromakowiec. Idealny na święta oraz na każdy inny dzień do kawki. Polecam ! Składniki: Masa makowa * masa makowa z puszki 850 g * 3 jajka * 2 budynie waniliowe * Wiórki kokosowe 70 g Masa serowa * ser z wiaderka 1 kg * 3/4 szklanki cukru * 4 jajka * 2 łyżki śmietany 18 % * 100 g masła w temp. pokojowej * budyń waniliowy(...)wymieszać łyżką wszystkie składniki masy makowej tzn. mak, jajka budynie i wiórki. Przygotowaną masę makową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( użyłam blaszki 25x35, może być większa, wtedy ciasto wyjdzie po prostu niższe ale równie pyszne ) W misce ubijamy białka na sztywno. W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem i masłem. Do masy z żółtkami dodajmy ser, śmietanę, oraz

Kulinarne przygody
Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej 438

Babka jest tak wilgotna i delikatna, że rozpływa się w ustach, na pewno upiekę ją na święta Wielkanocne :) Warunek konieczny: "Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową

Gotowanie...to proste !
Chleb razowy + film 137

Prosty w przygotowaniu chleb razowy to idealny przepis dla każdego laika kulinarnego, który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników smakuje wyśmienicie z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.   składniki na 2 bochenki chleba 800 g mąki pszennej razowej 100 g mąki pszennej białej 1 łyżeczka cukru 600 ml ciepłej wody 50 g drożdży(...)przepis Do dużej miski wsypujemy mąką pszenną razową, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, wlewamy ciepłą wodą i wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy mąkę pszenną białą, sól oraz olej i dłonią zagniatamy ciasto do czasu

Smakowite Dania
Deser Oreo w kilka chwil 260

niezbędnikami do wytrwania w długie, jesienno-zimowe wieczory. Taka jest prawda do której przyznaję się także otwarcie przed Wami i aby ją solidnie potwierdzić przychodzę do Was z banalnie prostym, ekspresowym przepisem na Oreo w słoiczku. Niesamowicie pyszne! Moja mama i brat sobie zachwalali, a jedyne co im przeszkadzało to zdecydowanie zbyt mała ilość tego niewinnego deserku. Składniki(...)zostawiamy na później. Pozostałą część rozdzielamy na herbatniki i biały krem.  Herbatniki rozkruszamy na drobny "pył" (można np. umieścić je w woreczku i zgnieść przy pomocy wałka do ciasta). Drobne płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Blendujemy z dodatkiem mleka na gładki mus, który dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy biały krem

Kuchnia Ellie
kotlety gryczane 222

Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam wielkim miłośnikiem kaszy gryczanej, ze względu na jej specyficzny zapach. Ale kiedy posmakowałam kaszę białą, niepaloną od razu zmieniłam zdanie

babka w formie